Sănătate mentală, somn insuficient la tineri. Ce zice un studiu preliminar

Florina Pop |
Data publicării:
Lipsa somnului duce la risc mai mare de deces    FOTO: pexels.com
Lipsa somnului duce la risc mai mare de deces FOTO: pexels.com

Cercetătorii au descoperit o legătură între somnul insuficient și sănătatea mentală a tinerilor, arată rezultatele preliminare ale unui studiu.

Somn insuficient, tineri. Cu fiecare noapte de somn insuficient, riscul de a suferi simptome de sănătate mintală la tineri a crescut în medie cu peste 20% - incluzând un risc crescut de 21% pentru starea depresivă, 24% pentru lipsa de speranță, 24% pentru furie, 25% pentru anxietate, 25% pentru dorința de auto-vătămare, 28% pentru probleme funcționale și 28% pentru idei de suicid, susțin rezultatele preliminare dintr-un studiu, citat de medicalxpress.com.

„A fost cu adevărat surprinzător să vedem că somnul insuficient a fost asociat cu o mare varietate de simptome de sănătate mintală în rândul studenților", a spus unul dintre autorii studiului, Thea Ramsey, un student la Universitatea din Arizona, Tucson.

Somn insuficient, tineri: peste 110.000 de participanți

Cercetarea a arătat că relația dintre somnul insuficient și sănătatea mintală a fost mai puternică la tinerii atleți față de cei care nu făceau sport de performanță. În studiu s-au adunat date de la 110.496 de persoane, printre care 8.462 de sportivi. Informațiile s-au luat din baza de date a unui colegiu din intervalului 2011-2014.

Simptomele de sănătate mintală au fost evaluate în ultimele 30 de zile. Cercetătorii au analizat și variabile pentru insomnie și depresie.

„Faptul că sănătatea somnului a fost atât de puternic legate de sănătatea mintală este important, deoarece majoritatea studenților nu primesc cantitatea recomandată de somn necesare pentru o sănătate optimă. (...) Acești adulți tineri nu dorm suficient și nu numai că sporesc probabilitatea lor pentru lucruri cum ar fi performanțele academice mai slabe și sănătate, dar, de asemenea, are un impact asupra sănătății lor mintale", a spus autorul principal al studiului, Michael Grander, director al Clinicii de Medicină Comportamentală și Somn de la Universitatea din Arizona.

Somn insuficient, tineri: concluziile cercetătorilor

Autorii studiului consideră că eforturile de sănătate mintală în campusuri ar trebui să se concentreze pe obținerea unui somn suficient. Specialiștii americani recomandă ca adulții cu vârsta de 18 ani și peste ar trebui să doarmă 7 sau mai multe ore pe noapte în mod regulat pentru o sănătate optimă.

Rezultatele preliminare ale cercetării au fost publicate recent într-un supliment online al revistei Sleep. Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel