Obiceiurile alimentare nesănătoase, cum pot fi schimbate: sfatul unui nutriționist

Nutriționistul Anca Alungulesei a explicat cm pot fi schimbate obiceiurile alimentare nesănătoase.
Nutriționistul Anca Alungulesei a vorbit la Antena 3 despre cum pot fi schimbate obiceiurile alimentare nesănătoase.
„Psihodieta este o metodă integrativă de slăbit în care au am integrat mai multe instrumente care ne pot conduce cu adevărat spre succes. Evit să folosesc termenul de dietă. Doar când spui dietă, deja în mintea persoanei se activează acea imagine negativă despre ce înseamnă dietă. Și ce însemană dietă? Restricție, privare, înseamnă că vrei să faci ceva ce nu ai voie. Atunci când apare această imagine, parcursul în dietă se încununează cu un potențial eșec. ”, spune Anca Alungulesei.
Psihodieta se bazează pe neuroștiință
„Psihodieta este o metodă integrativă de slăbit în care eu mă folosesc de instrumentele din neuroștiință și învăț persoanele cum să se poziționeze în primul rând când este vorba despre a ține o dietă, astfel încât să îi conducă către succes.”
Instinctul de a mânca, influențat de subconștient
„Este complicat pentru că oferta este extrem de bogată. Oricât de mulți bani ai câștiga, toată lumea își permite să își cumpere mâncare. În momentul în care oferta este atât de bogată, și pentru toate buzunarele, persoanele sunt tentate să cumpere cât mai mult. Lucrurile acestea vin tot din zona de subconștient. Se activează modulul de supraviețuire. Noi venim dintr-o educație comunistă, care își lasă amprentele mult mai profund. Atunci, părinții noștri ne-au programat în ideea că atunci când mănânci restul lucrurilor nu mai contează.”
Perioada pandemiei a favorizat mâncatul în exces
„Noi nu am trăit niciodată o perioadă asemănătoare de când ne știm. Fiecare a trebuit să se descurce așa cum poate, iar majoritatea au găsit ca și instrument frigiderul. S-a activat acest modul de supraviețuire în care mintea persoanei are două variante: luptă sau fugi. Se întâmplă niște procese metabolice în momentul în care se activează cele două: digestia scade, imunitatea scade, sexualitatea scade, iar cortextul prefrontal se închide.”
Experiențele din copilărie ne influențează alegerile alimentare viitoare
„Este atât de important acest act de a învăța. Cumva îți schimbă viața. E foarte important să fim deschiși și să ne întoarcem în copilărie pentru că acolo găsim multe chei. Majoritatea dintre noi nu a avut oportunitatea de a alege. Faptul că eu nu mi-am exersat în copilărie puterea de a alege, nici nu am puterea de a-mi asuma responsabilitatea alegerilor mele. Eu ajung un adult care voi da vina pe exterior pentru nereușitele mele și asta se aplică și când vine vorba de mâncare”, a spus ea la Antena 3.
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Legumele care îți curăță ficatul de toxine. Fac minuni pentru ficatul tău. Detoxifiere naturală și eficientă
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.