Social media: cum te afectează utilizarea intensă a rețelelor sociale

Angela Sabău |
Data publicării:
Educația despre somn poate fi utilă adolescenților   FOTO: pexels.com
Educația despre somn poate fi utilă adolescenților FOTO: pexels.com

Timpul petrecut pe rețelele sociale îți poate afecta somnul. Un studiu făcut pe un grup de elevi arată că, cu cât mai mult timp au petrecut pe social media, cu atât somnul lor a fost mai afectat. 

Petrecerea a mai mult de trei ore pe zi pe rețelele de socializare este asociată cu probleme de somn, precum adormirea după ora 23.00 în nopțile din timpul săptămânii (când se presupune trezirea devreme), în rândul adolescenților din Marea Britanie, sugerează un studiu publicat în revista online BMJ Open.

Rezultatele „oferă dovezi riguroase și semnificative pentru a informa practica și politica pentru a sprijini somnul sănătos al adolescenților și utilizarea social media”, spun cercetătorii.

Există o preocupare din ce în ce mai mare cu privire la impactul posibil al timpului petrecut în fața ecranului, și în special la utilizarea rețelelor de socializare, asupra sănătății mintale și bunăstării tinerilor. Dar există puține dovezi clare pentru a fi utilizate în politica și practicile clinice în acest domeniu.

Pentru a rezolva acest decalaj de cunoștințe, cercetătorii și-au propus să genereze un profil tipic de utilizare a rețelelor de socializare și modele de somn în rândul adolescenților din Marea Britanie.

Ei au analizat datele pentru 11.872 de adolescenți (cu vârsta cuprinsă între 13-15 ani) din UK Millennium Cohort Study. Aceasta a urmărit starea de sănătate a unui eșantion reprezentativ la nivel național de oameni născuți între 2000 și 2002.

Participanții au raportat cât timp au petrecut pe rețelele de socializare pentru a include rețele de socializare sau site-uri de mesagerie sau aplicații, precum Facebook, Twitter și WhatsApp, într-o zi obișnuită.

De asemenea, au raportat obiceiuri tipice de somn, inclusiv ora la care au adormit și s-au trezit, atât în zilele școlare, cât și în zilele libere; cât a durat până să adormă și orice dificultăți au avut, dacă s-au trezit în timpul nopții.

Aproape un sfert sunt „utilizatori de nivel foarte mare” 

Puțin mai mult de o treime (33,7%) dintre adolescenți au spus că au petrecut mai puțin de 1 oră pe zi pe rețelele de socializare, astfel încât au fost clasificați ca utilizatori de nivel scăzut, în timp ce puțin sub o treime (31,6%) au declarat că au petrecut 1 - 3 ore pe zi și au fost clasificați ca utilizatori obișnuiți.

Din restul, puțin sub 14% au fost utilizatori de nivel mare (3 - 5 ore pe zi) și aproximativ unul din cinci (puțin sub 21%) au fost utilizatori de nivel foarte mare (mai mult de 5 ore pe zi).

După ce au ținut cont de mediul familial, precum și de sănătatea fizică și psihologică, cercetătorii au descoperit că utilizarea mai mare a social media a fost asociată în general cu probleme mai mari de somn.

Utilizatorii de medii sociale de nivel foarte ridicat aveau aproximativ 70% mai multe șanse să adoarmă după ora 23:00 în zilele de școală și după miezul nopții în zilele libere, decât utilizatorii obișnuiți.

Atât utilizatorii de rețele sociale de nivel înalt, cât și cei de nivel foarte înalt, au avut, de asemenea, mai multe șanse să spună că s-au trezit mai târziu (după ora 8 dimineața) în zilele școlare decât utilizatorii obișnuiți, iar utilizatorii de nivel foarte înalt au avut mai multe șanse să spună că au probleme să revină la somn după ce s-au trezit în timpul nopții.

Dar utilizatorii de social media scăzute au avut cel mai puțin șanse să adoarmă târziu și să se trezească târziu, confirmând teoria că social media afecează somnul. Aceasta este o preocupare deosebită în zilele de școală, deoarece întârzierile la culcare, apoi „prezic rezultate mai slabe academice și emoționale”, notează autorii.

Fetele au avut tendința de a petrece mai mult timp pe social media decât băieții și au raportat o calitate mai slabă a somnului.

Acesta este un studiu observațional și, ca atare, nu poate stabili cauza. Mai mult decât atât, măsurile s-au bazat pe auto-raport și pe durata de utilizare a rețelelor de socializare, mai degrabă decât pe conținut sau context, așa că este posibil să nu fi fost complet exacte.

Bunăstarea, importantă 

Cercetătorii recunosc, de asemenea, că utilizarea intensă a rețelelor de socializare și dificultățile de adormire pot reflecta problemele de sănătate care stau la baza, deoarece adolescenții cu o bunăstare mai săracă pot petrece mai mult timp pe social media și, de asemenea, pot avea probleme cu somnul.

Cu toate acestea, aceștia subliniază că acesta este un studiu amplu, reprezentativ la nivel național, care a luat în considerare o gamă largă de factori influenți și, ca atare, „oferă dovezi solide privind asocierile dintre utilizarea social media și rezultatele somnului”.

Cercetările viitoare ar trebui să urmărească să construiască „o înțelegere mai nuanțată, mai holistică a utilizării și a somnului social a adolescenților”, spun ei.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel