Mindfulness. Poate reduce tensiunea arterială ridicată?

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Beneficiile recunoștinței
Beneficiile recunoștinței

Un studiu susține că practicile mindfulness ar reduce tensiune arterială ridicată.

Mindfulness, tensiunea arterială. Un studiu publicat în revista PLOS One arată că mindfulness nu este doar o activitate calmantă, ci una cu reale beneficii în reducerea tensiunii arteriale ridicate.

Cercetătorii și-au demonstrat teoriile într-un program de reducere a tensiunii arteriale bazate pe mindfulness, conceput special. Participanții care s-au înscris în programul amintit au prezentat reduceri semnificative ale nivelului tensiunii arteriale care s-au văzut la examinările făcute după un an de la realizarea cercetării. "Știm destul de multe despre hipertensiune, încât o putem controla teoretic la toată lumea - totuși la aproximativ jumătate din toți oamenii diagnosticați, este încă în afara controlului", afirmă Eric Loucks, autorul principal al studiului, profesor asociat de Epidemiologie, Științe Comportamentale și Sociale și Medicină la Universitatea Brown din Providence, potrivit medicalnewstoday.

Mindfulness, tensiunea arterială. Studiul

Când medicii pun diagnosticul de hipertensiune arterială, ei recomandă, de obicei, alimentația mai sănătoasă, care include reducerea aportului de sare, precum și exerciții fizice și pierderea în greutate. Cu toate acestea, unele persoane pot găsi astfel de schimbări permanente ale stilului de viață dificil de întreținut. Medicii pot prescrie medicamente pentru a ajuta la controlul tensiunii arteriale. La unii, hipertensiunea arterială are o componentă genetică, iar modificările stilului de viață nu reduc tensiunea arterială în intervalul normal.

Programul cercetătorilor – care cuprinde 10 sesiuni de mindfulness cu 43 de participanți, timp de un an - include încredere pentru a aborda direct tensiunea arterială în mod direct și pentru a ajuta oamenii să-și consolideze capacitatea de a menține obiceiurile sănătoase care o pot ține sub control. Peste 80% dintre participanți au prezentat hipertensiune arterială, cu valori ale tensiunii arteriale de 130 cu 85 sau mai mare. Celelalte persoane au avut 120 și 130 cu cel puțin 80.

Programul i-a învățat pe participanți o varietate de tehnici, de antrenamentele de mindfulness și explicații despre modul în care comportamentele pot contribui la hipertensiunea arterială. I-a încurajat pe participanți să ia medicamente așa cum au fost prescrise de medicii lor în mod constant. Iar rezultatele s-au văzut: tensiunea arterială mare s-a redus, iar abilitățile lor de autogestionare au rămas puternice.

"Sper ca aceste proiecte vor duce la o schimbare de paradigmă în ceea ce privește opțiunile de tratament pentru persoanele cu hipertensiune arterială. (...) Speranța este că, dacă putem începe antrenamentul de mindfulness la începutul vieții, putem promova o traiectorie a îmbătrânirii sănătoase pe tot restul vieții oamenilor", afirmă autorul principal al cercetării.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel