Ce este podofobia?
Mai multe tipuri de fobii se manifestă printr-o stare de panică în fața obiectului anxietății sale. A vedea sau a atinge picioarele cuiva poate provoca anxietate la unele persoane, alături de arahnofobie, frică de apă sau claustrofobie.
Transmisă de Healthline și revizuită de psihologul Vara Saripalli, definiția podofobiei nu este listată în Manualul de diagnostic și statistic al tulburărilor de sănătate mintală. Cu toate acestea, această fobie există. Uneori, podofobia poate fi de așa natură încât poate fi o problemă de anxietate la simpla idee de a vedea picioare goale, cu șosete sau pantofi. Persoanele afectate pot avea frici paralizante din cauza acestei anxietăți, ce poate interfera cu viața profesională sau personală.
Care este cauza acestei frici iraționale de picioare?
Intervievată de Journal des Femmes, Carine Grzesiak, psiholog, indică faptul că această frică de picioare începe în general în adolescență. Podofobia poate provoca atacuri de panică. Specialistul indică faptul că această frică de picioare poate atinge proporții semnificative, deoarece picioarele sunt adesea asociate cu ceva „murdar” și „urât”. Unele persoane pot avea simptome neplăcute când văd sau chiar ating picioarele. Simpla idee de a fi expus acestei situații îl îngrijorează pe un podofob.
„Particularitatea puternică a acestei fobii constă în faptul că este imposibil să scapi de propriile picioare”, explică terapeutul. Ea adaugă că, în această situație, este necesar ca medicul psiholog să consilieze pacientul, pentru a-i atenua dezgustul, respingerea sau teama.
Care sunt simptomele fricii de picioare?
Frica excesivă, cunoscută și sub numele de „fobie” în fața picioarelor, poate provoca simptome ce pot fi asemănate cu anxietatea. Acest lucru poate provoca un sentiment de frică sau panică, un sentiment de dezgust și simptome fizice: transpirație excesivă, greață, tremurături sau leșin.
O fobie poate fi calificată ca atare dacă îndeplinește două condiții: aceea de a simți simptomele mai mult de șase luni și în mod repetat. Fobia trebuie să fie, de asemenea, un element care perturbă viața pacientului.
Pentru a scăpa de podofobie, instrumentul terapeutic la alegere este terapia cognitiv-comportamentală (TCC), în care pacientul este expus fricii sale, în acest caz picioarele. Carine Grzesiak indică faptul că hipnoza poate fi și o terapie cu rezultate interesante pentru nevroza fobică.
„Permite pacientului să fie disociat de fobia sa, astfel încât să revină la o viață normală", precizează Grzesiak.
Cum funcționează terapia comportamentală cognitivă (TCC)?
Această tehnică identifică gândurile nerealiste și analizează răspunsurile la stimulul care provoacă o fobie, în acest caz vederea sau atingerea unui picior. Acest instrument terapeutic își propune să alinieze situația la nivelul real de pericol. Terapia cognitiv-comportamentală permite, de asemenea, pacientului fobic să-și identifice simptomele și să le atenueze singur prin gânduri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.