EXCLUSIV Sarmale, ingredientul SECRET care le face sănătoase. Trucul pe care-l vei adora. Ce să faci să nu fie grele la stomac

Sarmale, rețetă sănătoasă. Care este trucul ca sarmalele să iasă delicioase și ușoare. Cum faci să nu iasă grele la stomac.
Nimic nu e interzis din bucatele tradiționale dacă ținem cont de cantitate și dacă le preparăm astfel încât să fie mai puțin grase și mai puțin greu de digerat.
Anca Hâncu, medic nutriționist și doctor în medicină, ne-a explicat cum preparăm sarmalele astfel încât să fie dietetice și cum să le mâncăm astfel încât să nu ne îngrășăm.
"Tradiționale pentru Crăciun sunt sarmalele. În foi de varză, în foi de viță, ele au farmecul lor și, de fapt, reprezintă un aliment foarte echilibrat din punct de vedere nutritiv.
Conțin atât proteine precum carnea, cât și carbohidrați precum orezul, dar și carbohidrații din varză care, de fapt, reprezintă o sursă foarte bună de fibre, și care ne aduc vitamina C și alți nutrienți benefici.
Astfel încât, sarmalele, echilibrate din punct de vedere nutritiv, în funcție de felul în care sunt gătite, pot reprezenta o bombă de calorii sau pot reprezenta aproape un aliment dietetic", spune dr. Anca Hâncu, pentru DC Medical.
"Carnea care se pune în sarmale, carne de porc, aș prefera să fie cotlet, și carne de pasăre sau chiar pot fi făcute numai din carne de pasăre.
Orezul să fie într-o cantitate moderată. Apoi, varza murată, dacă este desărată, practic vom avea doar beneficiile date de fermentație și nu vom mai avea acea sare în exces, astfel încât consumul sărmăluțelor, 2 sau 3 la o masă, va fi chiar o variantă dietetică pentru un stil de viață sănătos", a mai spus Anca Hâncu.
Potrivit nutriționistului, este foarte important să mâncăm o cantitate mai mare de varză fiartă, așa că atunci când umplem oala cu sarmale ar trebui să ne gândim ca cel puțin jumătate din ea să fie plină cu varză tăiată fin.
Sarmale, secretul lui chef Cătălin Scărlătescu - O așezăm la MIJLOC
Câteva zile ne despart de Crăciun și Revelion, iar gospodinele sunt în pregătiri pentru bucatele pe care le vor pune pe mese.
Chef Cătălin Scărlătescu are trucuri pentru fiecare preparat, dar când vine vorba de sarmale secretul este unul desăvârșit.
Care sunt secretele lui chef Cătălin Scărlătescu pentru sarmale? Iată pașii pe care trebuie să-i urmezi:
Sarmale - Ingrediente
- 4 kg de carne tocata de porc
- 500 g orez
- 2 kg ceapă
- 40 g piper
- 45 g sare
- o bucată de afumătură
- bulion
- frunze de varză murată
- cimbru
- foi de dafin
Sarmale - Mod de preparare
Se toacă ceapa mărunt, după care se va pune la călit până când va prinde o culoare aurie Ulterior, se lasă să se răcească. “Apoi o amestecăm cu carnea tocată, orezul spălat în prealabil, cimbru, sare, piper.
Între timp, alegem cele mai frumoase frunze de varză murată. Împăturim cu grijă conţinutul. După ce am terminat de făcut sarmalele, tocăm varza murată şi o amestecăm cu bulion”, dezvăluie juratul de la ”Chefi la cuțite”.Care este secretul pentru care ies atât de bune?
Ei bine, secretul pentru care sărmăluțele lui Cătălin Scărlătescu ies atât de bune este afumătura.
Chef Cătălin Scărlătescu adaugă o bucată mare de afumătură în oala cu sarmale, pentru ca acestea să prindă o aromă specială.
“Este momentul să punem totul în oală. Mai întâi aşezăm un strat de varză, peste care adăugăm câteva foi de dafin, după care aşezăm în mijloc o bucată generoasă de afumătură şi începem să punem un strat de sarmale. Repetăm cu un strat de varză şi unul de sarmale până când umplem oala.
Adăugăm apă şi un pic de ulei, după care le băgăm la cuptor”, a mai spus el.
VEZI ȘI:
Cozonac, rețetă. Sorin Bontea, secretul care-l face fraged și pufos. Unde ai greșit până acum
-
-
Conjugatele anticorp-medicament, tratamentul care atacă direct cancerul18.09.2025, 13:48
-
-
Compușii din ciocolată ar putea încetini îmbătrânirea18.09.2025, 12:22
-
Biopsia lichidă, tehnica ce poate salva mii de vieți în lupta cu cancerul
Provocările diagnosticării oncologice în România. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Stăm prost
Biopsia lichidă, rol în diagnosticul și supravegherea dinamică a cancerului
Ce nu ți-a spus nimeni despre biopsia clasică. Adevărul care te va surprinde.
Testul simplu care pune diagnosticul de boală varicoasă
Semnul banal dat de cârcei. Nu-i mai ignora! Atenție la picioarele reci, furnicături, durere când mergi
Torsiunea testiculară: simptome și testul care pune diagnosticul. Dr. Bogdan Pârlițeanu: Trebuie intervenit în maxim 4 - 6 ore!
Prevenția cancerului de col, sub semnul întrebării. Conf. univ. dr. Michael Schenker: A fost un adevărat șoc
Chirurgia viitorului: vor putea roboții să opereze singuri. Dr. Mugurel Bosînceanu: Chirurgul își asumă întreaga responsabilitate
Neurofeedback, soluția modernă pentru echilibru mental și performanță, la Dr. PSY
Acces inegal la sănătate. Radu Gănescu: Zona rurală este foarte deficitară la serviciile medicale. Pacienții ajung târziu
Accesul inegal la servicii medicale pune în pericol sănătatea românilor și exercitarea democratică.
Sindromul de coadă de cal. Dr. Dan Aurel Nica: simptomul urgent care îi rușinează pe pacienți
CNAS: Nu există date exacte despre numărul persoanelor asigurate după 1 septembrie 2025
Psihoterapeutul Ioana Milea, la ”Dr.Psy”, live la DC Medical, DCNews și DCNewsTV
Transplantul hepatic, etape. Dr. Dragoș Romanescu: Operație foarte dificilă
Accesul echitabil la servicii medicale, o problemă de sistem. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb): Există angajamentul de a crește finanțarea
Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.
Al patrulea transplant hepatic reușit la SANADOR. Dr. Dragoș Romanescu: Cel mai complex. Recuperare rapidă
Oxigenul: leac sau pericol? Cum devine, paradoxal, armă împotriva bolilor grave
Videocapsula digestivă, investigație modernă, dar cu indicații limitate. Dr. Răzvan Iacob: Trebuie administrată cu mult discernământ
Vârsta la care este indicată colonoscopia. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Chiar dacă NU ai simptome
Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
Tratamentul oncologic cu rezultate maxime. Dr. Matei Bâră: Reducem toxicitatea
Tratamentul care înlocuiește terapiile toxice împotriva cancerului. Are precizie de milimetru.