Oreionul, boala contagioasă cu complicații pe viață. La ce trebuie să fie atenți părinții și cum se poate trata boala

Sonia Baciu |
Data publicării:
oreionul. FOTO: Freepik @BillionPhotos
oreionul. FOTO: Freepik @BillionPhotos

Oreionul este o boală contagioasă ce poate fi prevenită prin vaccinarea în copilărie. Printre complicațiile sale se află infertilitatea, pierderea auzului sau apariția meningitei ori a encefalitei.

Oreionul este o boală contagioasă care afectează în cea mai mare parte copiii, însă poate fi contactată și de către adulți. În cazul acestora din urmă, manifestarea bolii este mai agresivă decât la copii.

În calendarul național de vaccinare a României este inclusă și vaccinarea împotriva oreionului, aceasta fiind de altfel și forma de prevenire a îmbolnăvirii.

La 12 luni se administrează  prima doză de vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR), urmând ca a doua să fie administrată la vârsta de 5 ani.

Oreionul apare cu precădere în rândul persoanelor neimunizate și are un vârf de incidență la finalul sezonului rece și începutul primăverii.

Oreionul poate fi ușor, în special la copii, sau nu prezintă niciun simptom. De asemenea, există un risc mai mare de complicații pentru cei care sunt infectați după pubertate, inclusiv inflamații testiculare și ovariene.

Complicațiile grave includ pierderea auzului și, în cazuri rare, meningita și encefalita care pun viața în pericol.

Oreionul, transmitere

Oreionul se transmite pe cale aeriană, prin strănut, tuse, salivă, dar și prin contact cu suprafețele infectate, dacă apoi mâna se duce la nas, gură și ochi sau prin folosirea la comun a anumitor lucruri, precum vesela sau chiar periuța de dinți.

Oreionul este considerat foarte contagios deoarece se poate transmite înaintea apariției primelor simptome, virusul având o perioadă de incubație de 2 - 4 săptămâni, iar perioada de contagiozitate durează până la 5 zile după ce începe umflarea glandelor salivare.

Vezi și: Aparatul dentar la copii, indicații. Anca Mantu: Suptul degetului antrenează creșterea oaselor și a dinților spre anterior

Oreionul, simptome

În cele mai multe cazuri, simptomele oreionului apar după aproximativ 14 zile de la expunerea la virus și includ:

- febră, care poate dura câteva zile

- dureri de cap

- dureri de gât

 - dureri musculare

- frisoane

- oboseală accentuată

- pierderea apetitului

- umflarea glandelor salivare. Acest simptom al oreionului, care este prezent  la 70% dintre pacienți, duce la umflarea obrajilor, apare mai târziu și este însoțit și de inflamarea ganglionilor limfatici.

De precizat că în acest stadiu al bolii persoana afectată are probleme legate de mobilitatea gâtului, iar mestecatul este dureros. De asemenea, tumefacția parotidiană este inițial unilaterală, urmând ca în 2-4 zile să devină bilaterală și să cedeze abia în 10 zile.

- senzație de gură uscată, ca urmare a scăderii secreției de salivă

- inflamarea glandelor submandibulară și sublinguală. Aceste sunt simptome mai rar întâlnite.

Simptomele mai puțin frecvente, dar mai severe, pot include:

- febră mare

- frisoane tremurătoare

- greață

- vărsături

- durere abdominală

- dureri la nivelul gâtului, notează Very Well Health.

Inflamația învelișului creierului sau a măduvei spinării (meningită) sau a creierului însuși (encefalită) poate provoca dureri de cap moderate până la severe.

Vezi și: Îngrijirea pielii la menopauză: rutina și ingredientele magice. Dermatolog: Scade foarte mult, în special în primii cinci ani de la instalare

Oreionul, tratament

Fiind o boală virală, oreionul nu are un tratament specific, medicația indicată este pentru ameliorarea simptomelor asociate infecției. De asemenea, pe perioada prezenței simptomatologiei se impune izolarea la domiciliu până la dispariția completă a simptomelor, repaus la pat, o dietă ușoară, pe bază de pireuri sau supe pasate, care să poate fi consumate, și o hidratare corespunzătoare.

Oreionul, complicații

Una dintre cele mai rare complicații ale oreionului este pierderea auzului, care apare la mai puțin de 1% dintre cazuri.

De obicei, este observată doar la o singură ureche și auzul revine. Cu toate acestea, pierderea auzului poate fi permanentă, iar oreionul este cea mai frecventă cauză de surditate neurosenzorială unilaterală la copii.

Din acest motiv, este indicat să testați auzul copilului în următoarele 6-12 luni după infectarea cu oreion.

În ceea ce privește persoanele care au ajuns la pubertate fără să fie imunizate împotriva oreionului, așa cum este indicat în calendarul de vaccinare, riscul de complicații este ceva mai mare și se poate manifesta prin complicații legate de inflamația testiculelor, respectiv a ovarelor, precum și ale sistemului nervos central.

Complicațiile oreionului sunt:

- orhita, care reprezintă inflamarea testiculelor și poate conduce la infertilitate. Aceasta poate afecta 1 din 3 tineri care au făcut oreion la pubertate.

mastita. În cazul femeilor poate apărea inflamația glandelor mamare, dar și o inflamație a ovarelor, însă cazurile sunt foarte rare. Femeile aflate la început de sarcină care contactează virusul pot suferi avort spontan.

- pancreatita reprezintă inflamația pancreasului și poate apărea după prima săptămână de la debutul simptomelor.

- pierderea auzului și afectarea glandelor lacrimale.

Alte complicații ale oreionului sunt miocardita, prostatita, nefrita, poliartrita, pneumonia interstițială, conjunctivita, hepatita.

În contextul acestor complicații, care pot afecta nu doar starea de sănătate, ci și viața și calitatea vieții, este extrem de important să se acorde atenție vaccinării împotriva oreionului.

Potrivit medicului Valentina Boantă, teama părinților de acest vaccin este unul prea puțin justificat, deoarece reacțiile care apar după vaccinare sunt firești.

”Este un vaccin mai greuț, adică suportat de copilași puțin mai greu, pentru că el este un vaccin viu atenuat pentru trei boli eruptive grave și imunitatea dată de vaccin se consolidează în două etape.

În prima etapă se fac anticorpii pentru imunitate imediată și în a doua etapă, imunitatea pe termen îndelungat.

Și atunci, copilul trebuie urmărit o perioada mult mai lungă, aproape o lună și există zile când poate simula una dintre boli.

Adică poate să facă febră, o erupție ușoară, tuse, că toate sunt virusuri care se elimină respirator, și atunci părinții îl privesc mai ciudat”, ne-a declarat dr. Valentina Boantă, medic pediatru.

Vezi și: Vaccinul BCG, tratament pentru cancerul de vezică urinară cu efect major asupra bolii Alzheimer. Psihiatru: O reducere cu 20% a riscului de Alzheimer. Valoarea este neprețuită

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel