Semințele de pin, sursă de Omega 3. Reglează glicemia și promovează sănătatea creierului. Cum se pot consuma
Semințele de pin sunt mici, dar bogate în nutrienți și grăsimi sănătoase. Au beneficii importante pentru sănătatea inimii și a creierului.
Semințele de pin sunt o gustare ideală, putând fi consumate sub formă crudă, dar și coapte. Acestea pot fi adăugate în salate, presărate peste hummus sau parte din alte sosuri.
Semințele de pin cresc preponderent în emisfera nordică, în Asia, Europa și America de Nord, iar conținutul nutrițional al acestora diferă în funcție de specia de pin, de mediu și de regiune. Astfel, semințele de pin din zona asiatică sunt mai mici, în timp ce soiurile care cresc în Europa sunt mai subțiri și mai lungi.
Semințele de pin, valori nutriționale
O porție de 34 de grame de semințe de pin conțin:
- calorii 227
- grăsimi 23 grame
- sodiu 1 mg
- carbohidrați 4 grame
- fibre 1 gram
- zahăr 1 gram
- proteine 5 grame.
Semințele de pin, beneficii pentru sănătate
Semințele de pin au beneficii importante pentru sănătate, de la sănătatea inimii la cea a creierului.
Promovează sănătatea inimii
Nivelurile ridicate de colesterol ”rău” din sânge, sau lipoproteine cu densitate scăzută (LDL), pot crește riscul de boli de inimă.
Acidul pinolenic, un acid gras polinesaturat izolat exclusiv în uleiul de nucă de pin, poate contribui la scăderea nivelului de colesterol LDL din sânge.
Studiile efectuate la șobolani au sugerat că acidul pinolenic determină ficatul să preia și să metabolizeze mai mult colesterol LDL din sânge, notează Healthline.
Mecanismul care duce la această scădere a colesterolului nu este încă pe deplin cunoscută, motiv pentru care sunt necesare studii suplimentare.
Îmbunătățește nivelul zahăr din sânge
Studiile pe animale au arătat faptul că un consum de semințe de pin poate contribui rapid la scăderea nivelului de zahăr din sânge.
Astfel, înlocuirea alimentelor bogate în carbohidrați cu grăsimile sănătoase, grăsimi nesaturate, care se găsesc în semințele pin, poate avea ca efecte beneficie scăderea nivelului de zahăr din sânge.
Într-o revizuire din 2014, cercetătorii au analizat mai multe studii privind efectul consumului de semințe de pin asupra markerilor diabetici la persoanele cu diabet de tip 2, iar rezultatul a indicat faptul că un consum de 56 de grame de semințe de pin, pe o perioadă de două luni, poate contribui la îmbunătățirea nivelului de glucoză, respectiv a sensibilității la insulină.
Mai mult decât atât, într-o porție de 28 de grame de semințe de pin se găsește o doză importantă de mangan (108% din necesarul zilnic), care este asociat cu scăderea riscului de diabet.
De asemenea, semințele de pin furnizează polifenoli, compuși fenolici, cu acțiune antioxidantă și care au și alte beneficii pentru sănătate.
Pe lângă sănătatea inimii și gestionarea glicemiei, polifenolii ajută la prevenirea cheagurilor de sânge, la protecția împotriva cancerului, promovarea unei digestii sănătoase, dar și îmbunătățirea funcției cerebrale și creșterea imunității.
Ajută la menținerea unei greutăți sănătoase
Semințele de pin conțin proteine, fibre și grăsimi sănătoase, iar toate acestea contribuie la menținerea senzației de sațietate pe o perioadă mai mare de timp, ceea ce înseamnă un aport caloric mai mic, deci și o scădere sau menținere a greutății.
Chiar dacă semințe de pin sunt bogate în calorii, ele nu contribuie la creșterea în greutate și vă ajută să vă simțiți mai satisfăcut. Alegerea semințelor de pin pentru o gustare sănătoasă în locul alimentelor procesate, pline de grăsimi, sare și zahăr, vă va ajuta să atât să consumați mai puțin, dar și să vă mențineți mai sănătos.
Acizii grași care se găsesc în semințele de pin au fost, de asemenea, asociați cu gestionarea greutății.
Este cunoscut faptul că dieta occidentală, care a căpătat o amploare foarte mare în lume, crește riscul de boli metabolice, boli de inimă, dar și anumite cancere.
Stimulează sănătatea creierului
Omega 3 sunt acizi grași esențiali ce sunt aduși în organism prin intermediul alimentație.
Există mai multe tipuri de acizi grași Omega 3, care diferă în funcție de forma și dimensiunea lor chimică. Cele mai comune trei tipuri sunt:
- acidul eicosapentaenoic (EPA), principala sa funcție este de a produce eicosanoizi, un compus chimic cu efect antiinflamator. EPA poate reduce simtomele depresiei
- acidul docosahexaenoic (DHA), contribuie la dezvoltarea și funcționarea creierului
- acidul alfa-linolenic (ALA) poate fi transformat în EPA și DHA, deși procesul nu este foarte eficient. ALA pare să fie benefic pentru inimă, sistemul imunitar și sistemul nervos, mai arată Healthline.
Acizii grași Omega 3 sunt o parte esențială a membranelor celulelor umane. Ei au și alte funcții importante, printre care:
- îmbunătățirea sănătății inimii, ajută la controlul colesterolului, trigliceridelor și a nivelului tensiunii arteriale
- susținerea sănătății mentale. Suplimentele pot preveni depresia, boala Parkinson și episoadele psihotice la cei cu risc
- reducerea masei corporale
- reducerea grăsimii de la nivelul ficatului
- susține dezvoltarea neuronală a fătului
- acțiune antiinflamatoare, cu efect asupra bolilor cronice.
În ciuda beneficiilor pe care le are Omega 3 asupra sănătății, mulți oameni nu reușesc să introducă în alimentație necesarul de acizi grași Omega 3.
Însă, o porție de 28 de grame de semințe de pin aduce 31,4 mg de Omega 3, în contextul în care, potrivit INS, necesarul este de 1,1 g la femei, respectiv de 1,6 g pe zi la bărbați.
Puteți totuși să vă creșteți puțin aportul de Omega 3, presărând o mână de semințe de pin peste paste sau adăugându-le ca element crocant peste pâinea prăjită cu avocado.
-
-
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
Sindromul Wolff-Parkinson-White, afecțiune cardiacă tăcută. Poate rămâne ascunsă până la bătrânețe
Sindromul Wolff-Parkinson-White este o afecțiune cardiacă tăcută. Poate rămâne ascunsă până la bătrânețe.
Un test simplu poate prezice mai bine riscul de boli cardiovasculare decât cel standard
Bolile de inimă, diagnosticate diferit. Testul privind valoarea colesterolului nu mai este de actualitate.
Tromboza venoasă profundă, prevenție esențială în călătoriile de lungă durată
Tai chi şi yoga ajută la scăderea hipertensiunii arteriale "pe termen scurt"
EXCLUSIV Boala varicoasă, simptome și cauze. Semnul banal care trimite femeile la medic. Dr. Anca Chitic: Consecințele sunt grave
Ghiduri noi pentru colesterol și prevenția bolilor cardiovasculare
Jumătate dintre atacurile de cord nu sunt din cauza arterelor. Care este cauza infarctului
Generațiile născute după 1960, mai expuse riscului de moarte din cauza bolilor cardiovasculare
Boala gravă la care ești expus dacă ești născut după ACEST AN. Riscurile pot fi mortale.
Hipertensiunea lovește tot mai devreme. Medicii, avertisment
Testul care îți arată din timp dacă inima ta e în pericol înainte de apariția simptomelor
Un aditiv din plastic, asociat cu peste 356.000 de decese cauzate de bolile de inimă
Aditivul găsit la orice pas, asociat cu decesele din cauze cardiovasculare. Crește dramatic inflamația din organism.
Boala arterială periferică, semnal de alarmă pentru inimă și creier
Tratamentul cardiacilor, modificat. Factorul surpriză care scade tensiunea și reduce internările
Testul rapid și banal care îți arată dacă ai probleme cardiace. Diagnostic precis în câteva minute
Deficiența de fier în insuficiența cardiacă. Rolul saturației transferinei (TSAT) în diagnostic și management
Deficitul care îți afectează grav inima. Duce la complicații majore și nu îți dai seama.
Alimentele care afectează creierul și cresc tensiunea arterială
Hipertensiunea arterială, pandemie tăcută. Avertisment: Amenințare globală subestimată
Pandemia tăcută care ucide zilnic. Medicii lansează un avertisment sumbru. E o amenințare globală subestimată. Este principala cauză a mortalității la nivel global.
