Sciatică, mini ghid. Cauze și simptome

DCMedical Team |
Data publicării:

Sciatica înseamnă durerile de spate cauzate de o problemă a nervului sciatic. Circa 90% din cazurile de sciatică se datorează unei hernii de disc, dar în spatele lor se pot ascunde și alte cauze. Iată care sunt acestea și ce trebuie să faci ca să nu își provoci afecțiunea.

Sciatica nu trebuie ignorată, mai ales că în cele mai multe cazuri se poate rezolva fără operație.

Nervul sciatic pornește din partea inferioară (lombară) a spatelui, trece prin fese și coboară prin spatele fiecărui picior. Când ceva îl rănește sau pune presiune asupra sa, poate provoca durere în partea inferioară a spatelui, care se extinde pe șolduri, fese și picior. Până la 90% dintre persoane scapă de sciatică fără intervenție chirurgicală.

Simptomele ei

Cel mai frecvent simptom al sciaticii este durerea în partea inferioară a spatelui care se extinde la nivelul soldurilor și feselor și în josul piciorului. Durerea afectează de obicei doar una din aceste zone și se poate agrava atunci când stați, tușiți sau strănutați. Piciorul se poate simți, de asemenea, amorțit, slab sau uneori, cu furnicături. Simptomele sciaticii tind să apară brusc și pot dura zile sau săptămâni.

Sciatică sau alte dureri de spate?

Până la 85% dintre americani experimentează un tip de dureri de spate în timpul vieții. Dar acest lucru nu implică întotdeauna nervul sciatic. În multe cazuri, durerile de spate sunt rezultatul supraextinderii sau a tensionării mușchilor din partea inferioară a spatelui. Câd e vorba de sciatică durerea radiază în jos, pe piciorul și în picior. Se poate simți ca o crampă care durează zile.

Cine face afecțiunea

Cei mai mulți dintre cei care fac sciatică au vârste cuprinse între 30 și 50 de ani. Femeile pot avea o probabilitate mai mare de a dezvolta problema în timpul sarcinii din cauza presiunii asupra nervului sciatic din uterul în curs de expansiune. Alte cauze includ un hernia de disc și artrita degenerativă a coloanei vertebrale.

Cauză: Hernia de disc

Cea mai frecventă cauza a sciaticii este un hernia de disc. Discurile acționează ca perne între vertebrele coloanei vertebrale. Aceste discuri slăbesc în timp ce îmbătrâniți și deveniți mai vulnerabile la vătămări. Uneori mijlocul discuție care e ca un gel împinge prin căptușeala exterioară și apasă pe rădăcinile nervului sciatic. Aproximativ 1 din 50 de persoane vor face hernie de disc la un moment dat în viață. Până la un sfert dintre aceștia vor avea simptome care durează mai mult de 6 săptămâni.

Cauză: Stenoză spinală Spinal Stenosis

Uzura naturală a vertebrelor poate duce la îngustarea canalului spinal. Această îngustare, numită stenoză spinală, poate exercita presiune asupra rădăcinilor nervului sciatic. Stenoza spinării este mai frecventă la adulții peste 60 de ani, notează WebMd.com.

Cauză: Tumori spinale

În cazuri rare, sciatica poate rezulta din creșterea tumorilor în interiorul sau de-a lungul măduvei spinării ori a nervului sciatic. Pe masură ce o tumoră crește, aceasta poate pune presiune asupra nervilor care se separa de măduva spinării.

Cauză: Sindromul Piriformis

Piriformul este un mușchi găsit adânc în interiorul feselor. Conectează coloana inferioară la coapsa superioară și trece direct peste nervul sciatic. Dacă acest mușchi intră în spasm, poate exercita presiune asupra nervului sciatic, declanșând simptome de sciatică. Sindromul Piriformis este mai frecvent la femei.

Curiozitate: Un portofel gros poate declanșa Piriformis

Pare incredibil, dar un portofel gros poate declanșa sindromul piriformis. De obicei este întâlnită la bărbații care își poartă portofelul în buzunarul din spate al pantalonilor. Acesta pune presiune permanentă asupra mușchiului piriform și poate leza nervul sciatic în timp. Puteți evita această problemă păstrând portofelul într-un buzunar frontal sau într-un buzunar al jachetei.

Cauză: Sacroileita

Sacroileita este o inflamație a uneia sau a ambelor articulații sacroiliace, locul unde partea inferioară a coloanei vertebrale se leagă de pelvis. Sacroileita poate provoca dureri la nivelul feselor, spatelui inferior și poate chiar să se extindă în jos, pe unul sau ambele picioare. Durerea se poate înrăutăți dacă urcați mult pe scări prelungite sau faceți alpinism. Sacroileita poate fi cauzată de artrită, rănire, sarcină sau infecție.

Cauză: Rănire sau infecție

Alte cauze ale sciaticii includ inflamația musculară, infecția sau rănirea, cum ar fi o fractură. În general, orice condiție care irită sau comprimă nervul sciatic poate declanșa simptome. În unele cazuri, nu există o cauză specifică a sciaticii.

Diagnosticul

Pentru a stabili dacă aveți sciatică, medicul vă va întreba cum a început durerea și exact unde este localizată. S-ar putea să vi se ceară să vă aplecați, să mergeți pe tocuri sau pe degetele de la picioare ori să ridicați piciorul fără a vă îndoiți genunchiul. Aceste teste musculare ajută medicul să determine dacă nervul sciatic este iritat.

Diagnostic imagistic

Medicul dumneavoastră poate cere teste de imagistică, cum ar fi un RMN, pentru a obține mai multe informații despre locația și cauza nervului iritat. Un RMN poate arăta alinierea discurilor vertebrale, a ligamentelor și a mușchilor. Un CT (coputer tomograf) utilizând substanță de contrast poate oferi, de asemenea, o imagine utilă a măduvei spinării și a nervilor. Determinarea cauzei sciaticii poate ajuta la stabilirea tratamentului. Radiografiile pot ajuta la identificarea anomaliilor osoase, dar nu pot detecta probleme nervoase.

Complicații ale sciaticii

Dacă apare o pierdere a controlului vezicii urinare, contactați imediat medicul. Acest lucru poate fi un semn al unei urgențe medicale care necesită operație pentru a evita daunele permanente. Din fericire, această complicație este rară. Majoritatea cazurilor de sciatică dispar în câteva zile sau săptămâni și nu dăunează durabil.

Cum scapi de durere. Gheață și comprese fierbinți

Există măsuri pe care le puteți lua acasă pentru a ușura durerea sciatică. O compresă fierbinte sau un pachet de gheață pus pe zona dureroasă poate fi util. Aplicați căldura sau gheața timp de aproximativ 20 de minute la fiecare două ore. Experimentați pentru a vedea care vă oferă mai multă ușurare sau încercați să alternați între cele două variante. Regula de bază e că orice durere / simptom care nu trece în 3 zile ascunde o serioasă problemă de sănătate, așa că trebuie să mergeți la doctor.

Tratament

În pincipal, nu luați medicamente fără acordul medicului. Acetaminofenul (paracetamolul) și medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi aspirina, ibuprofenul și naproxenul, sunt câteva opțiuni. Medicul dumneavoastră vă poate administra o injecție cu steroizi pentru a reduce inflamația.

Ușurarea durerii

În timp ce sciatica se vindecă, încercați să rămâneți activ. Mișcarea poate ajuta de fapt la reducerea inflamației și a durerii. Un fizioterapeut vă poate arăta cum să întindeți încet mușchii spatelui și picioarelor. Tai chi sau yoga pot, de asemenea, ajuta la flexibilitatea zonei afectate. În funcție de starea dvs. medicală, este posibil ca anumite exerciții să nu vă fie recomandate, așa că întrebați medicul ce vă recomandă. Aveți, în schimb, voie să faceți plimbări scurte, dar multe.

Operația

Dacă sciatica se datorează unei hernii de disc și cauzează o durere severă și după patru până la șase săptămâni, intervenția chirurgicală poate fi o opțiune. Chirurgul va elimina o parte din discul herniat pentru a scadea presiunea asupra nervului sciatic. Aproximativ 90% dintre pacienți nu ajung însă la intervenție chirurgicală. Alte proceduri chirurgicale pot rezolva sciatica cauzată de stenoza spinării.

Cum previi sciatica

Dacă ai avut-o o dată, ai șanse mari s-o faci și a doua oară. Dar sunt pași pe care poți să-I faci ca să reduci riscul și să nu-ți rănești spatele. Iată care sunt aceștia:

- Fă exciții în mod regulat,

- Ține spatele drept când mergi și când stai,

- Îndoaie un genunchi când vrei să ridice ceva.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel