Probleme cu somnul? Ce boală neurologică ai putea dezvolta

Insomnia              Foto: Pixabay
Insomnia Foto: Pixabay

Un nou studiu, realizat de cercetători de la UC Berkeley, a descoperit o asociere între tulburările de somn și o acumulare mai mare a proteinelor toxice considerate a fi cauza patologică a bolii Alzheimer. 

Cercetătorii sugerează că somnul fragmentat ar putea fi o modalitate eficientă de a prezice cei mai expuși riscului de a dezvolta boala neurodegenerativă.

Mai multe studii din ultimii ani au analizat legătura dintre somn și bolile neurodegenerative. Somnul neregulat și fragmentat este un simptom bine cunoscut al bolii Alzheimer, iar unii cercetători sugerează că somnul slab  poate fi nu doar o consecință a neurodegenerării asociate bolii, ci și o potențială cauză.

 

Studiile la animale și la oameni au demonstrat efectiv că doar o noapte de somn perturbat poate crește acumulări de proteine ​​toxice asociate bolii Alzheimer.

„Știm că există o legătură între calitatea somnului și ceea ce se întâmplă în creier, în ceea ce privește boala Alzheimer”, spune autorul principal al noului studiu, Joseph Winer. „Dar ceea ce nu a fost testat până acum este dacă somnul preț acum este se va întâmpla ani mai târziu. Și asta este întrebarea pe care am avut-o. "


Cercetătorii au recrutat 32 de adulți sănătoși din punct de vedere cognitiv, în jurul vârstei de 70 ani. În următorii câțiva ani, subiecții au fost monitorizați, pentru a urmări creșterea plăcilor amiloide din creier.

A fost identificată o corelație clară între calitatea somnului inițială a subiecților și acumularea de plăci amiloide în următorii câțiva ani. În special, rezultatele sugerează că somnul fragmentat și volumele mai mici de somn non-REM cu undă lentă au semnalat cele mai mari creșteri ale acumulării plăcii amiloide.

 

Noul studiu a fost publicat în revista Current Biology.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel