O bere pe zi, benefică pentru sănătate. Află cine poate să se bucure de gustul amărui

O bere mică, pe zi, benefică pentru sănătate, arată un studiu recent.
Dacă nu te afli în categoria persoanelor care au interzis consumul de bere, din motive medicale, cercetătorii au o veste bună. De altfel, știm cu toții că un consum moderat de alcool, dar și menținerea unei diete echilibrate sunt esențiale pentru orice stil de viață sănătos.
Un studiu recent indică faptul că băutul unei băuturi alcoolice în fiecare zi, poate ajuta la mențineta sănătății florei intestinale. Iar acea băutură este berea, notează EatThis.
În cadrul studiului, care a fost publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry, cercetătorii au pus bărbați sănătoși să bea zilnic, timp de patru săptămâni, aproximativ 350 ml de bere lager alcoolică sau nealcoolică.
La finalul studiului, 22 de bărbați aveau o diversitate bacteriană mai mare în microbiomul intestinal și markeri mai buni ai sănătății intestinale decât înainte de începerea studiului.
”Berea fără alcool și berea alcoolică au crescut diversitatea microbiotei intestinale, care a fost asociată cu rezultate pozitive în materie de sănătate”, au declarat cercetătorii în studiu. ”Aceste rezultate sugerează că efectele berii asupra modulării microbiotei intestinale sunt independente de alcool și pot fi mediate de polifenolii din bere”.
Și mai bine, cercetătorii au mai spus că o singură bere zilnică nu pare să crească greutatea corporală sau masa de grăsime corporală.
Deși studiul în sine a fost de mici dimensiuni, concluziile sale pot crea un precedent pentru cercetări ulterioare în domeniul efectelor alcoolului asupra sănătății.
În timp ce rezultatele acestui studiu se anunță promițătoare pentru iubitorii de bere, este important să ne amintim că un consum regulat de bere poate provoca uneori iritații la nivelul întregului sistem digestiv.
”Consumul de bere poate face ca stomacul tău să producă mai mult acid decât de obicei, ceea ce se poate transforma într-o inflamație a mucoasei intestinale. Acest lucru poate avea efecte secundare pe termen lung, cum ar fi gastrita", a declarat nutriționistul Katie Boyd pentru sursa menționată.
6 tipuri de persoane ce nu trebuie să bea bere. Diabeticii se află pe listă
Berea este una dintre cele mai consumate băuturi alcoolice, mai ales în timpul sezonului cald. Potrivit datelor OMS, din urmă cu un deceniu, România se afla pe locul 5 în rândul consumatorilor de alcool pe cap de locuitor, în timp ce BeerInfo notează că persoanele cu vârste de peste 21 de ani au un consum mediu anual de peste 100 de litri de bere, citat de EatThis.
În ciuda gustului ”puternic și amărui”, cum spune reclama, berea nu este prietena tuturor, chiar dacă adună laolaltă prietenii.
Cine trebuie să spună pas ”ieșirii la bere”
Persoanele care au antecendente de diabet și prediabet se află printre cele pentru care berea nu este deloc recomandată. Berea conține zahăr, chiar dacă pe ambalaje nu o să găsiți acest lucru la secțiunea ”ingrediente”, el fiind creat în mod natural atunci când boabele sunt fermentate de drojdie.
"Berea poate induce rapid o creștere a glicemiei pacientului sau, în stare de post, poate provoca o creștere rapidă a insulinei și poate cauza hipoglicemie, ceea ce este, de asemenea, periculos", spune Dr. Jonathon Kung, medic gastroenterolog la Mount Sinai, citat de EatThis.
Persoanele supraponderale și cele aflate la dietă. Dacă vreți să pierdeți câteva kilograme, este cazul să stați deoparte de această băutură foarte populară. "Berea este încărcată cu între 100 și 200 de calorii, cu o valoare nutritivă redusă", spune Kung.
Potrivit unei cercetări publicate în Nutrients, cantitățile zilnice de bere mai mari sau egale cu 0,5 litri cresc riscul de a nu pierde în greutate, în special la bărbați. Pentru cei care încearcă să slăbească, consumul de bere poate împiedica atingerea unui deficit zilnic de calorii necesar pentru pierderea în greutate. Schimbați sticla de bere cu o sticlă de apă pentru a economisi acele calorii goale. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Băuturile carbogazoase, efecte nocive asupra ficatului. Dr. Ene: La fel cum o face alcoolul
-
-
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.