Creier, leziuni. Celulele neștiute care fac minuni

Florina Pop / 29 Martie 2019 / 21:09
Infecții
Infecții

Creierul, cu un mic imbold, se poate ajuta singur, susține un neurochirurg elvețian. A descoperit o serie de celule, similare cu cele stem, care ajută corpul la recuperare.

„Cu puțin ajutor, creierul se poate ajuta singur", aprecia neurochirurgul Jocelyne Bloch de la Spitalul Universității din Lausaunne, într-o prelegere TED din decembrie 2015, potrivit ted.com.

Cercetarea făcută de ea prin 2000, când era rezident șef, a început cu un pacient căruia pentru a-i salva viața a trebuit să-i înlăture o parte din creierul inflamat. În loc să arunce acele părți inflamate din creier, a decis cu un coleg să le studieze. Au vrut să crească celule din acele țesuturi inflamate și după ce găsit nutrienții potriviți, căldura, umiditatea, au reușit.

Celule stem în creier?

Noile celule arătau ca o cultură de celule stem. Cercetătoarea spune că un creier adult are celule stem, dar ele sunt foarte rare și sunt localizate în mici nișe adânci. „A fost surprinzător să găsim acest tip de cultură de celule stem la suprafața creierului inflamat pe care îl aveam în sala de operații", preciza neurochirurgul.

Dacă celulele stem sunt foarte active, se divid, celulele descoperite se comportau diferit. Se înmulțeau lent, iar după câteva săptămâni de creștere au murit.

În timp au înțeles: „Provin din aceste celule albastre și roșii, celule dublucortin-pozitive. Toți le aveți în creier. Ele reprezintă 4% din celulele corticale ale creierului. Au un rol foarte important în stadiul de dezvoltare. Când erați fetuși, ele v-au ajutat creierul să se dezvolte. Dar de ce se găsesc în cap? Nu știm. Credem că ar putea participa la repararea creierului deoarece le găsim în concentrații mai mari lângă leziuni cerebrale. Dar asta nu e sigur. Dar un lucru este sigur -- din aceste celule am obținut cultura de celule stem. Ne aflam în fața unei posibile noi surse de celule pentru repararea creierului", explica neurochirurgul elvețian pentru TED.

Teste pe maimuțe

Într-un experiment au reimplantat celulele în creierul normal și am văzut cum au dispărut complet după câteva săptămâni. Au ajuns la concluzia că nu era nevoie de ele acolo, așa că au dispărut. În alt experiment au produs o leziune și au reimplantat aceleași celule și în acest caz celulele au rămas și au devenit neuroni maturi.

Testele pe maimuțe au confirmat capacitatea de regenerare a celulelor dezvoltate de neurochirug.

Întreaga prelegere ținută de neurochirurgl Jocelyne Bloch pe scena TEDxGeneva, AICI.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy