Somnolența excesivă, hipersomnia, cauze. Cum ne afectează rutina zilnică

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
somnolenta excesiva - FOTO: Freepik
somnolenta excesiva - FOTO: Freepik

Somnolența excesivă poate interfera cu activitățile zilnice. Hipersomnia este o afecțiunie caracterizată de somnolență excesivă pe timpul zilei. 

Somnolența excesivă, de asemenea, numită hipersomnie, este o experiență comună. Hipersomnia este caracterizată de episoade repetate de somnolenţă pe parcursul zilei sau de prelungirea somnului pe timpul nopţii.

Hipersomnia poate fi o afecțiune primară sau o afecțiune secundară. Hipersomnia secundară este rezultatul unei alte afecțiuni medicale. Persoanele cu hipersomnie au dificultăți de funcționare în timpul zilei, deoarece sunt frecvent obosite, ceea ce poate afecta concentrația și nivelul de energie.

Somnolența excesivă, de două tipuri

Hipersomnia poate fi primară sau secundară. Hipersomnia primară apare fără alte afecțiuni medicale prezente. Singurul simptom este oboseala excesivă.

Hipersomnia secundară se datorează altor afecțiuni medicale. Acestea pot include apnee de somn, Boala Parkinson, insuficiență renală, și sindromul oboselii cronice. Aceste afecțiuni duc la un somn de slabă calitate pe timpul nopții, ceea ce vă face să vă simțiți obosit în timpul zilei.

Vezi și: Alergiile la frig, simptome. Medic: Trebuie să fie atent diagnosticate pentru a nu fi confundate cu rinita alergică. Și tratamentul este diferit

Somnolența excesivă, cauze

Hipersomnia primară poate fi cauzată de probleme în sistemele creierului care controlează somnul și funcțiile de veghe.

Hipersomnia secundară este rezultatul unor afecțiuni care provoacă oboseală sau somn insuficient. De exemplu, apneea de somn poate provoca hipersomnie, deoarece poate provoca probleme de respirație pe timp de noapte, forțând oamenii să se trezească de mai multe ori pe parcursul nopții.

Unele medicamente pot provoca, de asemenea, hipersomnie. Consumul frecvent de droguri și alcool poate declanșa somnolență în timpul zilei. Alte cauze posibile sunt functța tiroidiană scazută și traumatismul cranian.

Vezi și: Tusea de dimineață, cauze. Ce trebuie să știi și când devine o urgență medicală

Somnolența excesivă, factori de risc

Persoanele cu afecțiuni care îi obosesc în timpul zilei sunt cele mai expuse riscului de hipersomnie. Aceste afecțiuni includ apnee de somn, afecțiuni renale, afecțiuni cardiace, afecțiuni cerebrale, depresie atipică, și funcția tiroidiană scăzută.

American Sleep Association afirmă că afecțiunea afectează bărbații mai mult decât femeile. Persoanele care fumează sau beau în mod regulat sunt, de asemenea, expuse riscului de a dezvolta hipersomnie. Medicamente care cauzează somnolență poate avea efecte secundare similare cu hipersomnie.

Somnolența excesivă, simptome

Principalul simptom al hipersomniei este oboseala constantă. Persoanele cu hipersomnie pot trage un pui de somn pe tot parcursul zilei, fără a alina senzația de somnolență De asemenea, au dificultăți în a se trezi din perioade lungi de somn.

Alte simptome de hipersomnie includ:

- iritabilitate

- anxietate

- pierderea poftei de mâncare

- gândire lentă sau vorbire îngreunată

- dificultate în a-și aminti anumite lucruri

- neliniște

Vezi și: 12 alimente bogate în Fier. Vă ajută să pierdeți în greutate și reduc riscul de depresie, boli de inimă și AVC

Somnolența excesivă, diagnostic

Pentru a diagnostica hipersomnia, un medic vă va revizui simptomele și istoricul medical. Un examen fizic poate testa pentru vigilență. Medicii folosesc mai multe teste pentru a diagnostica hipersomnia, inclusiv:

- jurnal de somn: Înregistrați somnul și orele de veghe din timpul nopții pentru a urmări tiparele de somn.

- testul Epworth. Scală de somnolenţă Epworth este un test de auto-raport care stabileşte gradul de severitate al somnolentei. Pentru un punctaj total de 11 sau mai mare, se consideră că persoană prezintă somnolenţă. Un punctaj de 19 sau mai mare conduce la concluzia că persoană este caracterizată de o somnolentă accentuată.

- test de latență multiplă a somnului: Luați un pui de somn monitorizat în timpul zilei. Testul măsoară tipurile de somn pe care le experimentezi.

- polisomnogramă: Stai la un centru de somn peste noapte. O mașină monitorizează activitatea creierului, mișcările ochilor, ritmul cardiac, nivelul de oxigen și funcția de respirație.

Vezi și: 6 reguli de aur pentru un somn odihnitor. Câte GRADE trebuie să avem și ce NU ar trebui să mai existe în dormitor: Multă lume crede că e bine, dar NU

Somnolența excesivă, tratament

Tratamentele pentru această afecțiune pot varia, în funcție de cauza hipersomniei. Multe medicamente destinate narcolepsiei pot trata hipersomnia.

Schimbarea stilului de viață este o parte critică a procesului de tratament. Un medic poate recomanda să încercați să aveți un program regulat de dormit. Evitarea anumitor activități poate îmbunătăți, de asemenea, simptomele, în special în jurul orei de culcare. Majoritatea persoanelor cu hipersomnie nu ar trebui să bea alcool. Un medic poate recomanda, de asemenea, o dietă bogată în alimentatie pentru a menține nivelul de energie.

Hipersomnia nu este o condiție care pune viața în pericol, dar poate afecta calitatea vieții unei persoane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel