Mit spulberat: Adevărul despre grăsimile saturate și bolile cardiovasculare
Consumul unei diete bogate în grăsimi saturate nu crește riscul pentru boli cardiovasculare și nici nu duce la o moarte prematură, potrivit unui studiu.
După ce a analizat mai multe meta-analize și cercetări care includ sute de mii de oameni, studiul (link direct), publicat în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie, concluzionează că reducerea consumului de alimente bogate în acizi grași saturați nu reduce riscul de boli cardiovasculare sau deces din orice cauză.
Dimpotrivă, unele cercetări au sugerat că există un risc mai mic de accident vascular cerebral la un consum mai mare de grăsimi saturate.
Potrivit studiului, consumul de acizi grași saturați, care se găsesc în lactate cu grăsimi complete, carne, ouă și alte alimente bogate în grăsimi - poate crește nivelul de lipoproteine nedorite de densitate scăzută (LDL) - colesterol, dar la majoritatea oamenilor, nu crește acest tip de colesterol „rău”.
În mod specific, grăsimile saturate nu cresc, în general, nivelul de colesterol LDL mic și dens, care crește riscul pentru boli de inimă, ci crește mai degrabă niveluri de particule mai mari de LDL, care nu au legătură cu riscul de boli cardiovasculare.
Printre alimentele care sunt de obicei numite„ grăsimi saturate ”, unele sunt sănătoase, iar altele nu, astfel încât, cantitatea de acizi grași saturați dintr-un aliment nu este un bun predictor pentru sănătate.
Potrivit studiului, luând în considerare doar conținutul de grăsimi saturate ar duce la evitarea alimentelor foarte sănătoase - precum lactatele, alimente fermentate. iaurt, brânzeturi și altele. De regulă, alimentele tradiționale sunt în general mai sănătoase decât alimentele extrem de procesate.
Laptele, de exemplu, este o sursă majoră de acizi grași saturați, dar metaanalizele pe bază de alimentație au descoperit că un consum mai marede brânză și iaurt este legat de un risc mai mic de boli cardiovasculare, au spus cercetătorii.
Studiul integral, aici.
-
-
Un nou vaccin Moderna, recomandat în UE16.12.2025, 20:26
-
Cele mai bune 6 ceaiuri pentru crampele menstruale16.12.2025, 19:13
-
-
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
