Semințele de floarea soarelui, riscante. Când devin un pericol pentru sănătate

Monika Baciu |
Data publicării:
semintele de floarea soarelui - FOTO: Freepick@jcomb
semintele de floarea soarelui - FOTO: Freepick@jcomb

Semințele de floarea soarelui pot fi dăunătoare pentru organism. Află când se întâmplă acest lucru.

Semințele de floarea soarelui sunt bogate în grăsimi sănătoase și o sursă bună de fibre, proteine, fier, vitamina E și câteva dintre vitaminele B. Dar, ca orice lucru în viață, moderația este esențială. Specialiștii atrag atenția că un consum excesiv de semințe de floarea soarelui ne poate afecta sănătatea. 

Consumul prea mare, chiar și de alimente sănătoase, cum ar fi semințele de floarea-soarelui, poate duce la efecte nedorite, cum ar fi creșterea în greutate și consumul excesiv de sodiu. Cel mai bine este să rămânem la o porție standard de semințe, care este de aproximativ 1/4 ceașcă, pentru a evita pericolele potențiale, arată Live Strong.

Semințele de floarea soarelui nesărate pot fi o gustare sănătoasă atunci când sunt consumate cu moderație, dar dacă mâncați prea multe, acestea vă pot sabota eforturile de pierdere în greutate, pe lângă faptul că provoacă alte efecte nedorite.

Vezi și: Boala Alzheimer, progres. De la diagnostic până la cele 7 etape de degradare

Semințele de floarea soarelui, sabotorul dietei

Consumul prea mult de orice alimente poate provoca creșterea în greutate. Creșterea în greutate este cel mai adesea rezultatul consumului de calorii. Când corpul tău nu poate folosi caloriile pe care le consumi și le stochează ca grăsime.

Ghidul dietetic 2015-2020 recomandă ca aportul caloric să varieze între 1.600 și 2.400 de calorii pe zi pentru femeile adulte și între 2.000 și 3.000 de calorii pe zi pentru bărbații adulți, în funcție de vârstă și de nivelul de activitate.

O porție de semințe de floarea soarelui prăjită oferă 175 de calorii, care este de aproape 10 la sută dintr-un aport zilnic tipic de 2.000 de calorii. Dacă mâncați două, trei sau chiar cinci ori această cantitate, ați putea obține circa 875 de calorii. 

Consumul de prea multe semințe de floarea soarelui va duce la consumul de calorii în exces și creșterea în greutate.

Vezi și: Durerea de cot, cauze și tratament. Ce categorii de persoane sunt mai expuse

Exces de grăsimi saturate

Semințele de floarea soarelui sunt o sursă bogată de grăsimi mono și polinesaturate sănătoase. Acestea s-au dovedit a fi utile pentru a îmbunătăți sănătatea inimii, dar cu toate acestea, ele sunt, de asemenea, o sursă de acizi grași saturați. Astfel, un exces de semințe de floarea soarelui poate duce la niveluri crescute de lipoproteine nesănătoase cu densitate mică sau colesterol LDL.

Deși nu a fost stabilită nicio limită de USDA, Asociația Americană a Inimii recomandă ca oamenii să-și limiteze aportul de grăsimi saturate la cel mult 5 până la 6% din aportul zilnic de calorii sau la 11 până la 13 grame.

Un sfert de cană de miez de floarea-soarelui prăjită conține 1,7 grame de grăsimi saturate, ceea ce este egal cu 15 calorii de grăsimi, deoarece grăsimile au 9 calorii pe gram. Acest lucru ar putea cauza probleme dacă mâncați alte alimente bogate în grăsimi saturate în plus față de semințele de floarea-soarelui, mai arată Live Strong.

Vezi și: Os de pește blocat în gât, trucuri simple și de efect pentru a-l scoate. Când devine o urgență medicală

Aport ridicat de sodiu

Unele tipuri de semințe de floarea soarelui sunt sărate în timpul procesării. Baza de date națională de nutrienți USDA raportează că o porție de miez de semințe de floarea soarelui prăjite și sărate oferă 174 miligrame de sodiu.

Asociația Americană a Inimii recomandă ca oamenii să mănânce mai puțin de 1.500 de miligrame de sodiu pe zi pentru a preveni hipertensiunea arterială și bolile cardiovasculare. O porție de semințe sărate de floarea soarelui oferă 12% din această limită, ceea ce le face o gustare acceptabilă dacă nu vă răsfățați cu alimente sărate la alte mese.

Aport ridicat de fosfor

Consumul excesiv de semințele de floarea soarelui ar putea cauza probleme cu aportul excesiv de fosfor, ceea ce poate duce la calcifierea țesuturilor nesostali și la leziuni renale. Aportul excesiv de seleniu ar putea provoca simptome de selenoză, inclusiv păr fragil și unghii, erupții cutanate, oboseală și iritabilitate, și chiar moartea.

Vezi și: Apa potabilă, realitatea unui pericol ascuns în pahar. Cum este tratată, de ce are gust diferit, ce BOLI riști și când să NU o mai bei: Nu este potabilă în condițiile astea

Deteriorarea dinților și a gingiilor

Consumul de semințe de floarea soarelui necojite necesită să spargeți coaja între dinți. Dacă smalțul dinților este slăbit, această acțiune poate provoca deteriorarea dinților și gingiilor, mai ales dacă spargeți semințele în cantități mari. În plus, coaja semințelor poate fi prinsă între dinți și gingii care vă pot irita gura, arată Love and Know.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel