Orzul, colecție de fibre, vitamine și minerale. Bolile fatale de care te ferește

Orzul are un conținut mare de fibre, vitamine și minerale, ceea ce-l face perfect pentru diete sănătoase care combat apariția unor boli de prea multe ori fatale....
Orzul este unul dintre cele mai vechi cereale cultivate din lume. Asiaticii îl plantau cu 10 mii de ani în urmă, iar în timpul Imperiului Roman era hrană pentru gladiatori. Astăzi este cultivat predominant pentru hrana animalelor și pentru a face din el malț, folosit în băuturi alcoolice. Dar orzul este unul dintre cerealele cu cel mai mare conținut de fibre solubile, plus minerale și vitamine, care îl fac ideal în lupta contra unor boli de prea multe ori fatale.
Nutriție și boli
Orzul conține circa 17% fibre, unul dintre cele mai ridicate niveluri dintre toate cerealele integrale. Aceste în mod special sunt compuse din beta-glucan solubil, un tip special de fibre (găsit și în ovăz) care poate ajuta la controlul zahărului din sânge (reducerea glicemiei) și la reducerea riscului de boli de inimă.
De asemenea, s-a demonstrat că orzul reduce tensiunea arterială și scade semnificativ colesterolul total, ceea ce reduce masiv riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, afecțiunile care fac cele mai multe victime la nivel mondial. De fapt, studiile care susțin că orzul este cel mai bun dintre toate cereale integrale au adus atât de multe dovezi în acest sens încât în 2008, US Food and Drug Administration (FDA) a aprobat o cerere pentru produsele de orz care le permite celor care fac produse din orz să scrie pe etichetele acestora că „reduc riscul de boli coronariene”, se arată pe pagina Consiliului American pentru Cereale Integrale (link direct)
Toate cerealele integral conțin un amestec diferit de nutrienți. Orzul, în mod special, oferă o sursă bună de proteine (furnizează cel puțin 10% din valoarea zilnică recomandată), magneziu, fosfor, vitamina B3 și cupru și este o sursă excelentă de fibre (furnizând cel puțin 20% din valoarea zilnică recomandată), mangan și seleniu.
-
Semne timpurii de infarct pe care mulți le ignoră18.09.2025, 22:35
-
-
-
10 boli care nu dor, dar pot fi fatale18.09.2025, 18:09
-
S-a înființat Federaţia Patronală a Farmaciilor din România18.09.2025, 15:52
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!