TOPUL celor MAI BUNE DIETE din 2021

Dana Lascu |
Data publicării:
Stil de viață sănătos
Stil de viață sănătos

Clasamentul anual al dietelor realizat de U.S. News & World Report a inclus, pentru anul acesta, 39 de diete. Vedeți care plan alimentar a ocupat locul întâi pe lista pentru al patrulea an consecutiv și care diete au fost desemnate cele mai bune pentru pierderea în greutate, sănătatea inimii și multe altele.

Dacă vă luptați să pierdeți greutatea câștigată în timpul pandemiei COVID-19 sau doriți doar să mâncați mai sănătos în 2021, sigur există un plan de dietă care să vi se potrivească. US News & World Report a publicat, ca în fiecare an, Topul celor mai bune diete din 2021 (link direct top).

Pentru al patrulea an consecutiv, populara Dieta Mediteraneană ocupă primul loc în categoria generală și, de asemenea, a obținut un scor bun în multe alte categorii. Este urmată de dieta DASH (Abordări dietetice pentru a opri hipertensiunea) și de dieta flexitară (în mare parte pe bază de plante), care au egalat pe locul al doilea în topul general.

Pandemia COVID-19, prin izolarea și schimbările de obiceiuri pe care le-a adus la pachet, înseamnă și că oamenii caută diferite lucruri în planurile de dietă, spune Angela Haupt, editorul de sănătate la US News.

„Cred că acum mai mult ca niciodată, avem nevoie de sprijin, avem nevoie de conexiune”, spune Haupt. „Anul acesta, mai mult ca oricând, oamenii vor fi interesați de acele diete care oferă suport încorporat”. Două exemple bune, spune ea, sunt Noom, un plan bazat pe aplicații care includ antrenori și WW, cunoscut anterior ca Weight Watchers, care se bazează pe sprijinul colegilor și oferă coaching.

Cum se face topul:

Cele 39 de deiete sunt împărțite în nouă categorii. Pe lângă cea mai bună dietă, la modul general, categoriile sunt:
- Cele mai bune diete comerciale
- Cele mai bune diete de slăbit
- Cele mai bune diete pentru pierderea rapidă în greutate
- Cele mai bune diete pentru o alimentație sănătoasă
- Cele mai ușoare diete de urmat
- Cele mai bune diete dacă aveți diabet
- Cele mai bune diete dacă aveți boli de inimă
- Cele mai bune diete pe bază de plante. 

Pentru a evalua dietele, US News a adunat un grup de experți de nutriționiști de top și specialiști în diabet, sănătatea inimii și pierderea în greutate. Cei 24 de membri ai grupului au analizat cele 39 de diete după șapte criterii: ușurința conformării, probabilitatea de a pierde în greutate pe termen scurt și lung, eficacitatea împotriva bolilor cardiovasculare și a diabetului, integritatea nutrițională și siguranța.

Câștigători pentru 2021

Cea mai bună dietă la modul general: Dieta mediteraneană, care pune accentul pe fructe, legume, cereale integrale și ulei de măsline.

Pe locul doi s-au clasat la egalitate Dieta flexitariană (în mare parte pe bază de plante) și dieta DASH. 

WW a obținut încă o dată locul patru în Top. Atribuie valori punctuale alimentelor, alegerile mai hrănitoare având mai puține puncte.

Cea mai bine vândută dietă (comercială): WW a obținut primul loc acolo, urmată de:

Dieta Mayo Clinic (pune accent pe fructe, legume și mișcare)

Dietele Jenny Craig și Noom ocupă locul trei. (Jenny Craig oferă mese preambalate cu conținut scăzut de calorii, plus asistență și consultare.)

Cele mai bune diete de slăbit: Flexitariană și WW au egalat pe primul loc, urmate de încă o egalitate pentru locul al treilea cu: Dieta Vegaă și Dieta Volumetrică (pune accent pe alimente cu puține calorii, dar care dau sațietate)

Cele mai bune diete de slăbit rapid: dieta HMR a ajuns pe primul loc. Se bazează pe shake-uri de înlocuire a meselor, plus fructe și legume. Locul doi a fost o egalitate între: Atkins (dieta cu puțini carbohidrați) and WW.

Cele mai bune diete pentru o alimentație sănătoasă: DASH și Dieta mediteraneană sunt pe primul loc, urmate de: Dieta Flexitariană și Dieta TLC (schimbări terapeutice de stil de viață, ca să scazi colesterolul)

Cele mai ușor de urmat diete: Dieta Mediteraneană a ocupat primul loc, urmată de: WW, Dieta Flexitariană și Dieta MIND (combină dietele DASH și Mediteraneană ca să crească sănătatea creierului)

Cele mai bune diete pentru diabet: Dieta Flexitariană și Dieta Mediteraneană la egalitate pe primul loc, urmate de o egalitate de trei planuri de slăbit: DASH, Dieta Mayo Clinic și Dieta Vegană. 

Cele mai bune diete pentru o inimă sănătoasă: primul loc este ocupat, la egalitate, de dietele DASH, Nediteraneană și Ornish (vegetariană). Locul patru este ocupat, tot la egalitate de: Dieta Flexitariană, Dieta TLC și Dieta vegană.

Cele mai bune diete pe bază de plante: Mediterana a luat primul loc, urmată de: Dieta Flexitariană, Dieta nordică (pește, legume, cereale integrale), cu dieta Ornish și cea Vegetariană pentru locul trei.

Cele mai proaste diete: 

Dieta Dukan a aterizat în partea de jos a clasamentului general, pe locul 39. Dukan, care a fost pe locul 35 anul trecut, limitează carbohidrații și pune accentul pe proteine. La coada clasamentului, pe locul 37, sunt dieta ketogenică - care este bogată în grăsimi, proteine adecvate și carbohidrați scăzuți - și dieta GAPS (sindromul intestinal și psihologic), nou intrată pe listă anul acesta, care urmărește să îmbunătățească sănătatea intestinului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Știrile zilei în sănătate

16 apr 2024, 16:50
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel