Românii, campioni la mâncat pâine, cu orice. Mărgărit, despre calitatea pâinii: Este importantă prospețimea

Românii sunt mari consumatori de pâine, peste media recomandată de OMS.
”Pâinea noastră cea de toate zilele” nu este doar o frază din Biblie, ci parte integrantă din existența românilor, pentru care sărăcia se exprima prin ”nu avem bani de pâine”. Potrivit nutriționistului Cristian Mărgărit, românii se află în topul consumatorilor de pâine, însă nu acest lucru ar fi o mare problemă, ci tipul de pâine pe care îl consumă.
Astfel, invitat în emisiunea Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1, nutriționistul a explicat la ce anume trebuie să fim atenți atunci când alegem un anumit tip de pâine, dar și de ce persoanele sedentare ar trebui să aibă un consum mai mic de pâine.
”În România se mănâncă enorm de multă pâine. Este bună, este bună și la gust, vorbim astăzi despre cum să o alegem. Este sățioasă, dă acea senzație extraordinară când o mănânci, se combină bine cu absolut orice aliment. Deci pâinea merge cu orice, de la brânză, pepene, nuci, cu tot ce ne imaginăm”, a explicat nutriționistul Cristian Mărgărit în emisiunea Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.
Cum în ultima vreme s-a pus lupa pe pâine, în contextul în care o parte importantă a populației a dezvoltat intoleranță a gluten, se pune problema dacă pâinea este cu adevărat sănătoasă, dar mai ales care este cel mai potrivit sortiment, având în vedere varietatea tipurilor de pâine, de la cea albă la neagră, de la pâine din grâu dur la pâine cu diferite cereale, de la lipie la soiurile de pâine cu diverse semințe ori măsline.
”Cei cu boală celiacă se diagnostichează la medic, se rezolvă prin excluderea glutenului, este un subiect complet separat. În rest, este foarte simplu, ca să închidem subiectul: o scoți o perioadă din dietă, 2-3 săptămâni, dacă te simți mai bine și s-au rezolvat problemele de sănătate înseamnă că acolo era problema. Dacă nu este nicio diferență, o poți aduce la loc și să te bucuri de ea”, a mai spus Mărgărit.
Pâine și ”lista neagră”
Nutriționistul a explicat câteva dintre lucrurile ce se află pe ”lista neagră” a pâinii.
Pâinea albă ”nu prea mai are vitamine, nu prea mai are minerale, are amidon care se transformă în glucoză, are un indice glicemic destul de mare, își ridică insulina, și proteina din ea, proteina care îi dă această calitate deosebită de a fi moale, de a fi pufoasă, glutenul acesta poate fi o problemă pentru mulți dintre noi.
Este o proteină care are această calitate și pe care nu nu o găsim în porumb sau în orez”, a spus Mărgărit, subliniind că glutenul ne aduce ”un produs extraordinar, care cel puțin pentru partea noastră de lume a reprezentat baza nutriției. Pâine, apropos de biblie și de pâinea noastră cea de toate zilele.
Deși pâinea biblică era diferită, conținea și anumite leguminoase, și anumite tipuri de cereale, și cu asta mergem către pâinea mai sănătoasă”, a adăugat nutriționistul, exemplificând pâinea multicereale, cu un conținut de secară sau ovăz, despre care spune că reține mai multe fibre și ajungând la pâinea cu semințe.
În ceea ce privește alegerea pâinii, nutriționistul recomandă în primul rând citirea etichetei și alegem o pâine cât mai curată. ”Sigur, din punctul meu de vedere, ideal ar fi o făină nu integrală, nu albă, ci o pâine intermediară, care împacă cel mai bie toate aspectele pe care ni le dorim: să fie și sănătoasă, să mai aibă și niște fibre, să mai aibă și niște nutrienți, deci o pâine intermediară și îmbunătățită cu ceva.
Semințele îmbunătățesc calitatea acestui produs, ai fibrei, ai grăsimi sănătoase, dar trebuie să fim atenți la exterior, să nu fie arsă”, a mai spus Mărgărit.
La toaster, este important să nu înnegrim feliile de pâine, ci doar să le prăjim, să fie aurii, maro deschis, fiind foarte bun la gust și cu o textură extraordinară, combinată cu o grămadă de alimente.
Un tip de pâine pe care Cristian Mărgărit îl pune pe lista sănătoasă este cea de secară, care aduce la textură cu checul. ”Acea pâine umedă și foarte densă are și avantajul că te satură mult mai bine, adică nu trebuie să mănânci o cantitate enormă, fiind foarte concentrată. Acolo în schimb este importantă prospețimea. Când o luăm din supermarket este împachetată, dar mucegaiul care se dezvoltă pe ea este foarte periculos. Deci mare atenție și cum o păstrăm. Trebuie să fie o pâine care nu a mucegăit”, a mai spus Mărgărit.
Pâinea cu cartofi este în opinia nutriționistului un tip de pâine excelent, ”cartoful are un indice de sațietate foarte bun, chiar dacă din punct de vedere nutrițional nu se schimbă compoziția, pentru că este tot amidon, datorită acestui indice de sațietate și a adaosului de fibre, avem acolo o pâine mai bună decât pâinea albă, simplă”, a explicat acesta.
Cât privește pâinea cu maia, care a fost dospită o perioadă mai lungă de timp, ”este mai sănătoasă decât pâinea cu drojdie industrială și care a fost dospită pe repede-înainte”.
Pâinea și consumul exagerat
De asemenea, nutriționistul a făcut o precizare importantă, potrivit căreia că persoanele care sunt active din punct de vedere fizic își pot permite să consume aproape orice tip de pâine.
”Cât ne permitem să mâncăm? Aceasta este întrebarea pe care ne-o punem, căci toată lumea vrea să afle răspunsul la chestia simplă: îngrașă sau nu îngrașă? Păi depinde cât efort fizic faci, depinde și ce mănânci în rest, pentru că vorbeam despre acest aport de amidon și de glucoză.
Dacă la masa respectivă am și pâine, am și legume, și salată, am alte ingrediente sănătoase, nu există o problemă să existe și pâine, o felie-două pe zi. Însă nu acolo e problema, ci așa cum am precizat la început, în România consumul mediu de pâine este absolut enorm, suntem foarte sus. Mâncând atât de multă pâine nu mai apucăm să mâncăm alimentele sănătoase care ne aduc nutrienții necesare”, a mai spus nutriționistul, adăugând că putem încadra pâinea în dieta sănătoasă, dar cu precauțiile precizate anterior.
Vezi și: Adevărul despre pâine și aluatul congelat din care e făcută. Care sunt "capcanele" de pe etichetă
-
De ce amețesc fără să amețesc, de fapt?14.09.2025, 20:36
-
-
-
-
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.