Carnea și ouăle: ce nutrienți conțin și cum îți ajută creierul la bătrânețe

Carnea și ouăle sunt cele mai bune surse de nutrienți care ajută memoria. Un studiu recent a arătat că acestea scad riscul de demență la bătrânețe.
Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Finlanda de Est este primul care a observat că aportul dietetic de fosfatidilcolină este asociat cu un risc redus de demență. Fosfatidilcolina a fost, de asemenea, legată de performanța cognitivă sporită. Principalele surse alimentare de fosfatidilcolină au fost ouăle și carnea. Rezultatele au fost publicate în American Journal of Clinical Nutrition.
Colina este un nutrient esențial, care apare de obicei în alimente în diferiți compuși. Colina este necesară și pentru formarea acetilcolinei, care este un neurotransmițător. Studii anterioare au asociat aportul de colină cu procesarea cognitivă, iar aportul adecvat de colină poate juca un rol în prevenirea declinului cognitiv și a bolii Alzheimer. De fapt, colina este folosită în zilele noastre într-o băutură medicală multinutrientă destinată tratamentului Alzheimerului timpuriu.
Risc mai mic cu 28%
Noul studiu arată acum că riscul de demență a fost mai mic cu 28% la bărbații cu cel mai mare aport de fosfatidilcolină dietetică, comparativ cu bărbații cu un aport mai scăzut. Bărbații cu cel mai mare aport de fosfatidilcolină dietetică au excelat, de asemenea, în testele care le măsoară memoria și abilitățile lingvistice.
Aceste descoperiri sunt semnificative, având în vedere că peste 50 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de o tulburare de memorie care a dus la demență, iar numărul este de așteptat să crească, pe măsură ce populația îmbătrânește. Boala Alzheimer este cea mai frecventă cauză de demență, pentru care nu există în prezent niciun leac. Prin urmare, noile descoperiri pot juca un rol esențial în prevenirea demenței.
„Cu toate acestea, acesta este doar un studiu de observație și avem nevoie de cercetări suplimentare înainte de a putea trage concluzii definitive”, subliniază Maija Ylilauri, doctorand la Universitatea din Finlanda de Est.
Peste 22 de ani de urmărire, în studiu
Datele pentru studiu au fost obținute din Studiul factorului de risc al bolii cardiace ischemice. La debutul studiului din 1984-1989, cercetătorii au analizat aproximativ 2.500 de bărbați finlandezi cu vârste cuprinse între 42 și 60 de ani, privind obiceiurile lor alimentare și de viață, precum și sănătatea în general. Aceste date au fost combinate cu registrele lor de spital, cauza înregistrărilor de deces și înregistrările de rambursare a medicamentelor după o perioadă de urmărire medie de 22 de ani. În plus, la patru ani de la debutul studiului, aproximativ 500 de bărbați au finalizat teste măsurându-și memoria și procesarea cognitivă. În timpul urmăririi, 337 de bărbați au dezvoltat demență.
Analizele au reprezentat pe larg alți factori legați de stilul de viață și de nutriție care ar fi putut explica asociațiile observate. În plus, a fost contabilizată gena APOE4, care predispune la boala Alzheimer și este comună în populația finlandeză, care nu prezintă un impact semnificativ asupra constatărilor. Sursele cheie de fosfatidilcolină din dieta populației studiate au fost ouăle (39%) și carnea (37%).
Sursa, AICI.
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.