Terapia cu insulină, mituri spulberate de medic

Steluța Indrei |
Data publicării:

Trecerea de la antidiabetice orale la terapia cu insulină injectabilă poate fi un moment înfricoșător pentru mulți pacienți cu diabet de tip 2. Însă frica este alimentată adesea de miturile care circulă despre insulinoterapie. Dr. Flavia Vasile, medic primar diabet și nutriție, aduce lămuriri cu privire la această terapie. 

Atunci când medicul recomandă terapia cu insulină este important ca pacientul să nu fie retincent și să accepte această soluție. Altfel, administrată prea târziu, insulinoterapia nu mai poate opri complicațiile diabetului.

„Fiecare pacient cu diabet de tip 2 trebuie să știe, încă de la diagnosticare, că oricând în decursul bolii, poate interveni un moment în care să necesite insulină, care poate fi mai lung sau mai scurt", spune dr. Flavia Vasile, citată de Politici de Sănătate.

Iată care sunt principalele mituri legate de terapia cu insulină:

MIT. Insulina provoacă dependență

Insulina este ceva ce organismul ar trebui să producă în mod normal. Dependenți de insulină suntem cu toții, sănătoși sau nu. Nu există dependență de insulină, spune medicul. Terapia cu insulină poate fi introdusă în diabetul de tip II atunci când diabetul este foarte dezechilibrat și este nevoie de insulină pentru a-l echilibra.

MIT. Insulinoterapia este pe viață

După ce pacientul s-a echilibrat, de multe ori această insulină poate fi retrasă, pacientul poate trece înapoi pe medicație orală. De asemenea, în alte infecții acute, cum sunt pneumoniile, sau în cazul intervențiilor chirurgicale, iarăși este nevoie de o perioadă de insulinoterapie, după care se poate trece din nou pe medicație orală.

MIT. Insulina este numai pentru diabetul de tip I

În cazul unui diabet de tip 2 cu o vechime foarte mare, de multe ori rezerva de insulină a pacientului devine insuficientă la un moment dat. Așa cum pancreasul unui pacient fără diabet secretă o cantitate de insulină, pancreasul unei persoane cu diabet are nevoie de această completare ce poate fi adusă din exterior. Insulinoterapia le este necesară pacienților cu diabet de tip 2 așa cum le este necesar aerul, apa... Dacă pacienții continuă să rămână pe medicație orală cu glicemii foarte mari, încep să apară complicațiile grave ale diabetului: infarct, orbire, amputații, etc.

MIT. Mai bine mai târziu...

Insulinoterapia este mult mai eficientă și cu rezultate mult mai bune dacă este introdusă în momentul potrivit, nu în al 24-lea ceas. Insulinoterapia introdusă prea târziu, în momentul în care diabetul este dezechilibrat de foarte mult timp sau are deja complicații, nu mai poate preveni complicațiile și, de multe ori, nici nu le mai poate opri.

MIT. Mă voi îngrășa din cauza insulinei

Creșterea în greutate poate apărea doar în cazul în care pacienții nu sunt disciplinați, nu își fac insulina și apar hipoglicemiile. "De exemplu, dacă pacienții fac hipoglicemie (scade glicemia sub 74), atunci mănâncă în scopul de a crește glicemia. Această masă este, de obicei, în plus față de mesele obișnuite și de aceea poate apărea creșterea în greutate. Dacă pacientul își monitorizează glicemiile, își administrează doza corectă de insulină și mănâncă la timp, nu mai apar aceste hipoglicemii, iar riscul de creștere în greutate este minim spre zero" - dr. Flavia Vasile.

MIT. Din cauza dulciurilor am făcut diabet

Nu dulciurile duc la diabet. Factorii care declanșează această afecțiune sunt multipli, pornind de la cei genetici. În general, obezitatea, indiferent de alimentele care au dus la apariția ei, se asociază cu diabetul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel