Semințele de pin, sursă de Omega 3. Reglează glicemia și promovează sănătatea creierului. Cum se pot consuma

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
semintele de pin. FOTO: Freepik @morelena
semintele de pin. FOTO: Freepik @morelena

Semințele de pin sunt mici, dar bogate în nutrienți și grăsimi sănătoase. Au beneficii importante pentru sănătatea inimii și a creierului.

Semințele de pin sunt o gustare ideală, putând fi consumate sub formă crudă, dar și coapte. Acestea pot fi adăugate în salate, presărate peste hummus sau parte din alte sosuri.

Semințele de pin cresc preponderent în emisfera nordică, în Asia, Europa și America de Nord, iar conținutul nutrițional al acestora diferă în funcție de specia de pin, de mediu și de regiune. Astfel, semințele de pin din zona asiatică sunt mai mici, în timp ce soiurile care cresc în Europa sunt mai subțiri și mai lungi.

Semințele de pin, valori nutriționale

O porție de 34 de grame de semințe de pin conțin:

- calorii 227

- grăsimi 23 grame

- sodiu 1 mg

- carbohidrați 4 grame

- fibre 1 gram

- zahăr 1 gram

- proteine 5 grame.

Vezi și: Fructele și legumele de sezon, beneficii importante pentru sănătate. Mario Popescu: Să consumăm din abundență ceea ce ne oferă

Semințele de pin, beneficii pentru sănătate

Semințele de pin au beneficii  importante pentru sănătate, de la sănătatea inimii la cea a creierului.

Promovează sănătatea inimii

Nivelurile ridicate de colesterol ”rău” din sânge, sau lipoproteine cu densitate scăzută (LDL), pot crește riscul de boli de inimă.

Acidul pinolenic, un acid gras polinesaturat izolat exclusiv în uleiul de nucă de pin, poate contribui la scăderea nivelului de colesterol LDL din sânge.

Studiile efectuate la șobolani au sugerat că acidul pinolenic determină ficatul să preia și să metabolizeze mai mult colesterol LDL din sânge, notează Healthline.

Mecanismul care duce la această scădere a colesterolului nu este încă pe deplin cunoscută, motiv pentru care sunt necesare studii suplimentare.

Îmbunătățește nivelul zahăr din sânge

Studiile pe animale au arătat faptul că un consum de semințe de pin poate contribui rapid la scăderea nivelului de zahăr din sânge.

Astfel, înlocuirea alimentelor bogate în carbohidrați cu grăsimile sănătoase, grăsimi nesaturate, care se găsesc în semințele pin, poate avea ca efecte beneficie scăderea nivelului de zahăr din sânge.

Într-o revizuire din 2014, cercetătorii au analizat mai multe studii privind efectul consumului de semințe de pin asupra markerilor diabetici la persoanele cu diabet de tip 2, iar rezultatul a indicat faptul că un consum de 56 de grame de semințe de pin, pe o perioadă de două luni, poate contribui la îmbunătățirea nivelului de glucoză, respectiv a sensibilității la insulină.

Mai mult decât atât, într-o porție de 28 de grame de semințe de pin se găsește o doză importantă de mangan (108% din necesarul zilnic), care este asociat cu scăderea riscului de diabet.

De asemenea, semințele de pin furnizează polifenoli, compuși fenolici, cu acțiune antioxidantă și care au și alte beneficii pentru sănătate.

Pe lângă sănătatea inimii și gestionarea glicemiei, polifenolii ajută la prevenirea cheagurilor de sânge, la protecția împotriva cancerului, promovarea unei digestii sănătoase, dar și îmbunătățirea funcției cerebrale și creșterea imunității.

Ajută la menținerea  unei greutăți sănătoase

Semințele de pin conțin proteine, fibre și grăsimi sănătoase, iar toate acestea contribuie la menținerea senzației de sațietate pe o perioadă mai mare de timp, ceea ce înseamnă un aport caloric mai mic, deci și o scădere sau menținere a greutății.

Chiar dacă semințe de pin sunt bogate în calorii, ele nu contribuie la creșterea în greutate și vă ajută să vă simțiți mai satisfăcut. Alegerea semințelor de pin pentru o gustare sănătoasă în locul alimentelor procesate, pline de grăsimi, sare și zahăr, vă va ajuta să atât să consumați mai puțin, dar și să vă mențineți mai sănătos.

Acizii grași care se găsesc în semințele de pin au fost, de asemenea, asociați cu gestionarea greutății.

Este cunoscut faptul că dieta occidentală, care a căpătat o amploare foarte mare în lume, crește riscul de boli metabolice, boli de inimă, dar și anumite cancere.

Stimulează sănătatea creierului

Omega 3 sunt acizi grași esențiali ce sunt aduși în organism prin intermediul alimentație.

Există mai multe tipuri de acizi grași Omega 3, care diferă în funcție de forma și dimensiunea lor chimică. Cele mai comune trei tipuri sunt:

- acidul eicosapentaenoic (EPA), principala sa funcție este de a produce eicosanoizi, un compus chimic cu efect antiinflamator. EPA poate reduce simtomele depresiei

- acidul docosahexaenoic (DHA), contribuie la dezvoltarea și funcționarea creierului

- acidul alfa-linolenic (ALA) poate fi transformat în EPA și DHA, deși procesul nu este foarte eficient. ALA pare să fie benefic pentru inimă, sistemul imunitar și sistemul nervos, mai arată Healthline.

Acizii grași Omega 3 sunt o parte esențială a membranelor celulelor umane. Ei au și alte funcții importante, printre care:

- îmbunătățirea sănătății inimii, ajută la controlul colesterolului, trigliceridelor și a nivelului tensiunii arteriale

- susținerea sănătății mentale. Suplimentele pot preveni depresia, boala Parkinson și episoadele psihotice la cei cu risc

- reducerea masei corporale

- reducerea grăsimii de la nivelul ficatului

- susține dezvoltarea neuronală a fătului

- acțiune antiinflamatoare, cu efect asupra bolilor cronice.

În ciuda beneficiilor pe care le are Omega 3 asupra sănătății, mulți oameni nu reușesc să introducă în alimentație necesarul de  acizi grași Omega 3. 

Însă, o porție de 28 de grame de semințe de pin aduce 31,4 mg de Omega 3, în contextul în care, potrivit INS, necesarul este de 1,1 g la femei, respectiv de 1,6 g pe zi la bărbați.

Puteți totuși să vă creșteți puțin aportul de Omega 3, presărând o mână de semințe de pin peste paste sau adăugându-le ca element crocant peste pâinea prăjită cu avocado.

Vezi și: Oreionul, boala contagioasă cu complicații pe viață. La ce trebuie să fie atenți părinții și cum se poate trata boala

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel