Funcțiile peptidelor, importanța și modul în care funcționează
Peptidele se găsesc în toate celulele și țesuturile din corp și sunt o parte integrantă a majorității proceselor biologice. Menținerea concentrațiilor adecvate și a nivelurilor de activitate ale...
Peptidele sunt molecule mai des denumite proteine. Conform cărții „Principiile biochimiei", toate peptidele sunt compuse din aminoacizi legați chimic între ele. Peptidele variază ca mărime de la doi aminoacizi - dipeptide - la mii de aminoacizi sau polipeptide. Funcția unei peptide este determinată de mărimea și secvența de aminoacizi, notează Livestrong.
Transportatori
Toate celulele au o membrană protectoare care împiedică majoritatea substanțelor să treacă cu ușurință în celulă. Conform cărții „Advanced Nutrition and Metabolism Human", unele peptide acționează ca transportori care permit selectiv să treacă anumite substanțe în celulă prin membrana celulară. De exemplu, transportorii de glucoză sunt necesari pentru ca glucoza să călătorească din sânge în mușchi sau alte celule pentru a fi utilizată pentru energie. În mod similar, produsele reziduale celulare pot ieși din celulă prin anumiți transportori peptidici.
enzimele
Enzimele sunt catalizatori biologici care accelerează reacțiile metabolice. Conform „Principiilor biochimiei", majoritatea enzimelor sunt peptidele. Sute de enzime sunt localizate în tot corpul pentru a accelera reacțiile implicate în multe procese. Aceste procese includ digestia alimentelor, producția de energie și sinteza componentelor celulare.
hormonii
Hormonii acționează ca mesageri biologici care transportă informații de la un țesut prin sânge la un țesut îndepărtat. Două clase comune de hormoni sunt peptidele și hormonii steroizi. Conform „Advanced Nutrition and Metabolism Human", exemple de hormoni peptidici includ cei implicați în reglarea glicemiei, cum ar fi insulina și glucagonul, precum și cei care reglează apetitul, cum ar fi ghrelinul și leptina.
Structura
Conform „Advanced Nutrition and Metabolism Human", peptidele funcționează, de asemenea, ca elemente structurale ale organismului. De exemplu, actina peptidelor și miozina sunt componente structurale importante ale mușchilor. Peptidele contribuie, de asemenea, la forma și rezistența oaselor. Oasele și mușchii nu numai că oferă structură organismului, dar sunt, de asemenea, implicați în mișcare și oferă protecție organelor interne.
-
Nivelul ridicat de Fier, asociat cu diabetul17.12.2025, 22:02
-
Alimentele care cresc riscul de infarct cu 46%17.12.2025, 21:20
-
-
De ce să eviți purtarea zilnică a chiloților tanga. Medicii, avertisment17.12.2025, 19:50
-
Alimentele care îți distrug creierul17.12.2025, 18:53
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
