EXCLUSIV Prof Gheorghe Mencinicopschi: Pericolul din băuturile diet. Cum ne păcălim organismul
Prof Gheorghe Mencinicopschi a explicat, în EXCLUSIVITATE pentru DC Medical, că băuturile diet, cele cu zero calorii, au de fapt un efect colateral în organism, care duce la...
Prof Gheorghe Mencinicopschi spune că băuturile răcoritoare tip diet (cele cu zero calorii) care conțin îndulcitori, nu au ele, în sine, calorii. „Dar în organism declanșează nevoia celulelor de zaharuri. Și chiar dacă băutura în sine nu conține zaharuri, celulele le vor extrage din orice alceva mâncăm: din pâine, din alte alimente. Așa ne îngrășăm”.
Întrebat el personal ce ar alege dacă ar fi să consume o băutură răcoritoare, reputatul nutriționist al explicat, EXCLUSIV pentru DC Medical, raționamentul: „Aș alege un ceai îndulcit cu zahăr. Chiar dacă zahărul, în sine, nu face bine, măcar alegi răul cel mai mic și controlezi ce și cât bei. Orice bem și orice mâncă ne afectează. Nu astăzi, ci în timp, efectele se văd după ani de zile”.
Prof Gheorghe Mencinicopschi a explicat că dieta neadecvată este, de fapt, factorul de risc principal pentru decesele cauzate de boli netransmisibile, inclusiv boli cardiovasculare, diabet și anumite tipuri de cancer.
Practic, aceste boli apar după ce ani de zile ne-am supus organismul la tot felul de stimuli negativi cu care nu e obișnuit, până când ajungem să ne determinăm celulele să se replice greșit.
„Alimentele naturale integrale, sunt alcătuite din nutrienți și non-nutrienți, combinaţi cantitativ şi calitativ, conform unei anumite ordini (informații) caracteristică fiecărei plante sau animal comestibil. Această aranjare naturală a componentelor alimentelor se concretizează într-o matrice informațională. După consumul alimentului, informaţia matricei lui informaționale, va interacționa direct cu informația genetică, metabolică a fiecărei celule a corpului nostru, producând efecte benefice sau nocive, afectându-ne astfel starea de sănătate. În cazul dezasamblării sau asamblării greșite a componentelor alimentelor naturale, prin pregătirea lor casnică sau industrială, se denaturează acea informație care dă sens fiziologic, metabolic hranei, scăzându-i valoarea nutrițională și păcălind organismul la nivel celular. Așadar, un aliment, din punct de vedere funcțional-fiziologic, nu este suma componentelor lui", a spus prof dr Gheorghe Mencinicopschi, de la Facultatea de Biologie a Universității București.
-
Aproape 50% dintre cazurile de infarct nu sunt detectate de teste16.12.2025, 12:25
-
De ce te trezești cu mâinile umflate dimineața16.12.2025, 11:14
-
Nimeni nu moare de bătrânețe. Autopsiile demolează mitul îmbătrânirii16.12.2025, 10:11
-
Polifenolii din fructe, ceai și nuci reduc riscul cardiovascular16.12.2025, 08:56
-
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Dieta care arde grăsimea rapid. La ce trebuie să renunți pentru a scăpa rapid de kilogramele nedorite
Cum scap de pofta de dulce
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
