Afecțiuni cardiovasculare, cauzate de dietă. Ce să mănânci ca să scazi riscul

Alimentația bazată pe plante aduce o serie de beneficii. Un studiu arată cu cât scade riscul unor afecțiuni cardiovasculare, în funcție de tipul de alimentație.
Consumul alimentelor mai multe provenite din plante și mai puțin de origine animală este legat de o mai bună sănătate a inimii și un risc mai mic de deces în urma unui atac de cord sau accident vascular cerebral, ori alte boli cardiovasculare. Acesta este rezultatul unui nou studiu publicat în Journal of the American Heart Association, Jurnal de Acces Deschis al Asociației Americane de Inimă / American Stroke Association.
„Deși nu trebuie să renunțați complet la alimentele de origine animală, studiul nostru sugerează că un consum mai mare de alimente pe bază de plante și unul mai mic al alimentelor de origine animală poate ajuta la reducerea riscului de a face un atac de cord, accident vascular cerebral sau un alt tip de boli cardiovasculare ”, a declarat cercetătorul principal, Casey M. Rebholz, doctor, profesor asistent de epidemiologie la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, Baltimore, Maryland.
Dietă mai sănătoasă, risc mai mic
Cercetătorii au examinat o bază de date cu informații despre consumul de alimente de la peste 10.000 de adulți de vârstă mijlocie din SUA, care au fost monitorizați din 1987 până în 2016 și nu au avut boli cardiovasculare la începutul studiului. Apoi au clasificat modelele de alimentare ale participanților în funcție de proporția de alimente pe bază de plante pe care le-au consumat, față de alimentele de origine animală.
Persoanele care au consumat cele mai multe alimente pe bază de plante au avut:
16% risc mai mic de a avea o boală cardiovasculară, cum ar fi atacuri de cord, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă și alte afecțiuni;
32% risc mai mic de a muri din cauza unei boli cardiovasculare;
25% risc mai mic de a muri din orice cauză, în comparație cu cei care au mâncat cea mai mică cantitate de alimente pe bază de plante;
Proporția de alimente vegetale, importantă
„Descoperirile noastre subliniază importanța concentrării asupra dietei. Poate exista o anumită variabilitate în ceea ce privește alimentele individuale, dar pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare, oamenii ar trebui să mănânce mai multe legume, nuci, cereale integrale, fructe, leguminoase și mai puține alimente pe bază de animale. Aceste constatări sunt destul de consecvente cu concluziile anterioare despre alte modele alimentare, inclusiv abordările dietetice pentru a opri hipertensiunea, sau dieta DASH, care subliniază aceleași produse alimentare”, a spus Rebholz.
Acesta este unul dintre primele studii care au examinat proporția dietetelor pe bază de plante sau de animale în populația generală, a remarcat Rebholz.
Studiile anterioare au arătat beneficii pentru sănătatea inimii în urma dietelor pe bază de plante, dar numai în anumite populații de oameni, precum vegetarieni sau adventiștii de a șaptea zi, care mănâncă o dietă majoritar vegană.
Cercetările viitoare privind dietele bazate pe plante ar trebui să examineze dacă și calitatea alimentelor vegetale - sănătoasă sau mai puțin sănătoasă - are un impact asupra bolilor cardiovasculare și a riscurilor de deces, potrivit studiului, a declarat Rebholz.
„Asociația American Heart recomandă consumul unei diete bazate pe plante în mare parte, cu condiția ca alimentele pe care le alegeți să fie bogate în nutrienți și sărace în zaharuri, sodiu (sare), colesterol și grăsimi saturate și trans care înfundă arterele", a declarat Mariell Jessup, directorul Asociației Americane a Inimii.
Studiul a fost observațional, ceea ce înseamnă că nu a dovedit cauză și efect.
Sursa: AICI.
-
Astenia de toamnă, de ce apare și cum o poți ține sub control23.10.2025, 13:00
-
Vaccinul anti-COVID, legătură cu cancerul23.10.2025, 11:37
-
Testul de sânge care arată cine are nevoie cu adevărat de chimioterapie23.10.2025, 10:10
-
Alexandru Rogobete, avertisment: Mor oameni23.10.2025, 08:41
-
Trei medicamente frecvent utilizate care pot crește colesterolul
Trei medicamente frecvent utilizate pot crește colesterolul.
Aspartamul, asociat cu riscuri cardiovasculare. Crește semnificativ nivelul de insulină. Favorizează formarea plăcilor arteriale
Edemul periferic, simptom cardiac ignorat de peste 50% dintre pacienți
Simptomul banal al bolii cardiace. Nu este durerea în piept, dar e un mare semnal de alarmă
Tratamentul cardiac, revizuit. Ghidurile vechi au ignorat diferențele esențiale între țări și stiluri de viață
Milioane de cardiaci, tratați greșit. Alarmă de ultimă oră în cardiologie.
Patru schimbări care reduc colesterolul mai eficient decât statinele, potrivit unui cardiolog
Patru schimbări care reduc colesterolul mai eficient decât statinele.
Boala cardiacă subdiagnosticată și netratată corect. Risc crescut de deces
Această boală subdiagnosticată și netratată crește riscul de deces. Crește riscul de deces la 50% în decurs de 5 ani.
Inima femeilor, mai grav afectată decât cea a bărbaților. Stilul de viață, impact major
Inima femeilor este mult mai afectată decât cea a bărbaților. Medicii trag un semnal de alarmă.
Inima ta e în pericol și nici nu știi! Care este cea mai mare greșeală pe care o faci
Sănătatea inimii încetinește îmbătrânirea creierului și reduce riscul de demență
Riscul uriaș cu care se confruntă cardiacii. Boala fără vindecare pe care o pot dezvola.
Proteina care distruge inima după infarct
Inima ta ar putea îmbătrâni mai repede decât crezi. Vezi dacă ești în pericol
Inima ta ar putea îmbătrâni mai repede decât crezi. Vezi dacă ești în pericol.
Alimentele care îți afectează inima. Duc la insuficiență cardiacă
Alimentele care îți afectează inima. Duc la insuficiență cardiacă. Le consumi zilnic și cresc riscul de boli cardiace cu 46%.
Trump, diagnosticat cu insuficiență venoasă cronică după apariția unor vânătăi pe mână. Cum se manifestă boala
Probleme cardiace minore ar putea indica un risc timpuriu de demență
Problemele cardiace minore sunt asociate cu degradarea creierului.
Infecția netratată ce distruge inima după decenii. Asta e cauza valvulopatiei. Victor Costache: Acum sunt tratate mai serios
Greșeala zilnică ce ne distruge inima. Dr. Victor Costache: ASTA provoacă bolile de inimă și cancerul!
Ce înseamnă când îți auzi sunetul inimii. Cât de periculos este, de fapt
Un aditiv din plastic, asociat cu peste 356.000 de decese cauzate de bolile de inimă
Aditivul găsit la orice pas, asociat cu decesele din cauze cardiovasculare. Crește dramatic inflamația din organism.
Cât de des ar trebui să faci un EKG. De ce indicatori depinde răspunsul
Cât de des ar trebui să faci un EKG. De ce simptome depinde răspunsul.
Un test simplu poate prezice mai bine riscul de boli cardiovasculare decât cel standard
Bolile de inimă, diagnosticate diferit. Testul privind valoarea colesterolului nu mai este de actualitate.
Inima, afectată iremediabil. Lucrul inevitabil care o devastează
Inima, afectată iremediabil. Lucrul inevitabil care o devastează. Nu scăpăm niciunul.
Antioxidantul care poate preveni degradarea inimii. Descoperirea făcută de medicii japonezi
Acest antioxidant poate preveni degradarea inimii.
Bacteria comună care îți devastează inima. Cei mai mulți o au
Această bacterie extrem de comună îți devastează inima. Cei mai mulți oameni o au.