Fructele și legumele de sezon, beneficii importante pentru sănătate. Mario Popescu: Să consumăm din abundență ceea ce ne oferă

Sonia Baciu |
Data publicării:
fructele si legumele de sezon. FOTO: Freepik @fxquadro
fructele si legumele de sezon. FOTO: Freepik @fxquadro

Fructele și legumele de sezon vin cu multiple beneficii pentru sănătate, între acestea unul dintre cele mai importante ar putea fi considerat reducerea stresului oxidativ, care este factor declanșator pentru îmbătrânirea prematură și apariția anumitor cancere.

Fructele și legumele se găsesc pe tot parcursul anului, însă a le consuma, ca atare,  atunci când este sezonul lor poate aduce multiple beneficii.

 Consumul de fructe și legume proaspete, în sezon, este mai savuros și mai nutritiv, deoarece acestea nu sunt procesate sau conservate și astfel își păstrează conținutul de nutrienți, minerale și vitamine, care scade cu trecerea timpului de la recoltare.

De exemplu, conținutul de vitamina C din fructele și legumele proaspete este mai mare decât cel din afara sezonului.

Vezi și: Vaccinul BCG, tratament pentru cancerul de vezică urinară cu efect major asupra bolii Alzheimer. Psihiatru: O reducere cu 20% a riscului de Alzheimer. Valoarea este neprețuită

Fructele de sezon, beneficii pentru sănătate

Nutriționistul Mario Popescu susține necesitatea introducerii produselor vegetale de sezon în dieta noastră zilnică, precizând că ”natura știe când ni le dă și ni le oferă cu un anumit scop. De aceea este bine să consumăm din abundență ceea ce ne oferă”.

Astfel, acesta a explicat care sunt beneficiile pe care le putem obține în urma consumului de fructe de sezon.

Căpșunile sunt foarte versatile, acestea putând fi utilizate în anumite rețete, precum budinca de chia sau ca smoothie-ul de la micul dejun.

”Au un rol foarte important pentru sănătate, au un conținut scăzut de calorii și, de asemenea, au cantitate mare de fibre și de antioxidanți, care sunt importanți prevenirea stresului oxidativ. Să nu ne facem griji din cauza aportului caloric, pentru că acesta este foarte mic”, a declarat Mario Popescu la Vorbește lumea de la PRO TV.

Potrivit scorului ORAC, cel care determină capacitatea antioxidantă a alimentelor, căpșunile au un indice de 3.577 μ mol TE/100g. O porție de 100 de grame de căpșuni asigură 98% din necesarul de vitamina C.

Cireșele sunt o ”bogăție” pentru sănătate, având un conținut important de antioxidați, cu un indice ORAC apropiat de cel al căpșunilor, de 3.747 μ mol TE/100g.

”Un rol important al cireșelor este acela că previne îmbătrânirea prematură. Le putem consuma fără griji, au o cantitate mare de fibre și un indice glicemic scăzut, deci nu ne impactează glicemia.

Le putem folosi în gustări, le putem folosi dimineața, la micul dejun, pe stomacul gol, a mai spus nutriționistul.

Trebuie menționat că cireșele au au efect diuretic, fiind eficiente în eliminarea pietrelor la rinichi, reducând nivelul de acid uric, ceea ce le face potrivite pentru persoanele care suferă de gută.

Mai mult decât atât, cireșele sunt indicate în recuperarea sportivilor, prin efectul antiinflamator, antioxidant și prin conținutul de potasiu, mineralul ce ajută în electroliză și care reduce din efectele nocive ale consumului de sodiu.

Caisele ”au un SFP natural, au o cantitate foarte mare de betacaroten și ne ajută împotriva radiațiilor solare, oferă pielii un aspect sănătos, întinerește pielea, precum și faptul că sunt pline de fibre ajută la menținerea colesterolului în limite normale”, a mai spus Mario Popescu.

Pepenele roșu este plin de beneficii. ”Este fructul care are cea mai mare cantitate de apă, hidratează foarte bine organismul și o face intracelular.

Este o sursă importantă de licopen, un antioxidant foarte puternic, care ajură împotriva stresului oxidativ, a îmbătrânirii, pentru menținerea unui sistemul cardiovascular sănătos”, a mai spus nutriționistul, subliniind că acest fruct trebuie consumat singur, nu în combinație cu alte fructe ori cu pâine, cum poate unii făceau în copilărie.

Explicația este că deși are un indice glicemic scăzut, în combinație cu alte fructe acesta va crește și va avea impact asupra glicemiei.

Legumele de sezon, beneficii

Potrivit nutriționistului, legumele consumate în plin sezon ne aduc pe lângă vitamine și minerale și o cantitate însemnată de proteine de calitate, dar și de fibre.

Un astfel de exemplu este cel al mazării, ”care este o sursă importantă de proteine, de calitate. De asemenea, are și o cantitate însemnată de fibre, care induc senzația de sațietate și vine la pachet  cu multe vitamine și minerale.

Mazărea este foarte versatilă, fie că o gătim în mâncăruri, fie că o facem precum o pastă, din boabe, astfel o putem folosi în multe variante care e ajută și ne îmbunătățește procesul de digestie”, a mai spus Mario Popescu.

Salata trebuie să fie prezentă la ori masă, ”jumătate din farfurie trebuie să fie din legumă și salată. Aceasta vine la pachet cu foarte multe enzime care ajută la metabolizarea alimentelor de origine animală”, a mai spus nutriționistul.

Castravetele este o legumă care hidratează și este bun pentru ten. ”Putem să îl introducem atât în salate, cât și în smoothie-urile pe care le bem, fie îl amestecăm cu ananas, cu țelină”. a continuat Mario Popescu.

 Acum este și sezonul cartofilor noi, care sunt o sursă importantă de magneziu și potasiu. ”Ne ajută sistemul cardiovascular și inima. De asemenea, sunt o sursă bună de fibre”, a mai spus nutriționistul.

Vezi și: Îngrijirea pielii la menopauză: rutina și ingredientele magice. Dermatolog: Scade foarte mult, în special în primii cinci ani de la instalare

Consumul crescut de fructe și legume colorate, benefic pentru sănătatea femeilor

Cercetătorii au analizat studiile care investighează efectele carotenoizilor asupra sănătății femeilor, iar rezultatele au evidențiat faptul că un aport mai mare de fructe și legume bogate în antioxidanți pot reduce riscul de a dezvolta o serie de afecțiuni.

Multe boli neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer și degenerescența maculară legată de vârstă, sunt mai frecvente la femei decât la bărbați.

Unele cercetări sugerează că aceste diferențe pot apărea din cauza nivelurilor diferite de expunere la stresul oxidativ, atât din cauza factorilor legați de stilul de viață, cât și a factorilor interni, cum ar fi diferențele endocrine. Citește AICI cum poate ajura dieta bogată în antioxidanți și elemente antiinflamatoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel