Activitatea fizică în timpul răcelii: benefică sau dăunătoare? Reguli și excepții pentru sportul în timpul răcelii

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
sport raceala Foto: Freepik @Trzykropy
sport raceala Foto: Freepik @Trzykropy

Activitatea fizică poate fi aliatul sănătății pe termen lung, dar în timpul unei răceli, corpul tău ar putea avea nevoie de o pauză pentru a se reface complet.

Vezi și: Bursita: simptome și tratament. De ce apare bursita și ce poți face în privința ei

Exercițiile fizice au beneficii pe termen lung, inclusiv întărirea oaselor și a mușchilor, gestionarea afecțiunilor cronice și reducerea potențială a riscului de îmbolnăvire. Cu toate acestea, unii experți susțin că exercițiile fizice în timpul unei răceli pot accelera timpul de recuperare, deoarece majoritatea adulților suferă două până la trei răceli pe an.

Pot exercițiile fizice să ușureze simptomele răcelii sau să accelereze recuperarea?

Exercițiile fizice în timpul bolii nu îmbunătățesc recuperarea sau simptomele, potrivit Elenei Zamora, medic de medicină de familie la University of Texas Health Science Center din Houston.

Exercițiile fizice în timpul unei răceli pot pune mai mult stres pe sistemul imunitar și pot îngreuna respirația, în special pentru cei cu astm sau alte afecțiuni subiacente. Cu toate acestea, exercițiile fizice pot reduce probabilitatea de a se îmbolnăvi în viitor prin întărirea și îmbunătățirea imunității, contribuind la scăderea riscului de infecții.

Exercițiile fizice regulate fac stresul asupra organismului mai ușor de gestionat, făcând sistemul imunitar mai puternic și mai stabil în timp. Cu toate acestea, supraantrenamentul, sau forțarea excesivă prin exerciții intense, poate copleși organismul și slăbi sistemul imunitar.

Mitul conform căruia exercițiile fizice pot vindeca bolile este o concepție greșită. Exercițiile fizice regulate mențin sănătatea organismului și stimulează sistemul imunitar.

Un studiu din 2018 a constatat că exercițiile fizice moderate pot reduce riscul de boli respiratorii comune, pot reduce severitatea și pot scurta simptomele. Aceste efecte se datorează în primul rând împuternicirii sistemului imunitar pentru a face față mai bine bolii. Exercițiile fizice ușoare pot ameliora temporar simptome precum curgerea nasului sau durerile de cap.

Exerciții mai puțin intense sau omiterea lor complet?

Exercițiile fizice în timpul unei răceli sunt în general acceptabile dacă sunteți în formă și faceți exerciții fizice în mod regulat. Cu toate acestea, dacă nu sunteți foarte activ sau aveți exces de greutate sau obezitate, este mai bine să vă odihniți.

Organismul se află sub stres în timpul unei răceli, iar forțarea de a face exerciții fizice poate înrăutăți lucrurile. Sistemul imunitar joacă un rol în facilitarea deplasării celulelor imunitare la locul infecției. Dacă nu sunteți în formă și fluxul sanguin nu este eficient, exercițiile fizice ar putea crește stresul asupra organismului.

Simptomele semnificative joacă, de asemenea, un rol. Simptomele ușoare, cum ar fi curgerea nasului sau congestia nazală, pot fi gestionate cu mersul pe jos sau yoga. Dacă simptomele sunt sub nivelul gâtului, cum ar fi febră, oboseală, dureri corporale și tuse, se recomandă să omiteți complet peste exerciții.

Este important să evitați exercițiile fizice în timpul infecțiilor respiratorii inferioare, cum ar fi pneumonia, deoarece febra și exercițiile fizice cresc ambele ritmul cardiac, deci este mai bine să vă odihniți.

Foto: Freepik

Riscuri și exerciții de evitat

Antrenamentul în timpul bolii este o activitate riscantă, deoarece poate duce la pierderea de lichide, slăbiciune musculară și epuizare crescută. Febra, care crește pierderea de lichide și temperatura corpului, poate provoca, de asemenea, amețeli și dezechilibru.

Simptome precum vărsăturile și diareea ar trebui evitate, deoarece exercițiile fizice pot provoca pierderea apei prin transpirație, punându-i potențial în pericol de deshidratare. Simptomele toracice, cum ar fi strânsoarea în piept, dificultăți de respirație și tuse, ar trebui, de asemenea, evitate.

Antrenamentele care trebuie evitate în timpul bolii includ sprinturile, antrenamentele de forță cu greutăți mari, antrenamentele de anduranță, yoga fierbinte, cursurile de spinning, pilates și sporturile de echipă.

Este posibil ca aceste activități să nu fie potrivite pentru procesul de recuperare a organismului, deoarece forțarea prea mare a acestuia poate agrava simptomele sau prelungi timpul de recuperare.

Antrenamentele care trebuie evitate includ sprinturile, antrenamentele de forță cu greutăți mari, antrenamentele de anduranță, yoga la cald, clasele de spinning, pilates și sporturile de echipă, care pot crește riscul ca alte persoane să se îmbolnăvească.

Este esențial să vă odihniți și să evitați activitățile care pot să nu fie potrivite pentru procesul de recuperare al organismului.

Citește și: De ce generația Z și tinerii mileniali își iau mai multe zile de concediu medical. Echilibrul delicat între productivitate și sănătatea mintală la locul de muncă

Când poți să reiei antrenamentele?

Exercițiile fizice sunt în general sigure odată ce simptomele sunt deasupra gâtului, dar treptat. Dacă încă aveți tuse sau febră, săriți peste antrenament și evitați să vă simțiți epuizat în timpul activităților zilnice.

Dacă nu puteți face exerciții săptămâni după ce v-ați recuperat după o răceală, solicitați sfatul medicului.

Exercițiile fizice regulate pot întări sistemul imunitar și pot reduce riscul de infecții precum răceala comună, dar nu vor accelera timpul de recuperare. Experții recomandă să vă odihniți, să vă hidratați și să consultați un medic dacă simptomele nu se ameliorează.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel