Somnul prea puțin la copii, rezultate slabe la școală și depresie

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Copil
Copil

Depresia, performațele slabe la școală și comportamentul impulsiv la copii este asociat cu o durată de somn prea mică, arată cercetătorii. Somnul este important pentru refacerea circuitelor cerebrale.

Depresia, anxietatea, comportamentul impulsiv și performanțele cognitive slabe la copii sunt determinate de durata somnului lor, după cum au descoperit cercetătorii de la Universitatea din Warwick.

Starea de somn este un proces activ care susține reorganizarea circuitelor cerebrale. Acest lucru face ca somnul să fie deosebit de important pentru copii, al căror creier se dezvoltă și se reorganizează rapid.

În lucrarea „Durata somnului, structura creierului și probleme psihiatrice și cognitive la copii”, publicată în revista Molecular Psychiatry, cercetătorii au studiar relația dintre durata somnului și structura creierului a 11.000 de copii cu vârste între 9 și 11 ani. Studiul a fost realizat de profesorul Jianfeng Feng, profesorul Edmund Rolls, dr. Wei Cheng și colegii de la Departamentul de Informatică și Universitatea Fudan de la Universitatea din Warwick.

Performațe slabe la școală 

Depresia, anxietatea, comportamentul impulsiv și performanțele cognitive slabe la copii au fost asociate cu durata de somn mai scurtă. Mai mult, problemele depresive au fost asociate cu durata de somn scurtă, un an mai târziu. Rezultatele au fost găsite pe baza studiilor de asociere, nu a studiilor cauzale.

Volumul mai mic al zonelor cerebrale a implicat cortexul orbitofrontal, cortexul prefrontal și temporal, precuneus și gyrus supramarginal a fost asociat cu durata de somn mai scurtă prin utilizarea abordării de date mari.

Profesorul Jianfeng Feng, de la Departamentul de Informatică al Universității din Warwick, comentează: „Durata recomandată de somn pentru copiii cu vârsta între șase și 12 ani este de nouă până la 12 ore. Cu toate acestea, tulburările de somn sunt frecvente în rândul copiilor și adolescenților din întreaga lume, datorită creșterii cererii la ora lor de la școală, creșterea timpului de utilizare a ecranelor dispozitivelor electronice și activități sportive și sociale.

Peste jumătate dintre copii dorm prea puțin

Un studiu anterior a arătat că aproximativ 60% dintre adolescenții din Statele Unite dorm mai puțin de opt ore în nopțile de școală. „Constatările noastre au arătat că scorul total al problemelor de comportament pentru copiii cu mai puțin de sapte ore de somn pe noapte a fost cu 53% mai mare în medie, iar scorul cognitiv total a fost cu 7,8% mai mic, în medie, față de copiii cu 9-11 ore de somn. Acest lucru subliniază importanța ca orele de somn să fie suficiente, atât în cogniție, cât și în sănătate mentală la copii.”

Totuși, el a menționat că rezultatele au fost găsite pe baza studiilor de asociere, dar nu a studiilor cauzale.

De asemenea, profesorul Edmund Rolls de la Departamentul de Informatică al Universității din Warwick a comentat:

"Acestea sunt asociații importante care au fost identificate între durata somnului la copii, structura creierului și măsurile cognitive și de sănătate mintală, dar sunt necesare cercetări suplimentare pentru a descoperi motivele care stau la baza acestor relații."

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
NoMy - smt4.5.3
pixel