Ouăle, superalimentele care conțin un nutrient important. Câte poți consuma într-o săptămână

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
ouale - FOTO: Freepik
ouale - FOTO: Freepik

Ouăle sunt unul dintre puținele alimente care ar trebui clasificate ca "superalimente". Sunt încărcate cu nutrienți, dintre care unele sunt rare în dieta modernă.

Ouăle sunt printre cele mai nutritive alimente de pe planetă. Un ou întreg conține toate substanțele nutritive necesare pentru a transforma o singură celulă într-un pui pentru copii.

Ouăle, valori nutritive:

Un singur ou fiert mare conține:

- Vitamina A: 6% din DZR

- Acid folic: 5% din ADR

- Vitamina B5: 7% din DZR

- Vitamina B12: 9% din DZR

- Vitamina B2: 15% din DZR

- Fosfor: 9% din DZR

- Seleniu: 22% din DZR

Ouăle conțin, de asemenea, cantități decente de vitamina D, vitamina E, vitamina K, vitamina B6, calciu și zinc, potrivit Healthline.

Aceasta vine cu 77 de calorii, 6 grame de proteine și 5 grame de grăsimi sănătoase. Ouăle conțin, de asemenea, diverse urme de nutrienți care sunt importanți pentru sănătate.

De fapt, ouăle sunt mâncarea perfectă. Acestea conțin un pic din aproape fiecare nutrient de care aveți nevoie. Dacă puteți pune mâna pe ouă pășunate sau îmbogățite cu omega-3, acestea sunt și mai bune. Acestea conțin cantități mai mari de grăsimi omega-3 și sunt mult mai mari în vitamina A și E (2, 3).

Vezi și: Boala inflamatorie pelvină, cauze și simptome. La ce să ai grijă când faci duș

Ouăle, bogate în colesterol, dar nu afectează negativ colesterolul din sânge

Este adevărat că ouăle sunt bogate în colesterol. De fapt, un singur ou conține 212 mg, care este mai mult de jumătate din aportul zilnic recomandat de 300 mg.

Cu toate acestea, este important să rețineți că colesterolul din dietă nu crește neapărat colesterolul din sânge. Ficatul produce, de fapt, cantități mari de colesterol în fiecare zi. Când vă crește aportul de colesterol din produsele dietetice, ficatul produce pur și simplu mai puțin colesterol. 

Cu toate acestea, răspunsul la consumul de ouă variază de la o persoană la alta.

Dr. Amalia Arhire, medic nutriționist, a explicat câte ouă ar trebui să consumăm. 

”Azi de ziua internațională a oului țin să îți reamintesc faptul că e un superaliment! Poți să îl mănânci de 6 ori pe săptămână ca adult și de 3- 4 ori pe săptămână dacă ești copil/adolescent!

Oul este un superaliment, plin de vitamine, minerale și proteine de foarte bună calitate. Este atât de sănătos, încât este bine să îl consumăm cât mai des, atât noi cât și copiii noștri”, a explicat dr. Amalia Arhire, medic nutriționist, într-un clip postat pe Facebook. 

Vezi și: Tu cum scuipi? Culoarea sputei poate arăta bolile de care suferi. Când trebuie să mergi de urgență la medic

Ouăle cresc nivelul de colesterol ”bun”

Persoanele care au niveluri mai ridicate de HDL au, de obicei, un risc mai mic de boli de inimă, accident vascular cerebral și alte probleme de sănătate. Consumul de ouă este o modalitate foarte bună de a crește HDL. Un studiu arată că persoanele care mănâncă două ouă pe zi timp de șase săptămâni au crescut nivelul de HDL cu 10%.

Ouăle conțin colină - un nutrient important 

Colina este un nutrient despre care majoritatea oamenilor nici măcar nu știu există, dar este o substanță incredibil de importantă și este adesea grupată cu vitaminele B.

Colina este folosită pentru a construi membranele celulare și are un rol în producerea de molecule de semnalizare în creier, împreună cu diverse alte funcții.

Simptomele de deficit de colină sunt grave, însă se întâlnesc în cazuri raze. Ouăle întregi sunt o sursă excelentă de colină. Un singur ou conține mai mult de 100 mg din acest nutrient foarte important.

Vezi și: Cât de des trebuie să îți tai unghiile. Răspunsul te va surprinde

Ouăle sunt legate de un risc redus de boli de inimă

LDL este, în general, cunoscut sub numele de colesterol ”rău”. Este bine cunoscut faptul că având un nivel ridicat de LDL este legat de un risc crescut de boli de inimă. Dar mulți oameni nu-și dau seama că LDL este împărțit în subtipuri bazate pe dimensiunea particulelor. Există particule LDL mici, dense și particule LDL mari.

Multe studii au arătat că persoanele care au predominant particule dense LDL au un risc mai mare de boli de inimă decât persoanele care au o cantitate mai mare parte particule mari LDL. Chiar dacă ouăle tind să crească ușor colesterolul LDL la unele persoane, studiile arată că particulele se schimbă de la LDL mic, dens la mare, ceea ce reprezintă o îmbunătățire.

Ouăle conțin luteină și zeaxantină - antioxidanți care au beneficii majore pentru sănătatea ochilor

Una dintre consecințele îmbătrânirii este că vederea tinde să se înrăutățească. Există mai multe substanțe nutritive care ajută la contracararea unora dintre procesele degenerative care ne pot afecta ochii.

Două dintre acestea se numesc luteină și zeaxantină. Sunt antioxidanți puternici care se acumulează în retina ochiului. Studiile arată că un consum de cantități adecvate din acești nutrienți poate reduce semnificativ riscul de cataractă și degenerescență maculară, două afecțiuni oculare foarte frecvente. Gălbenușurile de ou conțin cantități mari de luteină și zeaxantină.

Vezi și: Micropigmentarea sprâncenelor, tot ce trebuie să știi. Raluca Dollinger: Rezultatul este unul natural, un aspect îngrijit şi mai tânăr. Nu lasă cicatrici

Ouăle conțin proteine de înaltă calitate, cu toți aminoacizii esențiali în raporturile corecte

Proteinele sunt principalele blocuri ale corpului uman. Sunt folosite pentru a face tot felul de țesuturi și molecule care servesc atât scopurilor structurale, cât și celor funcționale. Încorporarea de suficiente proteine în dietă este foarte importantă, iar studiile arată că cantitățile recomandate în prezent pot fi prea mici. 

Ouăle sunt o sursă excelentă de proteine. Ouăle conțin, de asemenea, toți aminoacizii esențiali în raporturile corecte, astfel încât corpul tău este bine echipat pentru a utiliza pe deplin proteina din ele.

Consumul de proteine suficiente poate ajuta la pierderea în greutate, creșterea masei musculare, scăderea tensiunii arteriale și optimizarea sănătății oaselor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel