Sațietatea din 500 de calorii. Bilic: Alegeți alimente simple
Sațietatea poate fi obținută cu numai 500 de calorii, care pot veni din alimentele cele mai simple.
”A mânca dietetic nu e totuna cu a mânca sănătos”, susține nutriționistul Mihaela Bilic, într-o postare făcută pe Facebook. De altfel, aceasta ne îndeamnă, ca de fiecare dată, la moderație în ceea ce consumăm.
”Stomacul este organul responsabil de sațietate. Știm că ne-am săturat atunci când stomacul este plin. Însă contează cu ce l-am umplut, nu e totuna să fie plin cu salată verde sau cu ciocolată. Cel mai curios lucru legat de stomac este că nu știe să numere caloriile.
Pentru el contează doar volumul alimentelor. Și dacă ne închipuim că stomacul are capacitate egală cu 2 pumni, haideți să vedem de câte calorii este nevoie ca să fim sătui.
Densitatea calorică este o noțiune de bază în nutriție. Ea reprezintă raportul dintre conținutul de calorii și volumul unui aliment. Cu cât densitatea calorică este mai mare, cu atât alimentele sunt mai hrănitoare.
Cașcavalul de exemplu are volum mic și calorii multe, 1/2kg de cașcaval înseamnă o rotiță cât un pumn și aproape 400cal. Oleaginoasele de tip semințe, nuci, migdale sau ciocolata sunt și ele exemple de alimente cu densitate calorică mare: 100g (cât încape într-un pumn) înseamnă 650cal. Toate produsele uscate și deshidratate, fie că e vorba de mezeluri, biscuiți sau sticksuri, au în medie 450cal/100g.
La polul opus se află alimentele pline de apă, care au volum mare și calorii puține. Fructele și legumele, laptele și iaurtul, ciorba și salatele sunt produse cu densitate calorică mică. Și produsele umflate cu aer de tipul pâine albă, pufuleți sau înghețată au densitate calorică mică”, a scris Mihaela Bilic pe contul său de socializare.
Cum arată 500 de calorii în stomac
”Dacă este vorba de ulei, atunci sunt câteva linguri. Uleiul conține 100% grăsime, are cea mai mare densitate calorică și 900cal/100g.
Cașcavalul și ciocolata ocupă și ele un volum mic, deși conțin multe calorii. Dacă ținem la siluetă, cel mai sigur e să umplem stomacul cu legume, au volum mare și sub 30cal/100g.
Cartofii, rădăcinoasele, pastele fierte, orezul, pâinea și mămăliga sunt și ele eficiente pentru sațietate. Carnea și peștele conțin 70% apă în timp ce mezelurile și afumăturile sunt de 2 ori mai concentrate în calorii”, a mai spus medicul. 
Concluzia nutriționistului
”Dacă țineți la sănătate și la siluetă e înțelept să umpleți stomacul cu produse proaspete și mâncare gătită. Tot ce este deshidratat, ultra procesat și ambalat înseamnă calorii multe într-un volum mic. Să vă săturați cu snacksuri și chipsuri înseamnă de 5 ori mai multe calorii decât dacă ați fi umplut stomacul cu pâine și cartofi fierți.
Alegeți alimente simple, cât mai aproape de forma în care le-a făcut natura. Mai bine carne decât mezeluri, mai bine lactate decât brânzeturi, mai bine înghețată decât biscuiți.
Valoarea nutritivă este o altă noțiune de care trebuie să țineți cont. Pe lângă concentrația în calorii a unui produs, contează și calitatea nutrienților pe care acesta îi conține. Aceleași 500 cal pot proveni din prăjituri, cartofi prăjiți și produse de fast-food bogate în zahăr și grăsime, sau din alimente bogate în proteine, acizi grași esențiali, vitamine și minerale, precum pește, semințe cereale fructe și legume”, a continuat Mihaela Bilic, subliniind că din grijă pentru siluetă ne concentrăm prea mult asupra numărului de calorii, uitând că există și calorii goale.
”A mânca dietetic nu e totuna cu a mânca sănătos, deci includeți în meniu unt, pește gras, brânzeturi și oleaginoase, chiar dacă sunt bogate în calorii”, a concluzionat medicul nutriționist.
Vezi și: Cât de des trebuie să mâncăm PEȘTE. Bilic: Suntem departe de recomandările nutriționiștilor
Adevărul despre micul dejun. Mitul care a rezistat zeci de ani, spulberat de știință
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
EXCLUSIV Dieta care reglează colesterolul. Dr. Lygia Alexandrescu: Curăță arterele
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
