Sedentarism. Cum ne afectează sănătatea timpul petrecut pe scaun

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Timpul prea lung petrecut pe scaun crește riscul de boli cardiovasculare
Timpul prea lung petrecut pe scaun crește riscul de boli cardiovasculare

Sedentarismul a fost întotdeauna asociat cu un risc mare de boli cardiovasculare. Cercetătorii au reușit să stabilească și cotele de risc, într-un nou studiu. Astfel, ei au concluzionat că orice ridicare de pe scaun pentru activități cât de mărunte, este benefică pentru inimă.

Femeile care au fost sedentare pentru o peioadă mai lungă de timp prezintă un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare. Acesta este un lucru cunoscut, deja, de multă vreme. Cercetătorii însă au concluzionat că riscul crește pe măsură ce crește timpul neîntrerupt petrecut pe scaun.

Un studiu observațional, publicat în Circulation, a analizat modelele de activitate pentru mai mult de 5.000 de femei mai în vârstă (vârste cuprinse între 63 și 97 ani) timp de o săptămână, apoi le-a urmat pentru încă cinci ani. Atât durata totală petrecută în fiecare zi, cât și durata fiecărei perioade de inactivitate au fost măsurate cu ajutorul trasatorilor de fitness.

Principala constatare: o oră suplimentară a timpului sedentar total a fost asociat cu un risc cu 12% mai mare pentru boala cardiovasculară în timpul perioadei de urmărire, iar atunci când timpul de ședere a fost compus din ședințe sedentare neîntrerupte, riscul a fost mult mai mare mult (cu 54%) decât atunci când a fost acumulat în perioade scurte, întrerupte în mod regulat de timp sedentar.

Mai multe ridicări de pe scaun, mai multe beneficii

Partea bună este că reducerea timpului sedentar cu doar o oră pe zi a fost legată de un risc cu 12% mai mic pentru bolile cardiovasculare și, de asemenea, sa asociat cu un risc cu 26% mai mic de dezvoltarea bolilor cardiace, în perioada de studiu.

Chiar mai bine: cercetătorii spun că reducerea cu o oră a timpului sedentar în fiecare zi nu trebuie să se acumuleze la un moment dat. Momentele de mișcare pentru a lua un pahar de apă, ieșirea la cutia poștală sau diferite activități prin pentru casă se pot adăuga. „Cheia este să vă întrerupeți timpul de ședere cu o activitate care vă va ajuta inima și plămânii să pompeze mai bine”, spun cerctătorii, citați de health.harvard.edu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel