Orezul fermentat, inamicul colesterolului. Bilic: Se transformă miraculos într-un supliment alimentar eficient

Orezul fermentat poate să reducă colesterolul. Medicul nutriționist Mihaela Bilic explică principiul.
Orezul fermentat este remediul natural pentru reducerea colesterolului. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat într-o postare pe pagina ei de socializare cum ajută orezul fermentat la reducerea colesterolului. Acesta, a explicat ea, acționează ca o statină naturală.
”Orezul fermentat îi vine de hac colesterolului. Colesterolul crescut e o problemă ce afectează multe persoane şi “otrăveşte” viaţa multora dintre noi, mai ales că vine la pachet cu o mulţime de restricţii alimentare. Ei bine, nu meniul dietetic scade colesterolul, ci mişcarea, efortul fizic. Iar dacă sunteţi sedentari, orezul este soluţia. Dar nu orice orez, ci orezul fermentat.
Drojdia roşie de orez este un produs folosit de secole în China atât ca aliment, cât şi că medicament. Aceasta se produce prin fermentarea orezului alături de o ciupercă microscopică denumită Monascus purpureus, iar procedeul datează din jurul anilor 800 I.Hr. În timpul fermentaţiei controlate, orezul îşi schimba culoarea din alb în roşu, de unde şi numele de drojdie roşie de orez.
În cultura japoneză, drojdia roşie de orez este cunoscută sub denumirea de koji. Încă din timpurile străvechi, aceasta era folosită atât ca aliment (utilizată pentru producerea vinului şi a diverselor sosuri) sau ca agent de colorare, cât şi că medicament – pentru îmbunătăţirea digestiei şi a circulaţiei sanguine.
În jurul anilor 1970, drojdia roşie de orez a intrat în atenţia cercetătorilor americani şi japonezi. Astfel, ei au descoperit că aceasta are în compoziţia să statine naturale. Subiectul cercetărilor l-a reprezentat comparaţia dintre lovastatin – substanţa activă a medicamentului patentat Lovastatin (provenită din ciuperca Aspergillus şi cunoscută pentru proprietăţile sale de reducere a nivelului de colesterol) şi monacolina K – substanţa activa provenită din ciuperca Monascus folosită în procesul de fermentare a orezului, de unde rezultă drojdia roşie de orez”, arată medicul nutriționist.
Vezi și: Hipoglicemia, cauze și tratament. Regula 15-15 care îți poate salva viața
Orezul fermentat - statina naturală
Orezul fermentat acțiunează precum o statină naturală.
Statinele precum lovastatina și monacolin K pot provoca diverse reacții adverse. Este adevărat că pot contracara nivelul ridicat de colesterol.
”Astfel, cercetările au demonastrat că cele două tipuri de statine sunt identice, singura diferenţă fiind că cea din urmă, monacolina K, este o statină produsă din culturi atent controlate şi dezvoltate în condiţii sigure, 100% naturale. Monacolinele sunt statinele care ajută la diminuarea colesterolului rău (LDL-colesterol) dar şi a trigliceridelor”, mai explică Mihaela Bilic.
Ce este colesterolul
Colesterolul este o substanţă fără de care organismul nu ar putea funcţiona pentru că este un element important al membranelor şi al nucleelor celulare. Colesterol este produs de către ficat în urma unui proces enzimatic la baza căruia se afla enzima HMG CoA reductaza.
”Drojdia roşie de orez are drept ţintă enzima HMG CoA cu scopul de a-i inhiba activitatea în ceea ce priveşte producerea de colesterol şi astfel ajută la scăderea nivelului de colesterol şi la menţinerea unui nivel optim al acestuia. Mai mult decât atât, drojdia roşie de orez accelerează metabolismul organismului şi la creşterea colesterolului bun – HDL care ajută la transportarea colsterolului rău către ficat acolo unde va fi procesat în vederea eliminării sale din organism prin intermediul bilei.
Drojdia roşie de orez se transformă miraculos într-un supliment alimentar eficient în lupta împotriva colesterolului rău, fără însă a avea efectele adverse caracteristice statinelor de sinteză. Aşa că adio statine, tare erau greu de tolerat! Cu ajutorul suplimentelor de orez fermentat se deschide o nouă eră în managementul colesterolului sangvin! Şi toate studiile clinice demonstrează asta, indiferent cât ar încerca companiile farma să le treacă sub tăcere.
Cu rezultate spectaculoase de scădere a nivelului colesterolului cu 15-20% după 2-3 luni de tratament, suplimentele cu Monacolina K sunt noul tratament naturist în dislipidemii. Pe piaţa sunt mai multe produse de acest tip, inclusiv extract de drojdie de orez roşu produs în România, care conţine şi alţi compuşi interesanţi: flavonoide, acizi graşi nesaturaţi, fitosteroli cu efect antioxidant. Toate funcţionează, doar ca al nostru e mai cu moț”, a mai explicat medicul nutriționist.
Statinele, tratament genial pentru colesterol. Ce sunt și cine trebuie să le ia: Sper ca omenirea să fie destul de deșteaptă să lase știința să facă lumea să evolueze
Statinele sunt tratamentul pentru LDL colesterol sau "colesterolul rău". Ce sunt, când se iau, cine poate și cine NU poate să le ia. Boala pentru care trebuie "neapărat" să le iei.
"Vorbind de terapii inovatoare, acum anticorpii monoclonali sunt cei care rezolvă problemele de sănătate. Și-n colesterol au fost descoperiți anticorpi care atacă și care scad nivelul colesterolului din sânge? Aceste terapii spectaculoase sunt destinate tuturor sau doar anumitor pacienți. Cine are nevoie de astfel de terapii, cât sunt ele de accesibile în România?", a spus Val Vâlcu.
"Înseamnă chiar mai mult de atât, pentru că știința avansează cu o viteză amețitoare și sper ca omenirea să fie destul de deșteaptă să lase partea pozitivă a științei să facă lumea să evolueze, și nu partea negativă să o distrugă. (...) Există anticorpii monoclonali în două produse de pe piață și ambele intră în mecanismul de reglare al acelor aspiratoare de LDL colesterol, receptorii de LDL colesterol. Cu alte cuvinte, acești inhibitori ai LDL colesterolului.
Statinele sunt la ora actuală larg utilizate și din păcate continuă o oarecare campanie neroadă și pseudoștiințifică a ignoranțelor împotriva lor, pornind de la un folclor de la sfârșitul secolului 20. Dar statinele sunt larg folosite în acest moment. Din păcate, cu mult sub ceea ce ar trebui utilizate pentru persoanele cu risc. Deci statinele, în medicația de bază pentru acest tip de terapie de scădere de LDL colesterol", a declarat Gheorghe Andrei Dan, medic primar cardiolog la Spitalul Clinic Colentina, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii "Știi cât mai are de trăit inima ta?".
LDL colesterol, care sunt valorile normale: Suntem departe. Generația nouă a adus valori pentru care omul nu este încă adaptat genetic
Medicii și sistemele de sănătate încearcă să reducă la normal colesterolul. Dar ce înseamnă normal și care este normalul ne-a explicat Gheorghe Andrei Dan, medic primar cardiolog la Spitalul Clinic Colentina.
"Aici sunt mai multe aspecte care merită punctate.
1. Dacă colesterolul, și mai precis fracțiunea de densitate mică a colesterolului, este nocivă pentru sănătate și predispune la ateroscleroză? Răspunsul este categoric da, pentru că din secolul 19 au apărut cele două teorii: lipidică și inflamatorie, prin care LDL, adică acel colesterol "rău" poate penetra în spațiu peretele vascular și să promoveze ateroscleroza.
2. A doua întrebare extrem de importantă este dacă pe pacientul nostru îl interesează colesterolul? Răspunsul este categoric nu. Pe pacient îl interesează ateroscleroza în care LDL colesterol este un marker, adică o dovadă, o culoare de risc de ateroscleroză și în același timp un factor de risc, adică un element cu valoare cauzală în ateroscleroză.
3. Cea mai dificilă întrebare provine din sintagma medicală a ultimilor 20 de ani, care se cheamă Low the better, deci cu cât mai jos LDL, cu atât mai bine, punând problema că LDL colesterol este ceva de care trebuie să uităm și să ajungă la zero. Evident că lucrurile nu stau așa.
Care este valoarea LDL colesterol normală și unde ne găsim noi. Și la asta răspunsurile sunt deja oarecum date de câțiva ani buni, iar condiția este să le citim cum trebuie.
- Populația medie a Europei și a SUA au un LDL colesterol peste 130, ca medie.
- La naștere, valoarea de LDL colesterol este în jur de 50 mg/dl.
- Nou născutul are între 25 - 50 mg/dl. Alte animale, primatele, au valori în jurul acestei limite.
Cu alte cuvinte, există o limită de jos, dar suntem forte departe de această limită de jos, iar studiile au arătat că scăderi importante ale LDL colesterolului, iar acum avem un armamentarium redutabil în această direcție, sunt capabile să aducă valoare de LDL colesterol la limite inferioare fără să existe o împietate asupra organismului, adică fără reacții adverse importante și aducând o scădere importantă de risc prin îmbolnăvirile complicațiilor aterosclerotice. Această limită se situează în acest moment în jurul 55 mg/dl pentru pacienții cu risc important de ateroscleroză.
-
Metformin, medicamentul pentru diabet de tip 2, acționează și în creier26.08.2025, 17:34
-
Disonanța cognitivă: de ce facem lucruri care ne contrazic valorile26.08.2025, 16:30
-
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid26.08.2025, 11:24
-
Sciatica: cauza, simptome, tratament. 3 greșeli pe care le facem zilnic26.08.2025, 10:30
-
Cele mai nepoliticoase lucruri pe care le poți face în casa altcuiva25.08.2025, 23:45
Cum să gătești cartofii corect pentru a nu crește colesterolul: greșeala pe care multă lume o face
Adevărul despre oțetul din murături. Elena Merișoreanu: Nu face bine la stomac. Adăugați asta în loc de oțet, ies delicioși
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Medicul Doru Negru atrage atenția.
Beneficiile ascunse ale oțetului din cidru de mere. Promovează pierderea în greutate și ai grijă de inimă, piele și glicemie
Murături fermentate sau murături îndulcite: care sunt mai sănătoase. Cea mai bună alegere pentru stomac
Budinca de chia, mai puternică decât orice dietă: 5 rețete delicioase. Cum să slăbești simplu și rapid
Budinca de chia - super beneficii și idei de rețete cu cele mai bune combinații. 5 rețete delicioase de budincă de chia.
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Trucul pe care îl vei adora
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Lămâia face minuni. Te vei îndrăgosti de această combinație.
Rețeta plină de fibre pe care o recomandă Mihaela Bilic: Măcar de 2 ori pe săptămână. E gata în 20 de minute
Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă cu lămâie sau limonadă
Efectele negative ale apei cu lămâie. Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă cu lămâie sau prea multă limonadă.
Rețeta de ceai antifrig pentru serile reci. Ceaiul care îți scoate frigul din oase
Câte zile poți mânca din ouăle fierte de Paște. Medicul Doru Negru: Niciodată nu țin mai mult de atât. Ouăle fierte tari sunt indigeste
Medicul Doru Negru ne-a dezvăluit câte zile e recomandat să consumăm din ouăle fierte de Paște.
Matcha Latte: băutura verde care a cucerit generația tânără. Cum te ajută să slăbești. Așa se prepară corect
De ce această băutură japoneză a cucerit generația tânără. Iată cum o poți prepara corect și ce beneficii are pentru sănătate.
8 băuturi care înlocuiesc ciocolata caldă plină de zahăr. Rețeta de care te vei îndrăgosti
Ce ascunde ciocolata caldă pe care o bei? Zahăr, calorii și... mult mai mult decât crezi. Rețete simple, delicioase și sănătoase.
Un studiu arată că fructele uscate sunt legate de reducerea riscului de diabet de tip 2
Conform unui nou studiu surprinzător, consumul de fructe uscate este legat de reducerea riscului de diabet de tip 2.
Rețeta de smoothie care te dezumflă după masa de Paște. Iți dă energie rapid și reglează tranzitul intestinal
Rețetă de smoothie sănătos după masa de Paște.
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă. Remediul banal pe care nu l-ai știut până acum
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă: un truc simplu pentru sănătatea gâtului.
Ține cartofii în apă cu gheață 10 minute. Nu-i mai prăji fără să faci asta!
Ți-au ieșit iar cartofii moi, lipicioși sau făcuți doar pe margini? Ține-i 10 minute în apă cu gheață și vezi diferența!
Cele mai sănătoase fructe uscate: formează globule roșii, au vitamina C, ajută digestia și cresc imunitatea
Sfaturi utile pentru consumul de fructe uscate. Care sunt cele mai sănătoase fructe uscate și de ce.
9 alimente ieftine care stimulează creierul. Nu costă mai mult de 10 lei
Alimente accesibile care îți pot îmbunătăți sănătatea creierului. Cele 9 opțiuni eficiente sub 10 lei.