Tensiunea arterială ridicată dimineața, ce boli poate ascunde

Dana Lascu |
Data publicării:
Geamuri
Geamuri

Tensiunea arterială fluctuează natural pe parcursul zilei și tinde să crească în jurul momentului când o persoană se trezește. Pentru multe persoane, însă, tensiunea poate fi anormal de mare dimineața, iar asta poate ascunde anumite boli: 

Tensiunea ridicată dimineața - hipertensiunea arterială de dimineață - poate crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral. Aceste urgențe medicale apar adesea în primele ore atunci când crește tensiunea arterială.

Presiunea (tensiunea) arterială se referă la forța cu care inima pompează sânge în jurul sistemului circulator. Câțiva factori pot influența tensiunea arterială, inclusiv:

- stres sau anxietate,

- activitate fizică,

- dietă.

Când o persoană își măsoară tensiunea arterială, pe monitorul tensiometrului apar două numere. Numărul mai mare indică tensiunea arterială sistolică, care este presiunea atunci când inima se contractă. Numărul mai mic arată tensiunea arterială diastolică, care este o măsură a presiunii atunci când inima se relaxează.

Citește și: Care sunt valorile tensiunii: tensiune normală, hipertensiune și hipotensiune

Tensiunea arterială crește și scade, ziua și noaptea. În timpul somnului, tensiunea arterială scade cu 10–30%. Apoi crește în jurul perioadei de trezire.

La unii oameni, această creștere poate fi semnificativă, ducând la hipertensiune arterială.

Citește și: Cum se măsoară tensiunea arterială corect, acasă

Persoanele care au un tipar anormal de tensiune arterială pot prezenta riscuri de complicații, cum ar fi atacul de cord și accidentul vascular cerebral.

După cum observă o revizuire din 2010, riscul de accident vascular cerebral și alte evenimente cardiace grave crește în primele 4-6 ore după trezire.

CAUZE:

Unele cauze potențiale ale hipertensiunii arteriale matinale sunt:

Medicamentele

Unii oameni iau medicamente antihipertensive pentru a-și controla tensiunea arterială. Conform unei analize din 2018, hipertensiunea arterială necontrolată dimineața poate indica o problemă cu tipul sau doza acestor medicamente.

În mod specific, hipertensiunea matinală se poate datora unuia sau mai multor dintre următorii factori:

- doza de medicamente administrată este prea mică,

- medicamentele administrate au acțiune scurtă sau medie;

- administrarea unui singur medicament antihipertensiv față de o combinație de medicamente.

Unii oameni pot constata că luarea medicamentelor înainte de culcare, mai degrabă decât dimineața, asigură un control mai bun al tensiunii arteriale.

Alții ar putea avea nevoie să-și împartă doza zilnică, luând jumătate dimineața și jumătate înainte de culcare. În unele cazuri, o persoană poate avea nevoie să-și schimbe tratamentul pentru tensiunea arterială.

Discutați cu un medic înainte de a face orice modificări ale tratamentului!

Condiții medicale - boli

Anumite afecțiuni medicale pot crește riscul de hipertensiune arterială matinală. Acestea includ:

- hipertensiune arterială netratată,

- colesterol ridicat,

- boală cardiovasculară,

- apnee obstructivă de somn,

- diabet,

- tulburări tiroidiene,

- Sindromul Cushing,

- lupus,

- sclerodermia,

- boală de rinichi.

Factori care țin de stilul de viață

Anumiți factori care țin de stilul de viață pot crește, de asemenea, riscul de tensiune arterială ridicată dimineața, arată experții de la Medical News Today. Exemplele includ:

- Fumatul,

- consum mare de alcool,

- o dietă bogată în sare și grăsimi saturate,

- prea puțin exercițiu fizic.

Persoanele la risc

Sunt factori care pot crește riscul unei persoane de a dezvolta hipertensiune matinală: dacă o persoană are vârsta peste 65 de ani, dacă are în familie istoric de hipertensiune, dacă este obeză sau supraponderală, dacă fumează sau consumă alcool, dacă are anxietate, stres excesiv, nu doarme suficient sau lucrează în schimburi de noapte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel