Românii, campioni la mâncat pâine, cu orice. Mărgărit, despre calitatea pâinii: Este importantă prospețimea
Românii sunt mari consumatori de pâine, peste media recomandată de OMS.
”Pâinea noastră cea de toate zilele” nu este doar o frază din Biblie, ci parte integrantă din existența românilor, pentru care sărăcia se exprima prin ”nu avem bani de pâine”. Potrivit nutriționistului Cristian Mărgărit, românii se află în topul consumatorilor de pâine, însă nu acest lucru ar fi o mare problemă, ci tipul de pâine pe care îl consumă.
Astfel, invitat în emisiunea Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1, nutriționistul a explicat la ce anume trebuie să fim atenți atunci când alegem un anumit tip de pâine, dar și de ce persoanele sedentare ar trebui să aibă un consum mai mic de pâine.
”În România se mănâncă enorm de multă pâine. Este bună, este bună și la gust, vorbim astăzi despre cum să o alegem. Este sățioasă, dă acea senzație extraordinară când o mănânci, se combină bine cu absolut orice aliment. Deci pâinea merge cu orice, de la brânză, pepene, nuci, cu tot ce ne imaginăm”, a explicat nutriționistul Cristian Mărgărit în emisiunea Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.
Cum în ultima vreme s-a pus lupa pe pâine, în contextul în care o parte importantă a populației a dezvoltat intoleranță a gluten, se pune problema dacă pâinea este cu adevărat sănătoasă, dar mai ales care este cel mai potrivit sortiment, având în vedere varietatea tipurilor de pâine, de la cea albă la neagră, de la pâine din grâu dur la pâine cu diferite cereale, de la lipie la soiurile de pâine cu diverse semințe ori măsline.
”Cei cu boală celiacă se diagnostichează la medic, se rezolvă prin excluderea glutenului, este un subiect complet separat. În rest, este foarte simplu, ca să închidem subiectul: o scoți o perioadă din dietă, 2-3 săptămâni, dacă te simți mai bine și s-au rezolvat problemele de sănătate înseamnă că acolo era problema. Dacă nu este nicio diferență, o poți aduce la loc și să te bucuri de ea”, a mai spus Mărgărit.
Pâine și ”lista neagră”
Nutriționistul a explicat câteva dintre lucrurile ce se află pe ”lista neagră” a pâinii.
Pâinea albă ”nu prea mai are vitamine, nu prea mai are minerale, are amidon care se transformă în glucoză, are un indice glicemic destul de mare, își ridică insulina, și proteina din ea, proteina care îi dă această calitate deosebită de a fi moale, de a fi pufoasă, glutenul acesta poate fi o problemă pentru mulți dintre noi.
Este o proteină care are această calitate și pe care nu nu o găsim în porumb sau în orez”, a spus Mărgărit, subliniind că glutenul ne aduce ”un produs extraordinar, care cel puțin pentru partea noastră de lume a reprezentat baza nutriției. Pâine, apropos de biblie și de pâinea noastră cea de toate zilele.
Deși pâinea biblică era diferită, conținea și anumite leguminoase, și anumite tipuri de cereale, și cu asta mergem către pâinea mai sănătoasă”, a adăugat nutriționistul, exemplificând pâinea multicereale, cu un conținut de secară sau ovăz, despre care spune că reține mai multe fibre și ajungând la pâinea cu semințe.
În ceea ce privește alegerea pâinii, nutriționistul recomandă în primul rând citirea etichetei și alegem o pâine cât mai curată. ”Sigur, din punctul meu de vedere, ideal ar fi o făină nu integrală, nu albă, ci o pâine intermediară, care împacă cel mai bie toate aspectele pe care ni le dorim: să fie și sănătoasă, să mai aibă și niște fibre, să mai aibă și niște nutrienți, deci o pâine intermediară și îmbunătățită cu ceva.
Semințele îmbunătățesc calitatea acestui produs, ai fibrei, ai grăsimi sănătoase, dar trebuie să fim atenți la exterior, să nu fie arsă”, a mai spus Mărgărit.
La toaster, este important să nu înnegrim feliile de pâine, ci doar să le prăjim, să fie aurii, maro deschis, fiind foarte bun la gust și cu o textură extraordinară, combinată cu o grămadă de alimente.
Un tip de pâine pe care Cristian Mărgărit îl pune pe lista sănătoasă este cea de secară, care aduce la textură cu checul. ”Acea pâine umedă și foarte densă are și avantajul că te satură mult mai bine, adică nu trebuie să mănânci o cantitate enormă, fiind foarte concentrată. Acolo în schimb este importantă prospețimea. Când o luăm din supermarket este împachetată, dar mucegaiul care se dezvoltă pe ea este foarte periculos. Deci mare atenție și cum o păstrăm. Trebuie să fie o pâine care nu a mucegăit”, a mai spus Mărgărit.
Pâinea cu cartofi este în opinia nutriționistului un tip de pâine excelent, ”cartoful are un indice de sațietate foarte bun, chiar dacă din punct de vedere nutrițional nu se schimbă compoziția, pentru că este tot amidon, datorită acestui indice de sațietate și a adaosului de fibre, avem acolo o pâine mai bună decât pâinea albă, simplă”, a explicat acesta.
Cât privește pâinea cu maia, care a fost dospită o perioadă mai lungă de timp, ”este mai sănătoasă decât pâinea cu drojdie industrială și care a fost dospită pe repede-înainte”.
Pâinea și consumul exagerat
De asemenea, nutriționistul a făcut o precizare importantă, potrivit căreia că persoanele care sunt active din punct de vedere fizic își pot permite să consume aproape orice tip de pâine.
”Cât ne permitem să mâncăm? Aceasta este întrebarea pe care ne-o punem, căci toată lumea vrea să afle răspunsul la chestia simplă: îngrașă sau nu îngrașă? Păi depinde cât efort fizic faci, depinde și ce mănânci în rest, pentru că vorbeam despre acest aport de amidon și de glucoză.
Dacă la masa respectivă am și pâine, am și legume, și salată, am alte ingrediente sănătoase, nu există o problemă să existe și pâine, o felie-două pe zi. Însă nu acolo e problema, ci așa cum am precizat la început, în România consumul mediu de pâine este absolut enorm, suntem foarte sus. Mâncând atât de multă pâine nu mai apucăm să mâncăm alimentele sănătoase care ne aduc nutrienții necesare”, a mai spus nutriționistul, adăugând că putem încadra pâinea în dieta sănătoasă, dar cu precauțiile precizate anterior.
Vezi și: Adevărul despre pâine și aluatul congelat din care e făcută. Care sunt "capcanele" de pe etichetă
-
-
Virus gripal nou: Subclada K a A(H3N2) detectată și în România14.12.2025, 12:21
-
Uscăciunea vaginală: cauze, simptome și tratamente eficiente14.12.2025, 11:40
-
-
Izolarea socială, factor de risc pentru demență14.12.2025, 08:45
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Dieta care arde grăsimea rapid. La ce trebuie să renunți pentru a scăpa rapid de kilogramele nedorite
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Adevărul despre micul dejun. Mitul care a rezistat zeci de ani, spulberat de știință
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
