Plasticul pe care-l folosim ne crește riscul de boli cardiovasculare. STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:
O substanță care întărește plasticul pe care-l folosim ne crește riscul de boli cardiovasculare. Foto: Pixabay
O substanță care întărește plasticul pe care-l folosim ne crește riscul de boli cardiovasculare. Foto: Pixabay

Materialele plastice, parte a vieții moderne, sunt utile, dar pot reprezenta o provocare semnificativă pentru mediu și pot constitui, de asemenea, o problemă de sănătate, întrucât substanțele folosite la întărirea lor ne cresc riscul de boli cardiovasculare, arată un nou studiu. 

Expunerea la substanțe chimice asociate plasticului, cum ar fi substanța chimică de bază - bisfenolul A și plastifianții ftalați-, poate crește riscul de boli cardiovasculare umane. Dar iată ce mecanisme leagă plasticul de aceste afecțiuni. 

O echipă condusă de Changcheng Zhou, cercetător biomedical de la Universitatea din California, Riverside, a contatat, într-un studiu realizat pe cobai, că un ftalat - o substanță chimică folosită pentru a face plasticul mai durabil - a condus la creșterea nivelului de colesterol în plasmă. Studiul a fost publicat în Environmental Health Perspectives (link direct studiu), un jurnal de top în domeniul sănătății mediului.

Substanța care crește colesterolul și duce la boli cardiovasculare

„Am descoperit că ftalatul de diciclohexil sau DCHP se leagă puternic de un receptor numit receptor pregnane X sau PXR”, a spus Zhou, care este profesor la Școala de Medicină de la University of California - Riverside. „DCHP „activează” PXR în intestin, inducând expresia proteinelor cheie necesare pentru absorbția și transportul colesterolului. Experimentele noastre arată că DCHP provoacă creșterea colesterolului prin țintirea semnalizării PXR intestinale”, a arătat cercetătorul.

DCHP, un plastifiant cu ftalat utilizat pe scară largă, a fost recent propus de Agenția americană pentru Protecția Mediului ca substanță cu prioritate ridicată pentru evaluarea riscurilor. Nu se cunosc încă multe despre efectele adverse ale DCHP la oameni.

„Din cunoștințele noastre, studiul nostru este primul care arată efectele expunerii la DCHP asupra colesterolului ridicat și a riscului de boli cardiovasculare la modelele de șoareci”, a spus Zhou. „Rezultatele noastre oferă noi perspective și idei cu privire la impactul substanțelor chimice asociate plasticului asupra colesterolului ridicat - sau a dislipidemiei - și a riscului de boli cardiovasculare”.

Echipa lui Zhou a descoperit, de asemenea, că șoarecii expuși la DCHP aveau în intestinele lor „ceramide” cu circulație mai mare - o clasă de molecule de lipide ceroase asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare la oameni - într-un mod care era dependent de PXR.

„De asemenea, acest lucru indică rolul potențial important al PXR în contribuția la efectele nocive ale substanțelor chimice asociate plasticului asupra sănătății cardiovasculare la oameni”, a spus Zhou.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel