Mencinicopschi: legătura periculoasă dintre mâncare, stres și depresie

Cunoscut cercetător român, fost director al Institutului de Cercetări Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi arată că între mâncare, stres și bolile psihice, printre care și depresia, există o...
Gheorghe Mencinicopschi a explicat, într-un interviu acordat recent, că orice fel de traumă suferită ne transformă într-un soi de roboți care se îmbuibă cu mâncare. El spune că ar trebui ca, înainte de fiecare masă, să spunem o rugăciune ca să ne calmăm creierul și să nu ne avântăm inconștient asupra alimentelor. Pentru că așa ajungem să mâncăm mai mult decât ne trebuie.
Orice fel de traumă ne marchează
„Legătura aceasta intrinsecă dintre mintea noastră și corpul nostru contează. Dacă începem să conștientizăm, mâncarea o mâncăm cu ochii, cu creierul, și de aceea, înainte de masă, chiar ar fi bine să ne liniștim. Și chiar să ne spunem o rugăciune. Care are un efect benefic asupra fenomenelor de digestie ce vor urma. Mințile bulversate invariabil duc la supraponderalitate și obezitate. O traumă, chiar avută loc în copilărie, ea rămâne acolo în subconștientul nostru și acționează în timp, ducând uneori la comportamente adictive, la comportamente de consum compulsiv al alimentelor", spune cunoscutul specialist în nutriție.
Drept efect, vor ajunge să ne „stingem" obsesiv emoțiile cu alimente, dar asta nu va duce decât acumularea unui surplus de kilograme și, consecință a lor, la apariția bolilor.
„Ca să spun așa, stingerea acestui stres se va face prin compensarea cu mâncare. Și multe persoane care suferă de stresurile acestea în urma schilodirii emoționale, dacă pot să spun așa, o să vedeți, consumă mâncare și noaptea. Sunt dependente de mâncare. Merg la frigider la 12 noaptea și ce mănâncă? Dulciuri! Ce mănâncă? Alimente foarte bogate în zaharuri! Sigur că asta va duce la supraponderalitate și obezitate", arătat Gheorghe Mencinicopschi, într-un interviu la România TV.
Cum apare depresia
Dar ce boli poate declanșa acest mâncat compulsiv și peste măsură, datorat traumelor sau stresului? Specialistul spune că prima și cea mai răspândită dintre afecțiuni este depresia.
„În primul rând, duce din nou la bolile acestea psiho-emoționale. Și depresia eu cred că este foarte răspândită astăzi. În rândul tuturor categoriilor și în special al persoanelor active, al tinerilor. Depresia își are cauza în exact ce v-am spus, în acest mod de a ne hrăni, de fapt de a mânca fără a ne hrăni. Creierul suferă, creierul are nevoie de nutrienți speciali și esențiali ca să funcționeze corect. Dacă nu-i avem la dispoziție, atunci el caută să și-i acumuleze. Și, fiind disperat, el vrea recompensă. Care este recompensa creierului? Glucoza. De unde vine glucoza? Din zaharuri! Și în felul acesta, creează comportamentele compulsive, comportamentele de mâncat, în care nu conștientizăm. Alimentele solide trebuie mestecate până când devin fluide. Iar apa trebuie să fie degustată! Deci, beți alimentele solide și mâncați apa", recomandă Gheorghe Mencinicopschi.
-
-
-
Conjugatele anticorp-medicament, tratamentul care atacă direct cancerul18.09.2025, 13:48
-
-
Compușii din ciocolată ar putea încetini îmbătrânirea18.09.2025, 12:22
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.