Stresul și anxietatea: când sunt benefice și când devin dăunătoare

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:

Stresul și anxietatea sunt, în general, văzute ca elemente negative. Însă dacă nu depășesc un anumit nivel, acestea ne pot ajuta să ne depășim unele limite, spun psihologii.

Stresul și anxietatea sunt considerate concepte negative, și asta pe bună dreptate, având în vedere cât de mute afecțiun sunt legate cel puțin de stres. Totuși, efectele lor sunt negative doar autnci când ating niveluri foarte mari, pentru că psihologii spun că, în realitate, ambele sunt inevitabile și că de multe ori joacă un rol util  în viața noastră de zi cu zi. Asta a fost ideea unei prezentări la convenția anuală a Asociației Psihologice Americane.

„Mulți americani se simt acum stresați în legătură cu stresul și anxioși când vine vorba despre anxietate. Din păcate, până când persoana afectată ajunge la un profesionist pentru ajutor, stresul și anxietatea s-au instalat deja și au ajuns la niveluri nesănătoase”, a spus Lisa Damour, doctorand, un psiholog practician.

Când apare stresul

Stresul apare de obicei atunci când oamenii operează la limita abilităților lor - când se împing singuri sau sunt obligați de circumstanțe să se întindă dincolo de limitele lor familiare, potrivit Lisei Damour. De asemenea, este important să înțelegem că stresul poate rezulta atât din evenimente rele, cât și din unele bune. De exemplu, a fi concediat este stresant, dar la fel este să aducem un copil pe lume.

„Este important ca psihologii să împărtășească cunoștințele noastre despre stres audiențelor largi: că stresul este un lucru dat în viața de zi cu zi, că lucrul la limita abilităților noastre construiește adesea acele capacități și că nivelurile moderate de stres pot avea o funcție de inoculare, ceea ce duce la o rezistență mai mare decât media atunci când ne confruntăm cu noi dificultăți”, a spus ea.

Anxietatea are și o imagine negativă, nejustificată potrivit lui Damour. „După cum știu toți psihologii, anxietatea este un sistem de alarmă intern, probabil transmis de evoluție, care ne avertizează asupra amenințărilor atât externe - cum ar fi un șofer care circulă pe contrasens - cât și intern - cum ar fi când am amânat ceva prea mult și a venit timpul să începem acel lucru”, a spus Damour.

Vizionarea anxietății ca fiind utilă uneori și protectoare permite oamenilor să o folosească mai bine. De exemplu, Damour a spus că le spune adesea adolescenților cu care lucrează în practica ei să acorde atenție dacă încep să se simtă neliniștiți la o petrecere, deoarece nervii lor îi pot avertiza asupra unei probleme. „În mod similar, dacă o clientă împărtășește faptul că este îngrijorată pentru un test pe care urmează să îl dea și mai are de studiat, intervin rapid să o asigur că are reacția corectă și că se va simți mai bine imediat ce deschide cărțile” ea a spus.

Când devin dăunătoare stresul și anxietatea

Asta nu înseamnă că stresul și anxietatea nu pot fi dăunătoare, a spus Damour. Stresul poate deveni nesănătos dacă este cronic (fără nicio posibilitate de recuperare) sau dacă este traumatic (psihologic catastrofal). „Cu alte cuvinte, stresul provoacă daune atunci când depășește orice nivel pe care o persoană îl poate absorbi în mod rezonabil sau îl poate folosi pentru a-și construi puterea psihologică”, a spus ea.

„La fel, anxietatea devine nesănătoasă atunci când alarma ei nu are sens. Uneori, oamenii se simt neliniștiți în mod obișnuit, fără niciun motiv. În alte momente, alarma este total neproporțională cu amenințarea, cum ar fi atunci când un student are un atac de panică la un chestionar minor.”

Stresul și anxietatea netratate pot provoca o stare neplăcută persistentă, dar pot contribui și la o serie de simptome psihologice și medicale suplimentare, cum ar fi depresia sau un risc crescut de boli cardiovasculare, potrivit Damour. „Oricine se simte copleșit de stres ar trebui, dacă este posibil, să ia măsuri pentru a-l reduce și/sau să ceară ajutor de la un profesionist instruit pentru a învăța strategiile de gestionare a stresului.

Pentru gestionarea anxietății, unele persoane găsesc alinare în cărțiile de specialitate, care îi ajută să-și evalueze și să-și gestioneze propriile gânduri iraționale. Dacă această abordare nu are succes, atunci trebuie consultat un profesionist pregătit”, a spus Damour. „În ultimii ani, tehnicile de mindfulness au apărut, de asemenea, ca o abordare eficientă atât a stresului, cât și a anxietății.”

 

Sursa: AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel