Terapia cu insulină, mituri spulberate de medic

Trecerea de la antidiabetice orale la terapia cu insulină injectabilă poate fi un moment înfricoșător pentru mulți pacienți cu diabet de tip 2. Însă frica este alimentată adesea de miturile care circu...
Atunci când medicul recomandă terapia cu insulină este important ca pacientul să nu fie retincent și să accepte această soluție. Altfel, administrată prea târziu, insulinoterapia nu mai poate opri complicațiile diabetului.
„Fiecare pacient cu diabet de tip 2 trebuie să știe, încă de la diagnosticare, că oricând în decursul bolii, poate interveni un moment în care să necesite insulină, care poate fi mai lung sau mai scurt", spune dr. Flavia Vasile, citată de Politici de Sănătate.
Iată care sunt principalele mituri legate de terapia cu insulină:
MIT. Insulina provoacă dependență
Insulina este ceva ce organismul ar trebui să producă în mod normal. Dependenți de insulină suntem cu toții, sănătoși sau nu. Nu există dependență de insulină, spune medicul. Terapia cu insulină poate fi introdusă în diabetul de tip II atunci când diabetul este foarte dezechilibrat și este nevoie de insulină pentru a-l echilibra.
MIT. Insulinoterapia este pe viață
După ce pacientul s-a echilibrat, de multe ori această insulină poate fi retrasă, pacientul poate trece înapoi pe medicație orală. De asemenea, în alte infecții acute, cum sunt pneumoniile, sau în cazul intervențiilor chirurgicale, iarăși este nevoie de o perioadă de insulinoterapie, după care se poate trece din nou pe medicație orală.
MIT. Insulina este numai pentru diabetul de tip I
În cazul unui diabet de tip 2 cu o vechime foarte mare, de multe ori rezerva de insulină a pacientului devine insuficientă la un moment dat. Așa cum pancreasul unui pacient fără diabet secretă o cantitate de insulină, pancreasul unei persoane cu diabet are nevoie de această completare ce poate fi adusă din exterior. Insulinoterapia le este necesară pacienților cu diabet de tip 2 așa cum le este necesar aerul, apa... Dacă pacienții continuă să rămână pe medicație orală cu glicemii foarte mari, încep să apară complicațiile grave ale diabetului: infarct, orbire, amputații, etc.
MIT. Mai bine mai târziu...
Insulinoterapia este mult mai eficientă și cu rezultate mult mai bune dacă este introdusă în momentul potrivit, nu în al 24-lea ceas. Insulinoterapia introdusă prea târziu, în momentul în care diabetul este dezechilibrat de foarte mult timp sau are deja complicații, nu mai poate preveni complicațiile și, de multe ori, nici nu le mai poate opri.
MIT. Mă voi îngrășa din cauza insulinei
Creșterea în greutate poate apărea doar în cazul în care pacienții nu sunt disciplinați, nu își fac insulina și apar hipoglicemiile. "De exemplu, dacă pacienții fac hipoglicemie (scade glicemia sub 74), atunci mănâncă în scopul de a crește glicemia. Această masă este, de obicei, în plus față de mesele obișnuite și de aceea poate apărea creșterea în greutate. Dacă pacientul își monitorizează glicemiile, își administrează doza corectă de insulină și mănâncă la timp, nu mai apar aceste hipoglicemii, iar riscul de creștere în greutate este minim spre zero" - dr. Flavia Vasile.
MIT. Din cauza dulciurilor am făcut diabet
Nu dulciurile duc la diabet. Factorii care declanșează această afecțiune sunt multipli, pornind de la cei genetici. În general, obezitatea, indiferent de alimentele care au dus la apariția ei, se asociază cu diabetul.
-
Somnul de frumusețe nu e un mit! Explicația uimitoare a unui neurolog13.09.2025, 17:50
-
-
-
-
Obezitatea, două componente: hipertrofică și hiperplazică. Prof. dr. Bogdan Timar: În momentul în care vom încerca să slăbim provocarea va fi una mai importantă
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
Prepararea termică a fructelor, efect asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu: Se transformă într-un aliment fără viață
Diabet de tip 5: recunoscut oficial! Pancreasul tău poate fi prea mic și nici nu știai
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!
Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților. Deficiențele nutriționale influențează valorile glicemiei
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
Diabetul pe bază de stres: legătura dintre nivelul de cortizol și dificultatea de a menține o glicemie stabilă
Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Nu ignora aceste 5 semne! Ai putea avea prediabet fără să știi. Testul banal care pune diagnosticul
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Simptomul banal care poate semnala diabetul. Apare noaptea
Acest simptom banal care apare noaptea poate fi un semn al diabetului. Nu este vorba de urinarea nocturnă.
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
E466: aditivul ascuns în alimente care distruge intestinul. Cum ne afectează sănătatea. Reacțiile variază de la o persoană la alta
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Ce spun cercetările medicale
Leziuni cardiace ascunse, neidentificate la controale de rutină. Femeile, cele mai expuse
De ce îți e poftă de cartofi prăjiți. Ce se întâmplă în corpul tău, de fapt
Ce îți spune corpul când poftești la cartofi prăjiți. Semnul te va surprinde.
Extractul de ceapă, impact asupra glicemiei. Reduce nivelul zahărului din sânge cu 50%
Această legumă comună reduce nivelul zahărului din sânge cu 50%.
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?