Boala inflamatorie pelvină, cauze și simptome. La ce să ai grijă când faci duș

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
boala inflamatorie pelvina - FOTO: Freepik@andranik.h90
boala inflamatorie pelvina - FOTO: [email protected]

Boala inflamatorie pelvină este o infecție a tractului genital superior la femei, care afecteaza uterul, trompele uterine si ovarele.

Boala inflamatorie pelvină este o infecție a organelor reproductive feminine. Cel mai adesea apare atunci când bacteriile cu transmitere sexuală se răspândesc din vagin în uter, trompele uterine sau ovarele. Semnele și simptomele bolii inflamatorii pelvine pot fi subtile sau ușoare. Unele femei nu prezintă semne sau simptome. Ca urmare, s-ar putea să nu îți dai seama că o ai până când nu ai probleme cu sarcina sau nu dezvolți dureri pelvine cronice, potrivit Mayo Clinic.

Boala inflamatorie pelvină, simptome: durere, scurgeri vaginale, febră

Semnele și simptomele bolii inflamatorii pelvine ar putea fi ușoare și dificil de recunoscut. Unele femei nu au semne sau simptome. Când sunt prezente semne și simptome ale bolii inflamatorii pelvine, acestea includ cel mai adesea:

- Durere - variind de la ușoară până la severă - în abdomenul inferior și pelvis

- Scurgere vaginală neobișnuită, care poate avea un miros neplăcut

- Sângerare neobișnuită din vagin, în special în timpul sau după sex, sau între perioadele menstruale

- Durere în timpul sexului

- Febră, uneori cu frisoane

- Urinare dureroasă, frecventă sau dificilă

Vezi și: Tu cum scuipi? Culoarea sputei poate arăta bolile de care suferi. Când trebuie să mergi de urgență la medic

Boala inflamatorie pelvină, când este nevoie de consult medical de specialitate

Consultați-vă furnizorul de servicii medicale sau solicitați asistență medicală de urgență dacă vă confruntați cu:

- Durere severă scăzută în abdomen

- Greață și vărsături

- Febră, cu o temperatură mai mare de 38,3 C

- Scurgeri vaginale intense

Dacă aveți semne și simptome ale bolii inflamatorii pelvine care nu sunt severe, consultați medicul cât mai curând posibil. Scurgerea vaginală cu miros, urinarea dureroasă sau sângerarea între perioadele menstruale pot fi, de asemenea, simptome ale unei infecții cu transmitere sexuală. Dacă apar aceste semne și simptome, nu mai faceți sex și consultați medicul cât mai curând posibil. Tratamentul prompt al unei infecții cu transmitere sexuală poate ajuta la prevenirea bolii inflamatorii pelvine.

Boala inflamatorie pelvină, cauze: contact sexual neprotejat, duș frecvent

Multe tipuri de bacterii pot provoca boala inflamatorie pelvină, dar infecțiile cu gonoree sau chlamydia sunt cele mai frecvente. Aceste bacterii sunt de obicei dobândite în timpul sexului neprotejat.

Mai puțin frecvent, bacteriile pot intra în tractul reproducător oricând bariera normală creată de colul uterin este perturbată. Acest lucru se poate întâmpla în timpul menstruației și după naștere, avort spontan sau avort.

Rareori, bacteriile pot intra, de asemenea, în tractul reproductiv în timpul inserției unui dispozitiv intrauterin (DIU).

Vezi și: Cât de des trebuie să îți tai unghiile. Răspunsul te va surprinde

Boala inflamatorie pelvină, factori de risc

O serie de factori ar putea crește riscul de boală inflamatorie pelvină, inclusiv:

- Fiind activ sexual și mai tânăr de 25 de ani

- Să ai mai mulți parteneri sexuali

- Contact sexual neprotejat

- Duș în mod regulat, ceea ce deranjează echilibrul bacteriilor bune față de cele dăunătoare din vagin și ar putea masca simptomele.

- Istoric de boală inflamatorie pelvină sau o infecție cu transmitere sexuală

Există un risc mic crescut de boală inflamatorie pelvină după introducerea unui dispozitiv intrauterin (DIU). Acest risc este, în general, limitat la primele trei săptămâni după inserție.

Boala inflamatorie pelvină, complicații

Boala inflamatorie pelvină netratată ar putea determina dezvoltarea țesutului cicatricial și a pungilor de lichid infectat (abcese) în tractul reproducător. Acestea pot provoca leziuni permanente ale organelor de reproducere.

Complicațiile de la această deteriorare ar putea include:

Ectopică. Boala inflamatorie pelvină este o cauză majoră a sarcinii tubare (ectopice). O sarcină ectopică poate apărea atunci când boala inflamatorie pelvină netratată a cauzat țesut cicatricial să se dezvolte în trompele uterine. Țesutul cicatricial impiedică ovulul fertilizat să-și facă drum prin trompa uterină pentru a se implanta în uter. În schimb, ovulul se implantează în trompa uterină. Sarcinile ectopice pot provoca sângerări masive, care pun viața în pericol și necesită asistență medicală de urgență.

Vezi și: Micropigmentarea sprâncenelor, tot ce trebuie să știi. Raluca Dollinger: Rezultatul este unul natural, un aspect îngrijit şi mai tânăr. Nu lasă cicatrici

Infertilitate. Deteriorarea organelor de reproducere poate provoca infertilitate - incapacitatea de a rămâne gravidă. Dacă ați avut de mai multe ori boală inflamatorie pelvină, cu atât este mai mare riscul de infertilitate. Întârzierea tratamentului pentru boala inflamatorie pelnviă, de asemenea, crește dramatic riscul de infertilitate.

Dureri pelvine cronice. Boala inflamatorie pelvină poate provoca dureri pelvine care ar putea dura luni sau ani. Cicatrizarea în trompele uterine și în alte organe pelvine poate provoca dureri în timpul actului sexual și al ovulației.

Abces tubo-ovarian. Boala inflamatorie pelvină ar putea provoca un abces - o colecție de puroi - în tractul reproductiv. Cel mai frecvent, abcesele afectează trompele uterine și ovarele, dar se pot dezvolta și în uter sau în alte organe pelvine. Dacă un abces este lăsat netratat, puteți dezvolta o infecție care pune viața în pericol.

Vezi și: Cauza banală și neașteptată care provoacă boala Alzheimer și ne îmbătrânește enorm. E mai rea decât fumatul sau alcoolul

Boala inflamatorie pelvină, prevenție

Pentru a reduce riscul de boală inflamatorie pelvină trebuie să discutați cu furnizorul de servicii medicale despre contracepție. Multe forme de contracepție nu protejează împotriva dezvoltării bolii inflamatorii pelvine. Utilizarea metodelor de barieră, cum ar fi prezervativul, vă ajută să reduceți riscul. Chiar dacă iei anticoncepționale, folosește prezervativul de fiecare dată când faci sex cu un nou partener pentru a te proteja împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală.

Testează-te. Dacă sunteți expus riscului unei infecții cu transmitere sexuală, este recomandat să vă faceți anumite analize. Tratamentul precoce al unei infecții cu transmitere sexuală vă oferă cele mai bune șanse de a evita boala inflamatorie pelvină.

Cereți ca partenerul dumneavoastră să fie testat. Dacă aveți o boală inflamatorie pelvină sau o infecție cu transmitere sexuală, sfătuiți-vă partenerul să fie testat și tratat. Acest lucru poate preveni răspândirea infecției cu transmitere sexuală și posibila reapariție a bolii inflamatorii pelvine.

Rărește dușurile. Dușurile frecvente deranjează echilibrul bacteriilor din vagin.

Vezi și: Tampoane vs. absorbante. Care sunt mai potrivite, când și cum le folosești corect. Ce trebuie să știi de acum

Boala inflamatorie pelvină, diagnostic

Nu există un test care să poată diagnostica cu precizie boala inflamatorie pelvină. În schimb, furnizorul de servicii medicale se va baza pe o combinație de constatări din:

Istoricul medical. Furnizorul dumneavoastră va întreba probabil despre obiceiurile sexuale, istoricul infecțiilor cu transmitere sexuală și metoda de control a nașterii.

Semne și simptome. Discutați cu medicul dumnevoastră despre orice simptome cu care vă confruntați, chiar dacă acestea sunt ușoare.

Un examen pelvian. În timpul examenului, furnizorul dumneavoastră va verifica regiunea pelviană pentru sensibilitate și umflături. Medicul dumneavoastră poate utiliza, de asemenea, tampoane de bumbac pentru a lua probe de lichid din vagin și col uterin. Probele vor fi trimise la un laborator pentru a identifica anumite semne de infecție și organisme precum gonoreea și chlamydia.

Teste de sânge și urină. Aceste teste pot fi utilizate pentru a testa pentru sarcină, HIV sau alte infecții cu transmitere sexuală sau pentru a măsura numărul de celule albe din sânge sau alți markeri ai infecției sau inflamației.

Ultrasunete. Acest test folosește undele sonore pentru a crea imagini ale organelor de reproducere.

Vezi și: Depresia prenatală, necunoscută și ignorată în România. Cei CINCI oameni esențiali în viața mamei. Leca: Poate fi prevenită în DOUĂ feluri

Dacă diagnosticul este încă neclar, este posibil să aveți nevoie de teste suplimentare, cum ar fi:

Laparoscopie. În timpul acestei proceduri, medicul introduce un instrument subțire, luminat printr-o mică incizie în abdomen pentru a vizualiza organele pelvine.

Biopsia endometrială. În timpul acestei proceduri, medicul introduce un tub subțire în uter pentru a elimina o mică mostră de țesut endometrial. Țesutul este testat pentru semne de infecție și inflamație.

Boala inflamatorie pelvină, tratament

Tratamentul prompt cu medicamente poate scăpa de infecția care provoacă boala inflamatorie pelvină. Dar nu există nici o modalitate de a inversa orice cicatrizare sau deteriorare a tractului de reproducere care boala inflamatorie pelvină ar fi putut să o provoace. Tratamentul pentru boala inflamatorie pelvine include cel mai adesea:

Antibiotice. Medicul va prescrie o combinație de antibiotice pentru a începe imediat tratamentul. După ce a primit rezultatele testelor de laborator, medicul ar putea ajusta tratamentul. 

Tratament pentru partenerul tău. Pentru a preveni reinfectarea cu o infecție cu transmitere sexuală, partenerul sau partenerii sexuali trebuie examinați și tratați. Este posibil ca partenerii infectați să nu aibă simptome vizibile.

Vezi și: Hepatita C, creștere alarmantă. Adrian Marinescu: Când ajungi să ai simptome, înseamnă că ai ajuns într-un stadiu avansat sau de infecție acută

Abstinență temporară. Evitați actul sexual până când tratamentul este finalizat și simptomele au trecut. 

Dacă sunteți gravidă, grav bolnavă, aveți un abces sau nu ați răspuns la medicamente pe cale orală, este posibil să aveți nevoie de spitalizare. Este posibil să primiți antibiotice intravenoase, urmate de antibiotice pe care le luați pe cale orală. 

Chirurgia este rareori necesară. Cu toate acestea, dacă un abces se rupe sau amenință să se rupă, medicul l-ar putea drena. De asemenea, este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală dacă nu răspundeți la tratamentul cu antibiotice sau aveți un diagnostic neclar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel