Serotonina, asociată cu regurgitarea mitrală degenerativă. Cercetător: Poate ajuta la identificarea pacienților

Sonia Baciu |
Data publicării:
Serotonina. FOTO: Freepik @Allexxandar
Serotonina. FOTO: Freepik @Allexxandar

Serotonina a fost asociată cu o afecțiune cardiacă, arată un studiu recent. ”Poate ajuta la identificarea pacienților care ar putea avea nevoie mai devreme de o intervenție chirurgicală”, susține unul dintre cercetători.

Serotonina este o substanță chimică produsă de celulele nervoase și care trimite semnale între celulele nervoase. Ea se găsește în multe părți ale corpului, de la sistemul digestiv până la trombocitele din sânge și tot sistemul nervos central.

În același timp, serotonina joacă un rol important în reglarea stării de spirit. Serotonina este produsă de aminoacidul esențial triptofan. Acesta poate fi introdus în organism prin dietă, iar cele mai comune alimente care îl conțin sunt carnea, lactatele, ouăle și nuci.

De asemenea, serotonina vă ajută organismul să:

- reglementeze anxietatea

- experimenteze fericirea

- vindece rănile

- stimuleze greața, arată Healthline.

Vezi și: Cancerul de vezică urinară, boala mai frecventă la bărbați. Urolog: Este incriminat în apariția a 50-60% dintre tumorile vezicale

Regurgitarea mitrală degenerativă, asociată cu serotonina

Potrivit unui studiu recent, serotonina poate avea un impact asupra valvei mitrale a inimii și poate accelera exponențial afecțiunea cardiacă cunoscută ca regurgitare mitrală degenerativă (RMD), notează Science Daily.

Studiul, realizat de cercetătorii de la Departamentul de Chirurgie al Universității Columbia, în colaborare cu Centrul de Pediatrie Cardiacă a Spitalului de Copii din Philadelphia, Universitatea Pennsylvania și Institutul Inimii Valley și publicat în Science Translational Medicine, a implicat 9.000 de pacienți care au suferit o intervenție chirurgicală de reparare sau de înlocuire a valvei pentru această afecțiune și au fost evaluate 100 de biopsii de valvă mitrală.

2. -imagine fara descriere- (heart-ultrasound-cardiac-scan-medical-checkup-result-ad-banner-background-with-copy-space-text_91279100.jpg)

Foto: Freepik @val-suprunovich

Concret, serotonina se leagă de anumiți receptori de pe suprafața unei celule, trimițând un semnal către celulă pentru a acționa în consecință, în timp ce proteina cunoscută sub numele de transportor de serotonină (SERT sau 5-HTT) deplasează serotonina în interiorul celulei pentru a fi reabsorbită și reciclată, un proces cunoscut sub numele de recaptare a serotoninei.

Inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) se leagă de SERT pentru a reduce recaptarea serotoninei, permițând acesteia să rămână disponibilă o perioadă mai lungă de timp.

Acestă disponibilitate crescută a serotoninei poate contribui la ameliorarea simptomelor tulburărilor de dispoziție, IRSR fiind printre cele mai prescrise tipuri de medicamente antidepresive.

”Studiind datele acestor pacienți, am descoperit că administrarea de inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei a fost asociată cu insuficiența mitrală severă care trebuia tratată cu intervenții chirurgicale la o vârstă mai mică decât în cazul pacienților care nu iau ISRS”, spune Giovanni Ferrari, unul dintre autorii studiului.

De asemenea, cercetătorii sugerează testarea pacienților cu RMD pentru o potențială activitate scăzută a SERT prin genotiparea lor, care poate fi determinată cu ușurință dintr-o probă de ADN.

”Evaluarea pacienților cu RMD pentru o activitate SERT scăzută poate ajuta la identificarea pacienților care ar putea avea nevoie mai devreme de o intervenție chirurgicală la valva mitrală.

Repararea promptă a unei valve mitrale care este foarte permeabilă ar proteja inima și ar putea preveni insuficiența cardiacă congestivă”, mai spune Ferrari.

Regurgitarea mitrală degenerativă, cauze și simptome

Regurgitarea mitrală degenerativă, insuficiența mitrală, este una dintre cele mai frecvente tipuri de boli ale valvei cardiace în care valva dintre camerele stângi ale inimii nu se închide complet, permițând sângelui să se scurgă înapoi prin valvă.

Regurgitarea mitrală degenerativă aduce simptome precum oboseală și dificultăți de respirație. Din cauza eficienței reduse a circulației, inima este solicitată mai mult, lucra care în timp poate duce la daune permanente, grave și care pot pune viața în pericol, inclusiv fibrilație atrială și insuficiență cardiacă.

Stenoza aortică, tratament. Iliescu: Aorta se mai strică. Cum se mai strică la motor, se strică și la om. Românul de 75 de ani e mort, elvețianul e cu bicicleta pe munte

Stenoza valvei aortice variază de la ușoară la severă. Simptomele apar, în general, atunci când îngustarea valvei este severă. Unele persoane cu stenoză aortică valvulară pot să nu aibă simptome timp de mulți ani. 

Valva dintre camera inferioară stângă a inimii și artera principală a corpului (aorta) este îngustată și nu se deschide complet. Acest lucru reduce sau blochează fluxul de sânge de la inimă către aortă și către restul corpului.

Tratamentul stenozei aortice depinde de gravitatea afecțiunii. Este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a repara sau înlocui valva. Fără tratament, stenoza severă a valvei aortice poate duce la deces.

Vlad Iliescu, prof. univ. UMF "Carol Davila", doctor în științe medicale și șeful secției Chirurgie Cardiovasculară la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare "Prof. Dr. C.C. Iliescu", a explicat, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical, care sunt noile opțiuni de tratament pentru stenoza valvei aortice. Citește mai departe AICI.

Vezi și: 8 alimente toxice care pot duce la cancer sau chiar deces. La ce să fii atent când consumi floricele de porumb sau miere de albine

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel