MIT doborât: Deficiența de vitamina D și adevărata sa legătură cu riscul de diabet de tip 1. Studiu

Dana Lascu / 01 Martie 2021 / 15:51
Vitamina
Vitamina

Un nou studiu face lumină legat de deficiența de vitamina D și influența ei în diabetul de tip 1. Constatările cercetătorilor schimbă totul!

Diabetul de tip 1 este o boală autoimună relativ frecventă care provoacă boli substanțiale pe tot parcursul vieții și o povară economică semnificativă. Incidența sa este în creștere la nivel mondial și nu se cunosc intervenții care să poată fi utilizate pentru prevenirea bolii. Deficiența de vitamina D a fost asociat cu diabetul de tip 1 în studiile observaționale, dar lipseau dovezile unui efect cauzal din studiile controlate randomizate.

În noul studiu, publicat în 25 februarie (link direct studiu) în revista open-access PLOS Medicine, de dr Despoina Manousaki de la CHU Sainte Justine și Universitatea din Montreal, Canada și echipa ei, cercetătorii au folosit un design de randomizare Mendelian pentru a testa dacă scăderea genetică a nivelului de vitamina D crește riscul de diabet de tip 1. 

Randomizarea Mendeliană este o metodă de utilizare a variației măsurate în genele legate de boală pentru a examina efectul cauzal al unei expuneri asupra unei boli. Studiul de randomizare Mendelian cu două eșantioane a implicat un studiu de asociere la nivelul genomului vitaminei D (GWAS), incluzând 443.734 de europeni, și un GWAS de diabet zaharat de tip 1, care a inclus 9.358 cazuri și 15.705 persoane în grupul de control. 

Citește și: Deficiența de vitamina D, de ce apare. Factori de risc și cauze

Rezultatele nu susțin un efect mare al nivelului de vitamina D asupra riscului de diabet de tip 1. Cu toate acestea, pot exista efecte mai mici, iar rezultatele ar putea să nu fie aplicabile populațiilor non-europene. 

Constatările sugerează că asocierile epidemiologice anterioare dintre vitamina D și diabetul de tip 1 s-ar putea datora unor factori de confuzie, precum latitudinea și expunerea la lumina soarelui a persoanelor analizate. 

Potrivit dr. Manousaki: „Descoperirile noastre nu susțin un efect mare al nivelului de vitamina D asupra diabetului de tip 1, dar pot exista efecte mai mici pe care nu le-am putea detecta. Până vom avea dovezi concludente, nu putem recomanda suplimentele cu vitamina D ca strategie de prevenire a diabetului de tip 1 la persoanele cu risc, de exemplu frați sau descendenți ai persoanelor cu diabet de tip 1”. 

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy