Obiceiurile de somn care vă protejează inima

dus_zilnic_sanatos_opiniile_medicilor_24694300 Baia fierbinte ar putea influența calitatea somnului FOTO: pexels.com

Oamenii care au obiceiuri sănătoase de somn au avut un risc cu 42% mai mic de insuficiență cardiacă, indiferent de alți factori, susține un studiu.

Cercetători de la Universitatea Tulane, New Orleans, SUA, au realizat un studiu observațional pentru a analiza relația dintre modelele de somn și insuficiența cardiacă.

Pe baza datelor a 408.802 de participanți, cu vârste cuprinse între 37 și 73 de ani în momentul recrutării (2006-2010), cercetătorii au depistat 5.221 de cazuri cu probleme cardiace în timpul unei monitorizări de 10 ani. Au analizat calitatea somnului – durata, prezența sau lipsa insomniei, sforăitul, somnolență în timpul zilei - , precum și tiparele generale de somn.

S-a ținut cont și de factori precum: diabet, hipertensiune, consumul de medicamente, variații genetice. ”Constatările noastre subliniază importanța îmbunătățirii tiparelor generale de somn pentru a ajuta la prevenirea insuficienței cardiace”, subliniază cercetătorii, conform unui comunicat al Asociației Americane a Inimii. Potrivit acestora, oamenii cu cel mai sănătos tip de somn au avut o reducere cu 42% a riscului de insuficiență cardiacă, comparativ cu persoanele cu un tip de somn nesănătos.

Riscul de insuficiență cardiacă a fost asociat în mod independent și cu 8% mai mic la cei care se trezesc cu noaptea-n cap; cu 12% mai puțin la cei care dorm 7-8 ore zilnic; cu 17% mai mici la cei care nu au avut insomnie frecventă; și cu 34% mai puțin la cei care nu au raportat somnolență diurnă.

Studiul, AICI.

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare
300x250
300x250