Mihaela Bilic, alimente din care poți ronțăi fără să te îngrași

Medicul nutriționist Mihaela Bilic spune că există un tip de alimente din care poți ronțăi liniștit, că nu te îngrași și nici nu-ți afectează sănătatea. Iată care sunt acestea și ce beneficii aduc:...
„Dacă este vreun aliment pe care să-l putem consumă fără limită de cantitate, fără frică pentru siluetă sau sănătate și pentru care să primim încurajări de la nutriționiști, ei bine legumele sunt acelea! Niciodată nu veți fi certați și nici vinovați nu trebuie să va simțiți, dacă ați făcut exces de legume. Cu o mențiune: să nu fie cu ados de ulei/grăsime... iar cartoful nu e legumă", arată medicul Mihaela Bilic.
De ce nu îngrașă legumele
Ea ne explică de ce aceste alimente nu îngrașă.
„De ce legumele au ajuns să fie un „must" în dietă zilnică? Din simplu motiv că sunt pline de apă (aprox 90%) și sărace în calorii. Avem în legume fibre din belșug, urme de proteine, grăsimi și carbohidrați, cât despre vitamine și minerale - cu cât mai multe, cu atât mai bine - chiar nu îngrașă! Apoi legumele trebuie mestecate, operațiune care necesită timp și efort, avantajul fiind că ne mai domolesc un pic lăcomia și impulsivitatea alimentară".
Dacă nu mesteci corect, mintea ta nu va înțelege că te-ai săturat, arată Mihaela Bilic. Mai mult, spune nutriționistul, ne putem păcăli serios atunci când bem varii lichide: în primul rând pentru că uităm să calculăm și caloriile din acestea, și în al doilea pentru că nu ne săturăm.
„Știați că mintea noastră realizează că am mâncat doar atunci când mestecăm? Orice lichid, fie că e vorba de suc, lapte sau alcool, este considerat APĂ și trecut cu vederea în bilanțul energetic al zilei. Absurd este că aceste calorii provenite din lichide (cu tot cu zahărul pe care îl conțin), nu satură și nici de foame nu țîn. Putem bea litri de lichide, vom consideră că am mâncat doar atunci când am mestecat poate acesta e motivul pentru care călugării budiști recomandă să mestecam până și apă!?!!", punctează Mihaela Bilic, într-un post pe pagina sa de Facebook.
Ce efecte are ronțăiala
Dincolo de faptul că ne hrănim, ronțăiala mai are și alte efecte.
„Deci înapoi la legume, alimentul ideal de mestecat. Și de ronțăit. Cu toții știm, ronțăiala calmează, liniștește, elimina stresul... și îngrașă, pentru că în general toate produsele de ronțăit sunt crocante, deshidratate, bogate în zahăr, sare și grăsimi, deci hipercalorice și periculoase pentru silueta: biscuiți, stick-suri, chips-uri, napolitane, migdale, alune, semințe etc. Legumele sunt excepția, putem să ronțăim că iepurașii, din apă și din fibre nu se îngrașă nimeni.Chiar dacă afară încă e iarnă, niște legume proaspete nu strică - mai crește imunitatea și facem și un mic detox post-sărbători. Bastonasele de legume proaspete sunt un aperitiv delicios pentru întâlniri și petreceri, ușor de pregătit și unanim apreciat. (...) Or fi ele legumele sănătoase, dar au nevoie de un pic de „ajutor" la capitolul GUST. Salată de vinete, humusul sau sosul de iaurt vor fi „argumentul" irezistibil pentru consumul de legume. Și dacă luăm în calcul că ele sunt folosite în cantitate mică, pe post de „condiment", nici silueta nu ne este pusă în pericol", arată medicul.
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
-
-
Vitaminele B pot încetini declinul cognitiv și preveni demența27.08.2025, 18:08
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Deficitul de magneziu, un pericol ascuns pentru inimă. Sănătatea cardiovasculară începe cu un aport adecvat de magneziu
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima