Mencinicopschi: legătura periculoasă dintre mâncare, stres și depresie

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Gustare
Gustare

Cunoscut cercetător român, fost director al Institutului de Cercetări Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi arată că între mâncare, stres și bolile psihice, printre care și depresia, există o legătură cauzală extrem de periculoasă. De ce ne trezim noaptea și ne ducem glonț la frigider ca să ne îndopăm cu ceva dulce? De ce ne îngrășăm? Ne explică nutriționistul.

Gheorghe Mencinicopschi a explicat, într-un interviu acordat recent, că orice fel de traumă suferită ne transformă într-un soi de roboți care se îmbuibă cu mâncare. El spune că ar trebui ca, înainte de fiecare masă, să spunem o rugăciune ca să ne calmăm creierul și să nu ne avântăm inconștient asupra alimentelor. Pentru că așa ajungem să mâncăm mai mult decât ne trebuie.

Orice fel de traumă ne marchează

„Legătura aceasta intrinsecă dintre mintea noastră și corpul nostru contează. Dacă începem să conștientizăm, mâncarea o mâncăm cu ochii, cu creierul, și de aceea, înainte de masă, chiar ar fi bine să ne liniștim. Și chiar să ne spunem o rugăciune. Care are un efect benefic asupra fenomenelor de digestie ce vor urma. Mințile bulversate invariabil duc la supraponderalitate și obezitate. O traumă, chiar avută loc în copilărie, ea rămâne acolo în subconștientul nostru și acționează în timp, ducând uneori la comportamente adictive, la comportamente de consum compulsiv al alimentelor", spune cunoscutul specialist în nutriție.

Drept efect, vor ajunge să ne „stingem" obsesiv emoțiile cu alimente, dar asta nu va duce decât acumularea unui surplus de kilograme și, consecință a lor, la apariția bolilor.

„Ca să spun așa, stingerea acestui stres se va face prin compensarea cu mâncare. Și multe persoane care suferă de stresurile acestea în urma schilodirii emoționale, dacă pot să spun așa, o să vedeți, consumă mâncare și noaptea. Sunt dependente de mâncare. Merg la frigider la 12 noaptea și ce mănâncă? Dulciuri! Ce mănâncă? Alimente foarte bogate în zaharuri! Sigur că asta va duce la supraponderalitate și obezitate", arătat Gheorghe Mencinicopschi, într-un interviu la România TV.

Cum apare depresia

Dar ce boli poate declanșa acest mâncat compulsiv și peste măsură, datorat traumelor sau stresului? Specialistul spune că prima și cea mai răspândită dintre afecțiuni este depresia.

„În primul rând, duce din nou la bolile acestea psiho-emoționale. Și depresia eu cred că este foarte răspândită astăzi. În rândul tuturor categoriilor și în special al persoanelor active, al tinerilor. Depresia își are cauza în exact ce v-am spus, în acest mod de a ne hrăni, de fapt de a mânca fără a ne hrăni. Creierul suferă, creierul are nevoie de nutrienți speciali și esențiali ca să funcționeze corect. Dacă nu-i avem la dispoziție, atunci el caută să și-i acumuleze. Și, fiind disperat, el vrea recompensă. Care este recompensa creierului? Glucoza. De unde vine glucoza? Din zaharuri! Și în felul acesta, creează comportamentele compulsive, comportamentele de mâncat, în care nu conștientizăm. Alimentele solide trebuie mestecate până când devin fluide. Iar apa trebuie să fie degustată! Deci, beți alimentele solide și mâncați apa", recomandă Gheorghe Mencinicopschi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel