Subnutriția copiilor din Africa, redusă de apariția supermarketurilor

Adisa Codruț / 06 dec 2019 / 15:00
Copii din Africa  FOTO: Pixabay
Copii din Africa FOTO: Pixabay

Un studiu realizat de cercetătorii Universității din Göttingen susține că prezența supermarketurilor în Africa a redus subnutriția copiilor.

Subnutriția copiilor. Prezența supermarketurilor din Kenya ar rezolva problema subnutriției copiilor, susțin cercetători de la Universitatea din Göttingen, Germania.

Studii anterioare au arătat că excesul de greutate, obezitatea și bolile cronice aferente sunt în creștere în Africa, iar înmulțirea supermarketurilor de pe continentul amintit contribuie la obezitate întrucât, susțin cei de la eurekalert.org, supermarketurile tind să vândă mai multe alimente procesate decât piețele tradiționale. Cercetările susțin asta, însă doar pentru adulți. Pentru copii, supermarketurile par a avea un efect total opus: contribuie în schimb la reducerea subnutriției copiilor.

Economiștii agricoli și alimentari de la universitatea germană au adunat date de la peste 500 de copii selectați la întâmplare din Kenya pe o perioadă de trei ani. Datele au demonstrat că acei copii din gospodăriile cu acces la un supermarket sunt mult mai bine hrăniți decât copiii din grupul de referință, care nu au acces la supermarketuri. Achiziția de alimente într-un supermarket are efecte deosebit de pozitive asupra creșterii și înălțimii copilului.

"La început, am fost surprinși de rezultate, deoarece se presupune adesea că supermarketurile din Africa vând, în primul rând, gustări nesănătoase și alimente convenabile, dar datele noastre arată că gospodăriile care folosesc supermarketuri consumă, de asemenea, alimente sănătoase, cum ar fi fructe și produse animale", afirmă, Bethelhem Legesse Debela, primul autor al studiului, conform sursei citate.

Liderul cercetării, profesorul Matin Qaim, consideră că nu "toate alimentele procesate sunt automat nesănătoase" și că "gospodăriile sărace din Africa, în special, de multe ori nu au acces regulat la produse proaspete perisabile". Rezultatele studiului arată că modernizarea sectorului cu amănuntul alimentar poate avea efecte asupra nutriției, care trebuie analizate în contextul local.

Studiul, AICI.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2020 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.23
YesMy