Semințele de Floarea-soarelui, beneficii și efecte nedorite
Semințele de flarea-soarelui sunt hrănitoare și bune pentru o dietă sănătoasă, dar doar în anumite condiții și cantități.
Semințele de floarea-soarelui, care sunt recoltate din miezul florilor mari, cu petale galbene, au o istorie lungă și interesantă. Amerindienii au cultivat floarea-soarelui în urmă cu aproximativ 8.000 de ani, folosind semințele pentru a face făină pentru pâine.
Semințe de floarea-soarelui, beneficii
Astăzi, agricultorii cultivă două tipuri principale de floarea-soarelui. Cele cu coajă neagră solidă, care au semințe extra-uleioase și sunt presate în ulei de floarea-soarelui sau folosite ca hrană pentru păsări animale.
Aceste semințe bogate în nutrienți pot face parte dintr-o dietă sănătoasă pentru toată lumea. Semințele de floarea-soarelui pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale și a bolilor de inimă, a colesterolului, a zahărului din sânge (glicemiei) și a diabetului, deoarece conțin vitamina E - unul dintre cei mai importanți antioxidanți, magneziu, proteine, acizi grași linoleici și mai mulți compuși vegetali.
Mai mult, studiile leagă semințele de floarea soarelui cu multiple alte beneficii pentru sănătate.
În 30 de grame de semințe decojite (cantitatea recomandată de ghidurile americane) avem:
Calorii: 163
Grăsime totală, care include: 14 grame
- Grasimi saturate: 1,5 grame
- Grăsime polinesaturată: 9,2 grame
- Grăsimi monoasaturate: 2,7 grame
Proteine: 5,5 grame
Carbohidrați: 6,5 grame
Fibre: 3 grame
Vitamina E: 37% din cantitatea zilnică recomandată
Niacină: 10% din cantitatea zilnică recomandată
Vitamina B6: 11% din cantitatea zilnică recomandată
Vitamina B9 (Folat): 17% din cantitatea zilnică recomandată
Acid pantotenic: 20% din cantitatea zilnică recomandată
Fier: 6% din cantitatea zilnică recomandată
Magneziu: 9% din cantitatea zilnică recomandată
Zinc: 10% din cantitatea zilnică recomandată
Cupru: 26% din cantitatea zilnică recomandată
Mangan: 30% din cantitatea zilnică recomandată
Seleniu: 32% din cantitatea zilnică recomandată.
Potențiale dezavantaje
Deși sunt sănătoase, ele au mai multe dezavantaje. Spre exemplu au un conținut ridicat de calorii - în 30 de grame avem 163 de calorii.
Apoi, e bine să le consumați în stare naturală, adică doar decojite, nu și prăjite și sărate, asta dacă nu vreți să înghițiți prea multă sare. Spre exemplu, 30 de grame de semințe prăjite pot conține 2.500 mg de sodiu, care înseamnă 108% din cantitatea zilnică recomandată.
De asemenea, au un conținut mare de cadmiu, un metal greu pe care planta îl extrage din sol și îl deune în semințe. Cadmiul poate dăuna rinichilor dacă sunteți expus la cantități mari pe o perioadă lungă de timp.
Germinarea semințelor poate avea de asemenea efecte nedorite, pentru că semințele puse la încolțit pot fi contaminate cu bacterii dăunătoare, cum ar fi Salmonella, care poate prospera în condițiile calde și umede necesare procesului.
Consumul semințelor de floarea soarelui în coajă vă poate crește riscul de constipație, deoarece puteți mânca neintenționat fragmente de coji pe care tractul digestiv nu le poate digera.
Nu în ultimul rând, deși alergiile la semințele de floarea-soarelui sunt relativ rare, reacțiile pot include astm, umflarea gurii, mâncărimi în cerul gurii, erupții cutanate, leziuni, vărsături și anafilaxie.
-
-
Semnul banal care îți arată că ai o boală cardiacă mortală02.11.2025, 18:41
-
-
Anticoncepționalele, efect negativ important. Duc la cancer de sân02.11.2025, 15:27
-
Cum să iei vitamina C pentru a fi cât mai eficientă. Ai greșit până acum02.11.2025, 14:04
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
