Sațietatea din 500 de calorii. Bilic: Alegeți alimente simple

Sonia Baciu |
Data publicării:
Satietatea din 500 de calorii. FOTO Pexels @ Cats Coming
Satietatea din 500 de calorii. FOTO Pexels @ Cats Coming

Sațietatea poate fi obținută cu numai 500 de calorii, care pot veni din alimentele cele mai simple. 

”A mânca dietetic nu e totuna cu a mânca sănătos”, susține nutriționistul Mihaela Bilic, într-o postare făcută pe Facebook. De altfel, aceasta ne îndeamnă, ca de fiecare dată, la moderație în ceea ce consumăm. 

”Stomacul este organul responsabil de sațietate. Știm că ne-am săturat atunci când stomacul este plin. Însă contează cu ce l-am umplut, nu e totuna să fie plin cu salată verde sau cu ciocolată. Cel mai curios lucru legat de stomac este că nu știe să numere caloriile.

Pentru el contează doar volumul alimentelor. Și dacă ne închipuim că stomacul are capacitate egală cu 2 pumni, haideți să vedem de câte calorii este nevoie ca să fim sătui.

Densitatea calorică este o noțiune de bază în nutriție. Ea reprezintă raportul dintre conținutul de calorii și volumul unui aliment. Cu cât densitatea calorică este mai mare, cu atât alimentele sunt mai hrănitoare.

Cașcavalul de exemplu are volum mic și calorii multe, 1/2kg de cașcaval înseamnă o rotiță cât un pumn și aproape 400cal. Oleaginoasele de tip semințe, nuci, migdale sau ciocolata sunt și ele exemple de alimente cu densitate calorică mare: 100g (cât încape într-un pumn) înseamnă 650cal. Toate produsele uscate și deshidratate, fie că e vorba de mezeluri, biscuiți sau sticksuri, au în medie 450cal/100g.

La polul opus se află alimentele pline de apă, care au volum mare și calorii puține. Fructele și legumele, laptele și iaurtul, ciorba și salatele sunt produse cu densitate calorică mică. Și produsele umflate cu aer de tipul pâine albă, pufuleți sau înghețată au densitate calorică mică”, a scris Mihaela Bilic pe contul său de socializare.

Cum arată 500 de calorii în stomac

”Dacă este vorba de ulei, atunci sunt câteva linguri. Uleiul conține 100% grăsime, are cea mai mare densitate calorică și 900cal/100g.

Cașcavalul și ciocolata ocupă și ele un volum mic, deși conțin multe calorii. Dacă ținem la siluetă, cel mai sigur e să umplem stomacul cu legume, au volum mare și sub 30cal/100g.

Cartofii, rădăcinoasele, pastele fierte, orezul, pâinea și mămăliga sunt și ele eficiente pentru sațietate. Carnea și peștele conțin 70% apă în timp ce mezelurile și afumăturile sunt de 2 ori mai concentrate în calorii”, a mai spus medicul. 1. -imagine fara descriere- (500-calorii-in-stomac_86147700.jpg)

Concluzia nutriționistului 

”Dacă țineți la sănătate și la siluetă e înțelept să umpleți stomacul cu produse proaspete și mâncare gătită. Tot ce este deshidratat, ultra procesat și ambalat înseamnă calorii multe într-un volum mic. Să vă săturați cu snacksuri și chipsuri înseamnă de 5 ori mai multe calorii decât dacă ați fi umplut stomacul cu pâine și cartofi fierți.

Alegeți alimente simple, cât mai aproape de forma în care le-a făcut natura. Mai bine carne decât mezeluri, mai bine lactate decât brânzeturi, mai bine înghețată decât biscuiți.

Valoarea nutritivă este o altă noțiune de care trebuie să țineți cont. Pe lângă concentrația în calorii a unui produs, contează și calitatea nutrienților pe care acesta îi conține. Aceleași 500 cal pot proveni din prăjituri, cartofi prăjiți și produse de fast-food bogate în zahăr și grăsime, sau din alimente bogate în proteine, acizi grași esențiali, vitamine și minerale, precum pește, semințe cereale fructe și legume”, a continuat Mihaela Bilic, subliniind că din grijă pentru siluetă ne concentrăm prea mult asupra numărului de calorii, uitând că există și calorii goale.

”A mânca dietetic nu e totuna cu a mânca sănătos, deci includeți în meniu unt, pește gras, brânzeturi și oleaginoase, chiar dacă sunt bogate în calorii”, a concluzionat medicul nutriționist. 

Vezi și: Cât de des trebuie să mâncăm PEȘTE. Bilic: Suntem departe de recomandările nutriționiștilor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel