REȚETĂ de post: falafel pentru prânz. Recomandare Cori Grămescu
Nutriționistul Cori Grămescu recomandă o rețetă de post cu năut pentru prânz.
Nutriționistul Cori Grămescu le recomandă românilor care vor să țină Postul Crăciunului să păstreze o alimentație echilibrată și să mănânce de trei ori pe zi și să ia două gustări. Recomandarea nutriționistului de joi, 2 decembrie:
”Fiind o perioadă de post vă propun o rețetă de Falafel super gustoasă și sățioasă pentru prânz la care puteți apela dacă aveți nevoie de inspirație.
Ingrediente pentru 4 porții:
150 g năut uscat
50 g făină de năut
2 linguri de pastă de susan
1 cățel de usturoi
o lingură de ulei de măsline
o lingură de apă
½ lămăie
1 legătură de coriandru
un praf de chimen măcinat
sare și piper
Preparare: Cu o zi înainte, luați în considerare înmuierea năutului într-un volum mare de apă la temperatura camerei. În ziua în care faceți preparatul, clătiți-le și fierbeți-le în apă clocotită timp de 1 oră până la 1h 30. Dar puteți folosi și 300g conservă de năut pentru varianta rapidă.Preîncălziți cuptorul la 200° apoi faceți aluatul vegan de falafel. Amestecați năutul, usturoiul, pasta de susan, uleiul de măsline, făina și apa până obțineți un aluat omogen, dar care să nu curgă. Adăugați coriandru, chimen, sucul de lămâie, sare și piper.
Faceți cu mâna bile mici din compoziția obținută și puneți-le pe o tavă de copt acoperită cu hârtie de copt. Coaceți falafelele în cuptor până devin aurii, aproximativ 15 minute.
Serviți-le cu puțină lipie și o salată verde”.
„Perioada postului este una a purificării trupului şi a spiritului, însă din punct de vedere nutriţional lucrurile nu stau chiar atât de simplu. Mai ales în contextul unei vieţi aglomerate de probleme, responsabilităţi şi stres, poate părea destul de complicat să ai şi un regim alimentar corect în timpul postului. Sunt câteva reguli simple care ne ajută să ştim ce alimente trebuie să consumăm când ținem post pentru a ne asigura că mâncăm alimente hrănitoare şi chiar ne detoxifiem organismul.
Iată câteva reguli:
* aport adecvat de proteine – trebuie să consumăm în post linte, năut, mazăre, tofu şi tempeh, migdale şi nuci, spanac şi broccoli, orez integral, quinoa. Proteine mai găsim şi în derivatele acestor produse – lapte de soia, de migdale etc.
* consumul ridicat de legume – ar trebui să reprezinte baza alimentaţiei în post şi pentru a nu ridica probleme mari de digestie ar trebui ca la început să consumăm, atât legume crude, cât şi preparate termic, pentru că aportul ridicat de fibre poate cauza la început o uşoară senzaţie de balonare. În alimentație ar trebui să se regăsească legumele fibroase – morcov, ţelină, păstarnac, pătrunjel, ridichi, sfeclă, gulii, napi, cartofi dulci, precum şi ardei, roşii, pentru salate, legume verzi – urzici, untişor, lobodă, măcriş, leurdă, spanac, broccoli precum şi alte legume – ciuperci, praz, sparanghel etc.
Alte idei de preparate de post puteți vedea AICI.
Smoothie cald pentru imunitate. Rețeta simplă pe care o vei iubi
Folosești ulei de măsline? Ce se întâmplă în corpul tău după câteva zile
Beneficiile ascunse ale oțetului din cidru de mere. Promovează pierderea în greutate și ai grijă de inimă, piele și glicemie
Cum să gătești cartofii corect pentru a nu crește colesterolul: greșeala pe care multă lume o face
Cafeaua cu lapte: remediu minune pentru inflamații. Ce se întâmplă atunci când o bei
Berea cu probiotice: un nou trend sănătos. Poate fi mai sănătoasă decât credeai
Un dietetician oncolog dezvăluie cele 3 rețete care ajută la prevenirea cancerului de colon
Pască fără aluat. Chef Sorin Bontea, rețeta simplă care face furori. Cum trebuie puse stafidele CORECT
Drob de miel, rețeta bunicii. Care este secretul gustului autentic
Ai pus murături anul acesta? Cât timp trebuie să aștepți până să le mănânci, de fapt. Cum știi că murăturile sunt gata
Ciorbă de pui a la grec: rețeta cremoasă și ușor acrișoară. Cum obții acrișorul perfect
Cum faci ciorbă de pui a la grec. Iată varianta cremoasă și ușor acrișoară. E ideală pentru zilele răcoroase
Ingredientul care frăgezeşte orice tip de carne. Secretul pe care trebuie să-l încerci
Acesta este secretul pentru o carne fragedă și delicioasă. Oricine poate încerca această tehnică ce are rezultate remarcabile.
Ingredientul pe care trebuie să-l ceri scos din băuturile de la cafenea sau restaurant
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Trucul pe care îl vei adora
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Lămâia face minuni. Te vei îndrăgosti de această combinație.
5 băuturi pe care trebuie să le bei dacă îți crește glicemia sau ai glicemia mare
Ce să bei dacă ai glicemia ridicată. 5 bături extraordinare pentru persoanele cu glicemie crescută.
Cum se fierb pastele, de fapt. Greșeala pe care ai făcut-o mereu. Să nu mai faci asta niciodată
Fructele și legumele congelate, beneficii. Dr. Bogdan Pascu: Au o densitate nutritivă mai mare
Asta se întâmplă dacă congelezi fructele și legumele. Răspunsul medicilor te va pune pe gânduri.
Ce se întâmplă dacă bei apă cu oțet de mere dimineața
Ai peste 40 de ani? Iată de ce trebuie să bei apă cu castravete în fiecare dimineață
Ce înseamnă, de fapt, "bio"? Detaliul nespus despre stilul de viață eco. Degeaba dacă tot umpli coșul de gunoi
Rețeta preferată a lui Ion Iliescu. Atât de simplă, dar ar putea fi secretul longevității lui
De ce trăiesc mai mult călugării și pustnicii. Ce fac diferit față de noi. Adevărul te va surprinde
Cel mai bun tratament pentru constipație. Dr. Marius Sava: Trece repede prin intestin
Acesta este cel mai bun tratament pentru constipație. E atât de simplu și totuși mulți oameni nu îl știu sau nu țin cont de el.
