Nucile, efect anticancer. 9 motive pentru care ar trebui să le incluzi în dietă

Nucile reduc riscul de a dezvolta cancer și previn bolile de inimă. În plus, mențin sănătatea creierului.
Nucile se spune că susțin sănătatea creierului. De fapt, există atât de mult interes pentru aceste încât, în ultimii 50 de ani, oamenii de știință și experții din industrie s-au adunat anual la Universitatea din California, Davis, pentru o conferință în care se discută cele mai recente cercetări privind benficiile nucilor, arată Healthline.
Nucile, bogate în antioxidanți care scad colesterolul
Nucile au o activitate antioxidantă mai mare decât orice alt astfel de aliment. Această activitate provine din vitamina E, melatonină și compușii plantelor numiți polifenoli, care sunt deosebit de nuci. Un studiu preliminar, mic, la adulți sănătoși a arătat că dacă mănâncă o masă bogată în nuci a prevenit deteriorarea oxidativă a colesterolului "rău" după masă. Astfel, nucile pot prevenit ateroscleroza.
Nucile, conținut ridicat de Omega 3. Efect asupra bolilor de inimă
Nucile sunt semnificativ mai mari în omega-3 grăsime. Conținutul de omega-3, inclusiv din nuci, se numește acid alfa-linolenic. Este o grăsime esențială, ceea ce înseamnă că trebuie inclusă în dietă. Potrivit Institutului de Medicină, aportul adecvat de acid alfa-linoleic este 1.6 și 1.1. grame pe zi pentru bărbați, respectiv femei. O singură porție de nuci respectă acest ghid.
Studiile observaționale au arătat că fiecare gram de acid alfa-linoleic mâncat pe zi scade riscul de a muri de boli de inimă cu 10%.
Nucile reduc riscul de inflamație și previn apariția bolii Alzheimer
Inflamația se află la originea multor boli, inclusiv boli de inimă, diabet de tip 2, boala Alzheimer și cancer și poate fi cauzată de stresul oxidativ. Polifenolii din nuci pot ajuta la combaterea acestui stres oxidativ și a inflamației.
Vezi și: Apa cu orez, tratament pentru părul fragil și uscat. Cum o prepari acasă, în 5 minute
Nucile mențin sănătatea intestinului
Nucile au capacitatea de a menține sănătatea intestinului. O compoziție nesănătoasă a microbiotei poate contribui la inflamația și bolile din intestin și din alte părți ale corpului, crescând riscul de obezitate, boli de inimă și cancer.
Ceea ce mănânci poate influenta semnificativ starea microbiotei tale. Consumul de nuci poate fi o modalitate de a sprijini sănătatea microbiotei și a intestinului. Când 194 de adulți sănătoși au mâncat 43 de grame de nuci în fiecare zi timp de opt săptămâni, au avut o creștere semnificativă a bacteriilor benefice, comparativ cu cei care nu au mâncat nuci, mai arată Healthline.
Nucile reduc riscul de cancer
Studiile observaționale sugerează că un consum regulat de nuci poate reduce riscul de apariție a anumitor tipuri de cancer, inclusiv cancerele mamare, de prostată și colorectale. După cum s-a menționat mai devreme, nucile sunt bogate în polifenol. Anumiți microbi intestinali îi pot converti în compuși numiți urolitini.
Urolitinele pot avea proprietăți antiinflamatorii în intestin, ceea ce poate fi o modalitate prin care consumul de nuci ajută la protejarea împotriva cancerului colorectal. Acțiunile antiinflamatorii ale urolitinilor ar putea ajuta, de asemenea, la protejarea împotriva altor tipuri de cancer. Mai mult, urolitinele au proprietăți asemănătoare hormonilor care le permit să blocheze receptorii hormonali din corpul tău. Acest lucru poate ajuta la reducerea riscului de cancer legat de hormoni, în special cancere de sân și de prostată.
Vezi și: Alzheimer, diagnostic prin analize de sânge. Cum se procedează
Nucile, control în gestionarea diabetului de tip 2
Studiile observaționale sugerează că unul dintre motivele pentru care nucile sunt legate de un risc mai mic de diabet de tip 2 este că ajută la controlul greutății. Excesul de greutate creste riscul de glicemie ridicata si diabet. Cu toate acestea, consumul de nuci poate ajuta la controlul glicemiei prin mecanisme dincolo de influența lor asupra controlului greutății.
Nucile scad tensiunea arterială
Hipertensiunea arterială este un factor de risc major pentru bolile de inimă și accidentul vascular cerebral. Unele studii sugerează că consumul de nuci poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, inclusiv la persoanele cu hipertensiune arterială și la persoanele sănătoase atunci când sunt stresate.
Nucile pot îmbunătăți ușor beneficiile tensiunii arteriale. Acest lucru este important, deoarece diferențele mici în tensiunea arterială sunt considerate a avea un impact mare asupra riscului de deces din cauza bolilor de inimă.
Nucile susțin îmbătrânirea sănătoasă
Pe măsură ce îmbătrânești, o bună funcționare fizică este esențială pentru menținerea mobilității și a independenței. Un lucru care vă poate ajuta să vă mențineți abilitățile fizice este obiceiul alimentar sănătos.
Într-un studiu observațional de peste 18 ani la peste 50.000 de femei în vârstă, oamenii de știință au descoperit că cei cu cele mai sănătoase diete au avut un risc cu 13% mai mic de afectare fizică. Nucile s-au numărat printre alimentele care au avut cea mai mare contribuție la o dietă sănătoasă.
Nucile mențin sănătatea creierului
Poate fi doar o coincidență faptul că o coajă a unui nuc arată ca un creier mic, dar cercetările sugerează că acest fruct uscat poate fi într-adevăr bună pentru mintea ta. Studiile pe animale au descoperit că nutrienții din nuci, inclusiv grăsimile polinesaturate, polifenolii și vitamina E, pot ajuta la reducerea daunelor oxidative și a inflamației din creier.
Studiile observaționale la adulții mai în vârstă au legat consumul de nuci de o mai bună funcționare a creierului, inclusiv o viteză de procesare mai rapidă, mai multă flexibilitate mentală și o memorie mai bună.
-
Diferența dintre medic specialist și medic primar16.09.2025, 21:22
-
Diferența dintre control medical și consult medical16.09.2025, 18:50
-
-
Alimentele care provoacă inflamație în organism16.09.2025, 15:49
-
Robert Redford a murit la 89 de ani16.09.2025, 15:36
Sardinele, superalimentul la conservă. Conținut ridicat de Omega-3
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
Triptofanul, compusul cheie pentru un somn odihnitor. Sfaturi de la medicii specialiști
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.
Algele marine, rol în alimentația viitorului. Conținut ridicat de proteine
Motivele pentru care să bei ceai de ceapă. Cu ce plantă aromatică se combină
Acest ceai scade hipertensiunea și glicemia. Are efect semnificativ.
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
Planta care vindecă inflamația colonului. Mătură deșeurile intestinale
O plantă banală din grădină ar putea vindeca inflamațiile intestinale.
Cel mai bun antioxidant natural. Curăță vasele de sânge. E de 10 ori mai puternic decât orice supliment
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
Planta care scade glicemia și ajută digestia
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Efectele ascunse ale cofeinei. Cât de multă cofeină îți atacă creierul
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Ceaiul de schinduf, remediu natural pentru reglarea glicemiei. Are efect antiinflamator
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.
Ce se întâmplă dacă mănânci corcodușe verzi. Nu ți-a spus nimeni ASTA! Sunt cianură în stomac
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.