Postul intermitent planificat și inversarea diabetului de tip 2

Dana Lascu |
Data publicării:

Postul intermitent planificat poate ajuta la inversarea diabetului de tip 2, sugerează medicii după ce trei pacienți aflați în grija lor, care au făcut acest lucru, au reușit să elimine total necesitatea tratamentului cu insulină, conform unui raport de caz publicat în British Medical Journal (BMJ). 

Aproximativ una din 10 persoane din SUA și Canada are diabet de tip 2, care este asociat cu alte boli grave și deces precoce. Se crede că, la nivelul economiei americane, costul tratării pacienților cu această afecțiune este de 245 miliarde dolari pe an. În România se estimează ă sunt în jur de 11% din populație suferă de diabet (aproape 2 milioane de oameni), deși oficial sunt înregistrați mai puțin de jumătate. 

Modificările stilului de viață sunt esențiale pentru gestionarea bolii, însă doar prin asta nu pot fi controlate întotdeauna nivelurile de glucoză din sânge și în timp ce intervenția chirurgicală bariatrică este eficientă, nu este lipsită de risc, spun autorii unui raport de caz publicat în British Medical Journal. Medicamentele pot gestiona simptomele și pot ajuta la stoparea complicațiilor, dar nu pot opri boala în urma ei, adaugă aceștia.

Raport de caz: 3 bărbați cu diabet de tip 2

Trei bărbați, cu vârsta cuprinsă între 40 și 67 ani, au încercat postul intermitent planificat pentru a vedea dacă ar putea ușura simptomele diabetului de tip 2. Au luat diferite medicamente pentru a-și controla bolile, precum și unități zilnice de insulină. În plus față de diabetul de tip 2, toți au avut hipertensiune arterială și colesterol ridicat.

Doi dintre bărbați au postit în zilele alternative pentru o perioadă de 24 de ore, în timp ce al treilea a postit timp de trei zile pe săptămână. În zilele de post li s-a permis să bea băuturi cu foarte puține calorii, cum ar fi ceai / cafea, apă sau suc de roșii, și să mănânce o masă foarte slab calorică seara.

Înainte de a se începe regimul de post intermitent, toți au participat la un seminar de instruire nutrițională de 6 ore, care conținea informații despre modul în care se dezvoltă diabetul și impactul acestuia asupra organismului, rezistența la insulină, mâncat sănătos și cum să gestionați diabetul prin dietă, inclusiv postul terapeutic.

În 10 luni de regim au slăbit până la 18% din masa corporală

Ei au adoptat acest model de alimentație timp de aproximativ 10 luni, după care s-au re-măsurat glicemia din sânge, glicemia medie (HbA1c), greutatea și circumferința taliei.

Toți cei trei bărbați au putut să se oprească injectarea cu insulină în decurs de o lună de la începerea programului lor de post intermitent. Într-un caz acest lucru a durat doar cinci zile!

Doi dintre bărbați au putut să renunțe la toate celelalte medicamente diabetice, în timp ce al treilea a întrerupt trei dintre cele patru medicamente pe care le lua. Toți au slăbit (cu 10-18% din greutatea totală), și-au redus valorile medii ale glicemiei, ceea ce poate reduce riscul complicațiilor viitoare, spun autorii.

Feedback-ul a fost pozitiv, toți cei trei bărbați reușind să se țină de programul lor alimentar fără prea mari dificultăți.

Raportul de caz de o premieră

Acesta este un studiu observațional și se referă la doar trei cazuri - toate la bărbați. Ca atare, nu este posibil să se tragă concluzii ferme despre succesul acestei abordări în tratarea diabetului de tip 2, atrag atenția autorii.

„Utilizarea unui regim terapeutic de post alimentar pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 2 este practic nemaiauzit", scriu autorii raportului de caz publicat în BMJ. „Această serie de cazuri a arătat că regimurile de 24 de ore de repaus pot schimba în mod semnificativ sau elimina nevoia de medicamente diabetice", concluzionează ei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel