Medicul pediatru Mihai Craiu, AVERTISMENT: opriți avalanșa aceasta de nebulizări făcute inadecvat la domiciliu!

Adisa Codruț |
Data publicării:
Nebulizator copii. Foto: print screen video Ann & Robert H. Lurie Children's Hospital of Chicago
Nebulizator copii. Foto: print screen video Ann & Robert H. Lurie Children's Hospital of Chicago

Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenția asupra unui aspect foarte întâlnit: folosirea inadecvată a nebulizatorului acasă și administrarea unor tratamente nepotrivite pentru bronșiolita acută la copii.

Medicul pediatru Mihai Craiu spune că copiii internați în secția de boli respiratorii a INSMC primesc deseori diagnosticul de bronșiolită acută, mai ales iarna. Iar acum, scrie medicul pe rețelele sociale, sunt mai mulți sugari spitalizați cu acest diagnostic. Este vorba de ”pacienți cu vârstă foarte mică și având severitate mare, astfel încât este necesară administrarea de oxigenoterapie continuă și monitorizare cardio-respiratorie”.

Cum aceatsă afecțiune e una dintre cele mai frecvente boli respiratorii la sugar și având un potențial de agravare semnificativ, s-au elaborat protocoale de diagnostic și de tratament.

”Există chiar și unul românesc, ce este drept, ceva mai vechi - https://issuu.com/protocoale.../docs/04_bronsiolita_acutaVoi face referire la alte 2 protocoale : protocolul din SUA al AAP - https://publications.aap.org/.../Clinical-Practice..., respectiv la cel Australian, care este cel mai nou dintre cele disponibile (din 2020) https://www.rch.org.au/cli.../guideline_index/Bronchiolitis/Toate acestea spun același lucru:

1. NU se administrează Ventolin de rutină.

2. NU se administrează corticoizi - NICI prin nebulizare, nici pe cale orală și nici injectabil intramuscular / intravenos, de rutină.

3. Nu se administrează adrenalină decât in situații excepționale, când severitatea bolii o impune.

4. Nu se nebulizează soluții hipertone de NaCl, de rutină.

5. Nu se administrează antibiotice, nici măcar Azitromicină (deși e foarte populară acum, un fel de panaceu)

6. Nu se administrează antivirale. Evident că există pacienți cu bronșiolită foarte gravă, care au nevoie de o abordare personalizată...DAR Copilul ce este trimis acasă cu diagnosticul de "bronșiolită acută" NU ARE NEVOIE de nici un fel de nebulizare cu medicație activă (nici cu Fluticazonă, care se găsește greu, nici cu altceva!) și NICI de antibiotice.

Cazurile grave, cu insuficiență respiratorie, se tratează în spital și ar putea avea nevoie de unele medicamente care nu sunt recomandate de rutină. Vă rog respectuos să opriți avalanșa aceasta de nebulizări făcute inadecvat la domiciliu! O simplă anchetă jurnalistică ar dovedi că astăzi peste 1000 de copii mici primesc aceste medicamente, în mod inutil și probabil dăunător.

Bronșiolita acută nu reprezintă un deficit de cortizon în corpul copilului dvs sau în căile respiratorii ale acestuia!#stopnebulizare”, transmite medicul pediatru Mihai Craiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel