Scleroza laterală amiotrofică: experiment cu celule stem

Florina Pop |
Data publicării:
Creierul este în permanență cercetat de oamenii de știință
Creierul este în permanență cercetat de oamenii de știință

Scleroza laterală amiotrofică sau ALS este o boală fatală în care omul pierde neuronii ce controlează mușchii voluntari. Nu există tratament.

Scleroza laterală amiotrofică duce la atrofie musculară, slăbiciune, paralizie. Cercetătorii de la Institutul Karolinska din Suedia au dezvoltat un model bazat pe celule stem ca să studieze rezistența și vulnerabilitatea neuronilor în boala neurodegenerativă ALS.

De ce unii neuroni rezistă în scleroza laterală amiotrofică

S-a observat că unele grupuri de neuroni motori sunt foarte rezilienți și pot supraviețui tuturor etapelor bolii. Este vorba de neuronii care ne controlează mișcările oculare. Nu se știe de ce tocmai acești neuroni motori pot rezista bolii.

Neuronii motori din ochi sunt puțini, se află în tulpina creierului și sunt dificil de studiat la oameni și la animale. Iar ca să-i analizeze îndeaproape diferențele de sensibilitate între diferite tipuri de neuroni motorici, cercetătorii s-au gândit că ar fi avantajos dacă s-ar putea folosi celule stem cultivate. Așa au creat un model bazat pe celule stem de reziliență a neuronilor în ALS. Mai precis, au creat neuroni oculomotori din celule stem embrionare cultivate.

Speră astfel să găsească noi obiective genetice pentru tratamente care să protejeze neuronii sensibili.

Neuroni creați în laborator

„Acest sistem de cultură celulară poate ajuta la identificarea genelor noi care contribuie la rezistența/reziliența în neuronii oculomotori care ar putea fi folosiți în terapia genică pentru a întări neuronii motorii sensibili", susține Eva Hedlund, conferențiar la Departamentul de Neuroștiințe din cadrul Institutului, cea care a condus studiul, potrivit site-ului Institutului Karolinska.

Cercetătorii au folosit factorul de transcriere PHOX2A, necesar pentru formarea neuronilor motori din ochi în timpul dezvoltării unui embrion, iar în urma unor diferite analize ale celulelor si prin similitudini cu echivalentele lor la șoareci și oameni, autorii studiului au concluzionat că celulele create de ei sunt, într-adevări, neuroni oculomotori.

Aceștia mai precizează că neuronii rezilienți generați din celulele stem activează un semnal de crestere a supravietuirii cunoscut sub numele de Akt, si că acest semnal este, de asemenea, activat în neuroni oculomotor la om.

Au mai observat că neuronii oculomotori creați în laborator sunt mai rezistenți la degenerarea asemănătoare cu ALS în comparație cu neuronii motori ai măduvei spinării.

Cercetarea a fost finanțată de Consiliul Suedez al Cercetării, Programul UE pentru Boli Neurodegenerative, fundațiile - Ragnar Söderberg, Åhlén, Hjärnfonden, Ulla-Carin Lindquist Foundation for ALS Research, the Petrus and Augusta Hedlund, Lundbeck, Swiss National Science, Novo Nordisk Foundation - , Societatea Suedeză de Medicină.

Rezultatele sunt publicate în revista Stem Cell Reports. Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel