Seleniul și cromul, importante pentru sănătate. În ce alimente le găsim. Hâncu: Luate în cantitate mai mare, să ne crească imunitatea, putem să avem probleme

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
seleniul si cromul. FOTO: Freepik @bralnina
seleniul si cromul. FOTO: Freepik @bralnina

Care este doza de seleniu și de crom de care avem nevoie în fiecare zi și de ce sunt acestea importante pentru sănătate. În ce alimente le regăsim și ce se poate întâmpla în cazul excesului de minerale.

Oligoelementele, deși este nevoie de ele în cantități mici, sunt esențiale pentru sănătatea corpului uman. În cazul în care ele lipsesc apar diverse deficiențe cu o simptomatologie neplăcută, printre care oboseala sau căderea părului.

Despre importanța prezenței în dietă a micromineralelor, precum seleniu și crom, a vorbit dr. Anca Hâncu, medic generalist și doctor în nutriție.

Vezi și: Testul AMH, testul fertilității. Cui îi este adresat și ce alte indicii poate oferi. Medic, despre rezerva ovariană: Nu este o garanție că la 40 de ani va fi la fel de bună

 Seleniul, beneficii pentru sănătate

”Seleniul este cel care fiind un antioxidant foarte puternic ajută celulele să își mențină o bună capacitate. Celulele, în momentul în care sunt ajutate să funcționeze bine, prevenim cancerele, prevenim bolile cardiovasculare, acțiunea antioxidantă este ideală și o cantitate mare de seleniu se găsește în tiroidă, glanda din corpul nostru.

În momentul în care lipsește acest mineral, simptomatologia este difuză, pentru că el este foarte mic: stări de oboseală, căderea părului, dar acestea apar și la deficiențe de alte minerale. Atunci se fac analize, testări și recunoaște dacă apar aceste deficiențe”, a explicat nutriționistul Anca Hâncu.

Necesarul zilnic  de seleniu este de 55 mcg pe zi, iar acesta se găsește în oleaginoase, ”mai ales în nucile braziliene, dar și în vegetale, în ficat, în fructe de mare”, a mai spus nutriționistul.

Pe lângă efectul antioxidant, ce ajută în prevenirea bolilor cardiovasculare sau a cancerelor, seleniu mai re și alte beneficii, precum:

Prevenirea declinului mintal. Stresul oxidativ este implicat atât în apariția, cât și în progresia bolilor neurologice, precum Parkinson, scleroza multiplă și boala Alzheimer.

Studiile arată că nivelul de antioxidanți din alimente și suplimente pot îmbunătăți memoria pacienților cu boala Alzheimer, notează Healthline.

Ajută sănătatea tiroidei. Seleniu este important pentru buna funcționare a glandei tiroide, iar prin acțiunea sa antioxidantă, seleniul joacă un rol esențial în secreția hormonilor tiroidieni.

De altfle, deficitul se seleniu a fost asociat cu afecțiunile tiroidei, precum tiroidita Hashimoto, care este un tip de hipotiroidism.

Stimulează sistemul imunitar. Seleniul joacă un rol important în sănătatea sistemului imunitar. Acest antioxidant ajută la scăderea stresului oxidativ în corp, ceea ce reduce inflamația și îmbunătățește imunitatea.

Reduce simptomele astmului. Astmul este asociat cu niveluri crescute de stres oxidativ și inflamație în corp. Datorită capacității seleniului de a reduce inflamația, unele studii sugerează că acest mineral poate ajuta la reducerea simptomelor legate de astm.

Un studiu a arătat că pacienții astmatici cu niveluri mai ridicate de seleniu în sânge aveau o funcție pulmonară mai bună decât cei cu niveluri mai scăzute, mai arată sursa menționată.

Vezi și: Respirația șuierătoare, wheezing, cauze, simptome, tratament. Poate avea legătură și cu tulburările gastroesofagiene

Cromul, beneficii pentru sănătate

”Cromul este foarte legat de metabolismul glucidelor, iar stările de foame, de lipsă a sațietății, pofta de dulce, pot fi legate de deficitul de crom. 

O alimentație echilibrată, în care avem din toate, și nuci, și semințe, și broccoli,  o cană de broccoli ne aduce aproape toată cantitatea de crom de care avem nevoie, și cereale integrale, și carne de pasăre, va preveni orice deficiență de acest gen.

În momentul în care excludem anumite medicamente, pentru că suntem intoleranți, pentru că vrem să scădem în greutate și nu știm cum și facem greșeli, atunci vom avea diverse deficiențe”, a mai spus nutriționistul.

Printre beneficiile consumului de crom se numără:

- Reducerea trigliceridelor și creșterea colesterolului bun

- Îmbunătățește sensibilitatea la insulină în cazul celor cu diabet de tip 2.

Necesarul zilnic de crom este de 35 mcg pe zi, iar cele mai bogate alimente în crom sunt:

- sucul de struguri

- făina integrală de grâu

- drojdia de bere

- sucul de portocale

- carnea de vită

- sucul de roșii

- merele

- fasolea verde, notează Healthline.

Seleniu și crom, excesul și reacțiile adverse

Totodată mai spune nutriționistul, ”excesul de zinc, crom sau seleniu poate să producă greață, vărsături, diverse tulburări, de obicei, digestive,  în prima etapă, chiar căderea părului.

Din alimentație, foarte greu am putea avem acest exces de oligominerale, pentru că nu se găsesc în cantitate atât de mare. Din ce luăm după ureche, din toate mineralele și combinațiile acestea care sunt corecte, multe dintre ele, dacă sunt luate în cantitate mai mare, să ne crească imunitatea, putem să avem probleme”, a concluzionat nutriționistul.

Vezi și: Cum poate mirosul să ne ducă la divorț sau depresie. Radu Leca: Acesta este adevărul. Nu mai sunt atrași

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel