Mencinicopschi: legătura periculoasă dintre mâncare, stres și depresie
Cunoscut cercetător român, fost director al Institutului de Cercetări Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi arată că între mâncare, stres și bolile psihice, printre care și depresia, există o...
Gheorghe Mencinicopschi a explicat, într-un interviu acordat recent, că orice fel de traumă suferită ne transformă într-un soi de roboți care se îmbuibă cu mâncare. El spune că ar trebui ca, înainte de fiecare masă, să spunem o rugăciune ca să ne calmăm creierul și să nu ne avântăm inconștient asupra alimentelor. Pentru că așa ajungem să mâncăm mai mult decât ne trebuie.
Orice fel de traumă ne marchează
„Legătura aceasta intrinsecă dintre mintea noastră și corpul nostru contează. Dacă începem să conștientizăm, mâncarea o mâncăm cu ochii, cu creierul, și de aceea, înainte de masă, chiar ar fi bine să ne liniștim. Și chiar să ne spunem o rugăciune. Care are un efect benefic asupra fenomenelor de digestie ce vor urma. Mințile bulversate invariabil duc la supraponderalitate și obezitate. O traumă, chiar avută loc în copilărie, ea rămâne acolo în subconștientul nostru și acționează în timp, ducând uneori la comportamente adictive, la comportamente de consum compulsiv al alimentelor", spune cunoscutul specialist în nutriție.
Drept efect, vor ajunge să ne „stingem" obsesiv emoțiile cu alimente, dar asta nu va duce decât acumularea unui surplus de kilograme și, consecință a lor, la apariția bolilor.
„Ca să spun așa, stingerea acestui stres se va face prin compensarea cu mâncare. Și multe persoane care suferă de stresurile acestea în urma schilodirii emoționale, dacă pot să spun așa, o să vedeți, consumă mâncare și noaptea. Sunt dependente de mâncare. Merg la frigider la 12 noaptea și ce mănâncă? Dulciuri! Ce mănâncă? Alimente foarte bogate în zaharuri! Sigur că asta va duce la supraponderalitate și obezitate", arătat Gheorghe Mencinicopschi, într-un interviu la România TV.
Cum apare depresia
Dar ce boli poate declanșa acest mâncat compulsiv și peste măsură, datorat traumelor sau stresului? Specialistul spune că prima și cea mai răspândită dintre afecțiuni este depresia.
„În primul rând, duce din nou la bolile acestea psiho-emoționale. Și depresia eu cred că este foarte răspândită astăzi. În rândul tuturor categoriilor și în special al persoanelor active, al tinerilor. Depresia își are cauza în exact ce v-am spus, în acest mod de a ne hrăni, de fapt de a mânca fără a ne hrăni. Creierul suferă, creierul are nevoie de nutrienți speciali și esențiali ca să funcționeze corect. Dacă nu-i avem la dispoziție, atunci el caută să și-i acumuleze. Și, fiind disperat, el vrea recompensă. Care este recompensa creierului? Glucoza. De unde vine glucoza? Din zaharuri! Și în felul acesta, creează comportamentele compulsive, comportamentele de mâncat, în care nu conștientizăm. Alimentele solide trebuie mestecate până când devin fluide. Iar apa trebuie să fie degustată! Deci, beți alimentele solide și mâncați apa", recomandă Gheorghe Mencinicopschi.
-
De ce apare, de fapt, intoleranța la gluten? Nu e vina glutenului27.10.2025, 19:58
-
-
-
-
Suplimentul care combate anemia fără efecte digestive neplăcute27.10.2025, 15:42
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
