Semințele de in, beneficii uriașe. Reduc glicemia, reglează tensiunea, ameliorează durerile, îngrijesc pielea și părul

Monika Baciu |
Data publicării:
semintele de in - FOTO: Freepick
semintele de in - FOTO: Freepick

Semințele de in sunt semințe mici, maro sau de culoare aurie. Beneficiile pentru sănătate ale acestor semințe le-au făcut parte integrantă din bucătăriile tradiționale din Asia, America și Africa. 

Nutrienții puternici din semințele de in pot ajuta la combaterea multor boli, inclusiv boli cardiovasculare, inflamație, artrită, alergii, astm și diabet. Semințele de in ajută, de asemenea, la reducerea riscului de diferite tipuri de cancer și la îmbunătățirea fertilității, în cazul femeilor. De asemenea, ajută la menținerea sănătății ochilor, a pielii și a părului.

Cum se pot consuma

Semințele de in pot fi consumate în forma lor crudă, dar sunt mai benefice atunci când sunt încolțite sau încorporate într-o masă gustoasă. Organismul poate absorbi mai ușor nutrienții din semințele de in atunci când acesta este măcinat sau încolțit. Aceste semințe sunt folosite pentru a face ulei de semințe de in, care este, de asemenea, foarte ușor de digerat.

Semințele de in sunt o sursă excelentă de fibre alimentare și proteine pe bază de plante. Semințele de in conțin colesterol zero. Acestea sunt bogate în acid alfa-linolenic, acizi grași omega-3 și lignani. Mineralele prezente în aceste semințe includ tiamină, mangan și magneziu. Ele sunt, de asemenea, o sursă bogată de vitamina C și B6, calciu, fier, potasiu și sodiu, arată Organic Facts.

Vezi și: Pneumotoraxul, cauze, tratament și complicații. Medic: Debutul este brusc. Poate pune în pericol viaţa pacientului

Conținut ridicat de fibre

Semințele de in reprezintă o parte esențială a multor programe de dietă, deoarece țin sub control nivelul zahărului din sânge. Datorită prezenței fibrelor, mențin stomacul plin și evită aportul de calorii excedentare prin supraalimentare.

Potențial anticancerigen

Revista Frontiers in Nutrition a publicat un studiu în 2018 sugerând că semințele de in pot ajuta la reducerea riscului de cancer de sân și ar putea reduce, de asemenea, dimensiunea tumorii. Cu toate acestea, sunt încă necesare studii clinice suplimentare pentru a verifica beneficiile semințelor de in împotriva cancerului de sân.

Semințele de in au fost, de asemenea, conectate pozitiv la un risc redus de cancer de prostată. Cercetările au arătat că inul măcinat este foarte benefic pentru bărbații care se luptă cu cancerul de prostată, deoarece este bogat în lignani.

O altă cercetare a Diviziei de Prevenire a Cancerului și Științele Populației, Universitatea din Texas și multe alte universități medicale susține că semințele de in ajută la reducerea riscului de cancer de prostată. Super nutrientul este lignanul dietetic, care se găsește abundent în semințele de in, mai arată Organic Facts.

Vezi și: Ce înseamnă somnul de calitate. Ce să faci dacă nu poți să dormi. Medic: Mergem prin casă, ne apucăm să facem niște treabă, ceva relaxant, citim

Previn bolile de inimă

Semințele de in sunt o sursă bună de flavonă C-glicozide.

Acești compuși polifenolici inhibă peroxidarea lipidelor, agregarea plachetară și permeabilitatea și fragilitatea capilară, ducând astfel la o incidență mai mică a bolilor cardiovasculare.

Un studiu realizat de University of Pennsylvania Health System, Philadelphia, SUA sugerează că semințele de in sunt o modalitate bună de a reduce riscul de boli cardiovasculare. Acest lucru se datorează prezenței acidului alfa-linolenic (ALA), fibrelor și lignanilor în ele.

Vezi și: Apa de trandafiri, beneficii pentru întregul corp. Cum să o prepari

Reglează glicemia

Semințele de in sunt o sursă bogată de fibre alimentare solubile și insolubile. Această proprietate a semințelor de in ajută la menținerea nivelului normal de zahăr din sânge la persoanele care suferă de diabet. Un studiu publicat în revista Nutrition Research spune că aportul zilnic de semințe de in îmbunătățește controlul glicemic la bărbații și femeile obeze cu pre-diabet.

Mai mult decât atât, se afirmă, de asemenea, că consumul de semințe de in scade glucoza și insulina și îmbunătățește sensibilitatea la insulină ca parte a dietei obișnuite la persoanele obeze cu pre-diabet.

Reduc colesterolul

Un studiu realizat de Departamentul de Ştiinţe Nutriţionale, Universitatea de Stat din Oklahoma, SUA, a constatat că seminţele de in sunt capabile să reducă nivelul colesterolului LDL la femeile aflate în postmenopauză datorită prezenţei acizilor graşi omega-3 şi a lignanilor.

Fibrele solubile prezente în semințele de in ajută, de asemenea, la menținerea funcțiilor gastro-intestinale adecvate, iar fibrele insolubile joacă un rol vital în menținerea sănătății inimii prin scăderea nivelului seric de colesterol rău.

Vezi și: Mersul, semn al anumitor boli. Poate indica demență sau accident vascular cerebral. Cum ne schimbăm postura odată cu vârsta

Îngrijirea pielii

Uleiul de semințe de in poate vindeca zonele inflamate ale pielii în cazurile de acnee, rozacee și eczeme. Aplicarea topică a acestui ulei vindecă arsurile solare în mod eficient.

Îngrijirea părului

Uleiul de semințe de in poate ajuta părul fragil și unghiile și poate preveni despicarea acestora. De asemenea, este eficient împotriva afecțiunilor iritante ale scalpului cauzate de eczeme.

Vitamine

Semințele de in sunt bogate în majoritatea vitaminelor din complexul B și în vitamina E, precum și în minerale precum magneziu, potasiu și fier. Vitamina E este esențială pentru sănătatea pielii și a oaselor. Potasiul menține sănătatea nervilor, iar fierul este o componentă vitală a celulelor roșii din sânge și a multor enzime care ne afectează metabolismul general.

Vezi și: Difteria, boala infecțioasă cu mortalitate de 20%. Medic: Orice pacient necesită spitalizare obligatorie şi de urgenţă

Bună sursă de proteine

Semințele de in sunt o sursă bogată de proteine alimentare, având un indice ridicat de aminoacizi esențiali și oferind cea mai mare parte a aportului zilnic de proteine de care corpul nostru are nevoie.

Bogat în Omega 3 și luptă împotriva inflamației

Semințele de in sunt o sursă excelentă de acizi grași omega-3, precedată doar de uleiul de pește. Acidul gras omega-3 este cel mai activ agent care luptă împotriva inflamației din organism. Inflamația este o cauză principală a bolilor de inimă, astmului, alergiilor, diabetului și chiar a anumitor tipuri de cancer. Semințele de in s-au dovedit, de asemenea, că reduc rata inflamației renale în cazurile de nefrită.

Vezi și: Mituri despre îngrijirea tenului, demontate. Pasta de dinți nu vindecă acneea, tenul gras are nevoie de hidratare

Nu conțin gluten

Semințele de in sunt 100% lipsite de gluten și, prin urmare, pot fi consumate de cei cu intoleranță la gluten sau boală celiacă. Deși, este important să rețineți că fiecare produs care spune că conține semințe de in nu se aprobă automat ca fiind fără gluten.

Ajutor în diete

Aceste semințe pot ajuta, de asemenea, în pierderea în greutate, deoarece sunt bogate în fibre și anumite alte grăsimi sănătoase. De asemenea, ele ajută la îmbunătățirea metabolismului, la scăderea riscului de probleme digestive și la îmbunătățirea obezității.

Presiune sanguină

Semințele de in din dietă sunt recomandate persoanelor care suferă de hipertensiune arterială. Omega 3 și fibrele din acest aliment de sănătate pot reduce tensiunea arterială și, prin urmare, pot preveni riscul de accident vascular cerebral, hipertensiune arterială și alte afecțiuni cardiace.

Vezi și: Ptoza renală, deplasarea rinichilor. Circa 20% din femei sunt afectate. Cum se manifestă boala

Digestie

Prezența lignanilor pe bază de plante, a omega 3, a uleiurilor și a fibrelor în semințele de in ajută la îmbunătățirea digestiei corpului, prin promovarea lubrifierii și prevenirea constipației.

Stimulează imunitatea

Acidul alfa-linolenic și lignanii găsiți în semințele de in stimulează răspunsul imun în organism și previn bolile inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoidă, psoriazisul și o tulburare autoimună numită lupus.

Reduce simptomele de ochi uscat

Consumul de semințe de in poate reduce sindromul "ochilor uscați". De asemenea, acizii grași omega-3 pot reduce riscul de degenerescență maculară, o boală oculară cauzată de nervii deteriorați din ochi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel