Simptomele DEMENȚEI: semnalul de alarmă care apare chiar și cu 10 ani înainte

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
 Demență, boala Alzheimer
Demență, boala Alzheimer

Demența cu corpi Lewy poate să aibă simptome cu până la 10 ani înainte de peierderea memoriei. 

Simptomele demenței apar cu mult timp înante de pierderea memoriei, iar cunoașterea multitudinii de semne vă poate ajuta să luați măsuri eficiente. Potrivit cercetărilor publicate în jurnalul Psychogeriatrics, un semn de avertizare legat de miros poate preceda pierderea memoriei cu aproape 10 ani.

Demența este un sindrom - o colecție de simptome - asociat cu declinul progresiv al creierului. Există multe tipuri de demență și au seturi diferite de simptome. Aceasta este o perspectivă importantă, deoarece pierderea memoriei nu este întotdeauna primul semn de avertizare.

Acesta pare să fie cazul demenței cu corpi Lewy - unul dintre cele mai comune tipuri de demență.

Un studiu publicat în revista Psychogeriatrics a constatat că disfuncția olfactiva a „precedat” debutul pierderii memoriei cu aproape 10 ani la pacienții cu „probabilă” demență cu corpi Lewy.

Disfuncția olfactivă este definită ca o capacitate redusă sau distorsionată de a simți mirosuri diferite.

Pentru studiu, cercetătorii au investigat retrospectiv cursurile clinice, inclusiv disfuncția olfactivă a 90 de pacienți cu demență probabilă cu corp Lewy.

S-a calculat momentul în care simptomele legate de demența cu corp Lewy care au precedat sau au urmat în raport cu debutul pierderii memoriei.

Simptomele legate de demența cu corpi Lewy au fost prezente la 79 din 90 de pacienți (87,8 la sută) cu demență probabilă cu corpi Lewy înainte sau în momentul apariției pierderii memoriei.

CITEȘTE PE DC MEDICAL: Arahide sau unt de arahide: care e mai bun și de ce

„Aceste simptome au precedat apariția pierderii memoriei între 1,2 și 9,3 ani”, au descoperit cercetătorii. „Este justificat un studiu prospectiv suplimentar pentru a determina semnificația clinică a simptomelor legate de LB la pacienții fără demență”, au mai precizat ei.

Persoanele cu demență cu corpi Lewy pot avea, de asemenea:

Halucinații – a vedea, auzi sau mirosi lucruri care nu există

Probleme cu înțelegerea, gândirea, memoria și judecata - aceasta este similară cu boala Alzheimer, deși memoria poate fi mai puțin afectată la persoanele cu demență cu corpi Lewy

Confuzie sau somnolență - acest lucru se poate schimba în câteva minute sau ore

Mișcare lentă, membre rigide și tremurături (tremurări incontrolabile)

Somn tulburat, adesea cu mișcări violente și strigăte

Stări de leșin, instabilitate și căderi.

Aceste probleme pot face activitățile zilnice din ce în ce mai dificile și cineva cu această afecțiune poate fi în cele din urmă în imposibilitatea de a avea grijă de ei înșiși.

Cum să acționezi

NHS recomandă să consultați un medic de familie dacă credeți că aveți simptome timpurii de demență, mai ales dacă aveți peste 65 de ani. Medicul de familie poate face câteva verificări simple pentru a încerca să găsească cauza simptomelor și vă poate trimite la o clinică de specialitate sau un alt specialist pentru teste suplimentare, dacă este necesar.

De asemenea, ei vă vor întreba dacă vă este dificil să gestionați activități de zi cu zi, cum ar fi:

Spălarea și îmbrăcarea (îngrijire personală)

Gătit și cumpărături

A plati chitante.

Nu este clar ce cauzează demența cu corpi Lewy, dar câțiva factori par să mărească riscul de a dezvolta aceasta. „Cei care au un membru al familiei cu demență cu corpi Lewy sau boala Parkinson sunt expuși unui risc mai mare”, explică Clinica Mayo.

Află mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel