Somnul insuficient, la fel de periculos ca șofatul băut. Câte ore trebuie să dormi pentru a evita accidentele

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
somnul insuficient. FOTO: Freepik @iherphotography
somnul insuficient. FOTO: Freepik @iherphotography

Somnul insuficient este nociv pentru sănătate, iar în unele cazuri poate pune viața în pericol.

Somnul este esențial pentru buna funcționare a corpului. În plus, acesta este la fel de important ca toate celelalte elemente ce definesc un ”stil de viață sănătos”: dietă echilibrată, hidratarea adecvată și activitatea fizică, precum și un nivel cât mai scăzut al stresului.

Beneficiile un somn de calitate, de 7-9 ore, cuprind:

- îmbunătățirea sistemului imunitar

- rol în sănătatea inimii

- facilitatea îmbunătățirii memoriei

- ajutor în reducerea stresului și a anxietății

- reglarea metabolismului.

Pe lângă acestea, somnul ajută și la ”așezarea” neuronilor, pentru a fi funcționali în ziua următoare.

Însă somnul insuficient sau de proastă calitate poate avea un impact major asupra sănătății, prin creșterea riscului de boli cardiovasculare și neurodegenerative, chiar și asupra vieții.

Vezi și: Tehnologia, pericol sau avantaj. Daniel David, avertisment pentru părinți: Nu este bună sau rea. Ea devine bună sau rea în funcție de cum o utilizăm

Somn puțin, risc de accident

Un studiu recent, publicat în Nature and Science of Sleep, a descoperit că dacă ați dormit mai puțin de cinci ore noaptea trecută, aveți la fel de multe șanse să aveți un accident de mașină ca și cum ați fi depășit limita legală de alcool, arată Science Alert.

Cercetătorii au menționat faptul că o cincime din accidentele rutiere sunt cauzate de oboseală. În ultimii 20 de ani, accidentele cauzate de consumul excesiv de alcool au scăzut considerabil.

Cu toate acestea, în același interval de timp, au fost înregistrate puține progrese privind reducerea numărului de accident cauzate de oboseală.

Pentru a găsi o explicație în acest sens au evaluat dovezi științifice din studiile de laborator și de teren, care au analizat care este cantitatea de somn necesară pentrua conduce în siguranță.

Astfel, cercetătorii au sintetizat rezultatele a 61 de studii unice și au constatat că un somn mai mic de 4-5 ore în ultimele 24 de ore este asociat cu dublarea riscului de accident de mașină.

”Acesta este același risc de accident observat atunci când șoferii au o concentrație de alcool în sânge de 0,05%.

Nu numai atât, dar riscul unui șofer de a avea un accident crește semnificativ cu fiecare oră de somn pierdută în noaptea precedentă.

Unele studii au sugerat chiar că, atunci când un șofer a dormit între zero și 4 ore în noaptea precedentă, este de până la 15 ori mai probabil să aibă un accident”, a declarat Madeline Sprajcer, lector în Psihologie, la CQ University Australia.

Potrivit cercetătorilor care au participat la acest studiu, rezultatul obținut ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru conducătorii auto, ba mai mult, o cerință rezonabilă pentru ca aceștia să respecte recomandările specialiștilor privind orele de somn, mai ales înainte de a urca la volan.

”Dacă ar fi să ne aliniem la gradul de risc considerat acceptabil pentru intoxicație (n.r. în sensul dat de consumul de alcool), am putea lua în considerare cerința de a dormi cel puțin patru-cinci ore înainte de a conduce.

Cu toate acestea, trebuie să luăm în considerare mai mult decât dovezile științifice. În cea mai mare parte, consumul de alcool este ceva ce indivizii aleg să facă”, a spus Drew Dawsons, director la Appleton Institute, subliniind că există și categorii de persoane care nu pot decide să doarmă mai mult, printre aceștia fiind proaspeții părinți, cei care lucrează în schimburi și persoanele cu tulburări de somn, precum insomnia.

Dacă pentru consumul de alcool există reglementări legislative, în cazul șofatului în stare de oboseală este nevoie de implicarea legiuitorilor, să existe un sprijin public semnificativ.

5 obiceiuri sănătoase de somn care prelungesc viața. Pot crește speranța de viață cu până la aproape 5 ani

Un nou studiu a arătat că persoanele care au avut un somn de bună calitate au un risc mai mic de a muri din cauza bolilor cardiovasculare, a cancerului și a altor cauze, în comparație cu persoanele cu obiceiuri proaste de somn, cu 4,7 ani la bărbați, respectiv cu 2,7 ani în cazul femeilor.

5 obiceiuri sănătoase pentru un somn bun și o viață mai lungă

În studiul menționat au fost folosite datele a peste 172.000 de persoane, care au participat la un sondaj al Institutului de sănătate, între anii 2013 și 2018, arată Healthline.

Astfel, au fost identificate 5 obiceiuri sănătoase care au dus la rezultate surprinzătoare între igiena somnului și speranța de viață. Află care sunt cele 5 obiceiuri AICI.

Vezi și: Alimentele care îmbunătățesc fertilitatea. Dieta se ține pentru 3 luni. Pleșea: Elixir. A fost corelat cu o rată mai bună de fertilitate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel